Un nou studiu realizat de Universitatea din Estul Finlandei a demonstrat că adoptarea unor obiceiuri sănătoase, cum ar fi o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, poate reduce riscul de diabet de tip 2, chiar și în rândul persoanelor cu o predispoziție genetică ridicată. Aceasta cercetare subliniază importanța schimbărilor de stil de viață pentru prevenirea diabetului, oferind dovezi convingătoare că toți indivizii, indiferent de riscul genetic, pot beneficia de pe urma unui stil de viață sănătos.
Modificările stilului de viață
Un studiu finlandez dezvăluie că modificările stilului de viață reduc riscul de diabet de tip 2, chiar și în rândul celor cu o predispoziție genetică mare, subliniind beneficiul universal al comportamentelor sănătoase.
Un studiu recent realizat de Universitatea din Estul Finlandei arată că menținerea unei diete sănătoase și a unui exercițiu fizic constant poate reduce riscul de diabet de tip 2, chiar și la persoanele cu o predispoziție genetică mare. Acest lucru indică faptul că îmbunătățirile stilului de viață sunt benefice pentru toată lumea, indiferent de riscul genetic.
Diabetul de tip 2 este o problemă globală. Potrivit Federației Internaționale a Diabetului (IDF), unul din unsprezece adulți din întreaga lume are diabet, diabetul de tip 2 reprezentând 90% dintre cazuri. Până în prezent, cercetătorii au identificat mai mult de 500 de variante genetice care predispun indivizii la diabet de tip 2, dar și factorii de stil de viață afectează riscul de a dezvolta boala.
Factorii de risc importanți legati de stilul de viață includ supraponderalitatea, aportul scăzut de fibre alimentare, aportul ridicat de grăsimi saturate și lipsa exercițiului fizic. Studiile anterioare au arătat că diabetul de tip 2 poate fi prevenit eficient prin schimbări de stil de viață, dar nu s-a explorat dacă boala poate fi prevenită chiar și în cazul persoanelor care poartă numeroase variante genetice ce predispun la diabet de tip 2.
Vezi și: Două remedii simple pentru scăderea colesterolului. Dr. Roxana Novac: E musai
Diabetul, prevenție prin dietă și mișcare - FOTO: Freepik@97kasunifernando
Studiul T2D-GENE
Studiul T2D-GENE a fost o intervenție de stil de viață de trei ani care a implicat aproape 1.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani din estul Finlandei. Toți cei invitați la studiu aveau niveluri ridicate de glucoză în sânge la începutul studiului. Grupul de intervenție în stil de viață a inclus mai mult de 600 de bărbați, iar restul au servit drept grup de control.
Bărbații din grupul de intervenție au primit îndrumări privind stilurile de viață sănătoase în întâlniri de grup și au fost sprijiniți de un portal web creat pentru studiu.
Cei invitați la studiu aparțineau fie terțilului inferior, fie terțilului superior în ceea ce privește riscul genetic, adică aveau fie un risc mare, fie unul mic de a dezvolta diabet de tip 2. Riscul genetic a fost determinat pe baza a 76 de variante genetice cunoscute pentru predispoziția la diabet de tip 2.
Pe durata intervenției, nici participanții la studiu, nici cercetătorii nu știau la ce grup de risc genetic aparțineau participanții. Toți cei care au participat la intervenție au primit aceleași îndrumări privind stilul de viață.
Vezi și: Scăderea sentimentului de împlinire, un posibil semn timpuriu al demenței, conform unui nou studiu
Bărbații care au participat la intervenția de stil de viață au reușit să îmbunătățească semnificativ calitatea dietei lor. Aceștia au crescut aportul de fibre alimentare, au îmbunătățit calitatea grăsimilor din dietă și au crescut consumul de legume, fructe și fructe de pădure. S-a observat și o pierdere în greutate, deși acesta nu a fost un studiu de pierdere în greutate.
Participanții erau deja foarte activi fizic la începutul studiului și au reușit să-și mențină obiceiurile de exercițiu bune pe parcursul studiului. Cu aceste schimbări, a fost posibil să se reducă deteriorarea metabolismului glucozei. Prevalența diabetului de tip 2 a fost semnificativ mai mică în grupul de intervenție în stil de viață decât în grupul de control.
Efectele schimbărilor de stil de viață au fost la fel de semnificative pentru indivizi, indiferent dacă aveau un risc genetic mic sau mare.
"Aceste descoperiri încurajează pe toată lumea să facă schimbări de stil de viață care promovează sănătatea. În plus, ele demonstrează eficiența îndrumării în grup și bazată pe internet, care economisește resursele de îngrijire a sănătății”, spune Maria Lankinen, lector universitar și docent la Universitatea din Estul Finlandei, primul autor al studiului.
Diabetul de tip 2, ce este
Diabetul de tip 2 este o afecțiune frecventă ce determină creșterea excesivă a nivelului de glucoză din sânge. Aceasta poate provoca simptome precum sete extremă, urinare frecventă și oboseală, deși multe persoane nu manifestă niciun simptom.
Această boală poate avea consecințe grave asupra ochilor, picioarelor, inimii și sistemului nervos, afectând semnificativ calitatea vieții de zi cu zi. Gestionarea diabetului de tip 2 adesea necesită modificări ale dietei, administrarea de medicamente și controale medicale regulate.
Problemele apar dintr-un disfuncționalism al insulinei, un hormon esențial pentru reglarea glucozei din sânge. Riscurile sunt amplificate de supraponderalitate, lipsa de activitate fizică sau o istorie familială de diabet de tip 2, potrivit NHS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.