Extractul de frunze de Ginkgo biloba, un supliment alimentar popular, poate oferi unele beneficii terapeutice în combaterea diabetului de tip 2, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Cincinnati (UC), Colegiul de Medicină.
„La șobolanii diabetici, Ginkgo biloba a avut un efect foarte bun asupra celulelor beta ale Langerhans - celulele din pancreas responsabile de secreția de insulină - prin crearea unui efect restaurator similar cu ceea ce vedem la șobolanii sănătoși non-diabetici”, spune dr. Helal Fouad Hetta, partener și om de știință postdoctoral în UC Division of Digestive Diseases. Hetta este, de asemenea, la facultatea de la Egypt's Assiut University College of Medicine in the Department of Medical Microbiology and Immunology.
Apa magnetizată, efect asemănător
Studiul efectuat pe modele animale de către o echipă internațională formată din 13 cercetători a fost publicat în revista Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy și este disponibil online. Primul autor al cercetării este Ahmed Saleh, doctorat, Universitatea Jazan din Arabia Saudită.
„Extractele derivate din Ginkgo biloba au fost frecvent utilizate în medicina tradițională și s-a dovedit că prezintă o putere antioxidantă”, spune Hetta. „Apa magnetizată, care a fost trecută printr-un câmp magnetic, a fost, de asemenea, raportată că ar reduce glicemia, pentru a îmbunătăți statutul de antioxidanți și profilurile de lipide la modelele de șobolani diabetici.”
În acest studiu, diabetul de tip 2 a fost indus prin hrănirea șobolanilor cu o dietă bogată în grăsimi timp de opt săptămâni, urmată de injectarea intra-peritoneală a unei singure doze mici de streptozotocină, explică Hetta. Patruzeci de șobolani au fost repartizați aleatoriu la patru grupuri: un grup de control non-diabetic și trei grupuri diabetice. Un grup diabetic a servit ca un control pozitiv (diabetic), în timp ce la celelalte două grupuri li s-a administrat oral apă cu extract din frunze de Ginkgo biloba și apă magnetizată, timp de patru săptămâni.
Celulele beta ale șobolanilor diabetici au fost reduse și secreția de insulină, de asemena, a fost redusă. După ce au adăugat Ginkgo biloba și apă magnetizată la dietele lor, masa celulelor beta pancreatice și cantitatea de insulină din aceste celule s-a dovedit a crește semnificativ, aproape înapoi la nivel normal, în special în grupul tratat cu Ginkgo biloba, spune Hetta .
În plus, atât Ginkgo biloba, cât și apa magnetizată au îmbunătățit statutul anti-oxidant și au redus stresul oxidativ asociat cu diabetul de tip 2 prin reglarea în jos a celor două enzime antioxidante, glutation și superoxid dismutaza 2, în țesutul pancreatic, spune Hetta.
Recomandat doar în capsule
Aceste rezultate pentru impactul Ginkgo biloba asupra diabetului de tip 2 sunt preliminare, spune Hetta. „Avem încă nevoie de mai multe dovezi cu privire la posibilele beneficii pentru diabetul de tip 2, astfel încât există cercetări în curs”, spune Hetta. „Rezultatele noastre trebuie testate în studii clinice umane de dimensiuni mari ale eșantionului.
„Gingko biloba este una dintre cele mai vechi specii de copaci. Majoritatea produselor Ginkgo sunt realizate cu extract preparat din frunze. Majoritatea cercetărilor efectuate pe Gingko se concentrează asupra efectelor sale asupra demenței și a afectării memoriei legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer și deteriorările cauzată de fluxul prea mic de sânge sau claudicație. Este disponibilă în mod obișnuit sub formă orală comprimat, extract, capsulă sau ceai. Nu este toxic atunci când este utilizat în doze mici, dar poate interacționa cu alte medicamente. "
„Nu aș recomanda consumul de semințe de Ginkgo crude sau prăjite, deoarece acestea pot fi otrăvitoare”, spune Hussein, alt colaborator la studiu. "Trebuie luată sub formă de capsulă sau în tablete. De asemenea, dacă luați în prezent medicamente, vă rugăm să consultați medicul înainte de a lua în considerare Ginkgo biloba.”
Colaboratorii la studiu au mai fost Mamdouh Anwar, Ahmed E. Zayed, Gamal Afifi, Emad Shaheen și Hassien Alnashiri, toți de la Universitatea Jazan din Arabia Saudită. Colaboratori suplimentari, de la Universitatea Assiut din Egipt, includ Manal El Sayed Ezz Eldeen, Asmaa MS Gomaa, Mahmoud Abd-Elkareem, Alaa Sayed Abou-Elhamd, Ghada Mohamed și Ahmed M. Kotb.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.