Mulți consideră cu mândrie că zilele și nopțile pline de muncă, însoțite de prea puțin somn, reprezintă ceva ce trebuie să faci cu mândrie. Totuși, merită să ne întrebăm dacă sunt suficiente doar 5 ore de somn pe noapte și cât de importantă este odihna pentru organism.
Vezi și: De ce să nu mai lași hainele murdare în mașina de spălat. Gestul care te poate îmbolnăvi
Câte ore de somn sunt necesare
Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) recomandă șapte sau mai multe ore de somn pe noapte pentru adulți. Pentru majoritatea adulților, cinci ore de somn nu sunt suficiente. Pe termen lung, această privare de somn poate duce la afectarea funcțiilor fizice, mintale și cognitive, potrivit Sleepopolis.
Există o mică parte a populației care are o variantă genetică ce le permite să funcționeze bine cu foarte puțin somn. Cu toate acestea, aceștia reprezintă doar aproximativ 1% din populație și sunt considerați o raritate. Pentru majoritatea oamenilor, cinci ore de somn nu sunt suficiente pentru a te simți bine.
Nu doar cantitatea, ci și calitatea somnului contează. Un somn de calitate poate îmbunătăți starea de spirit, cogniția și are un impact semnificativ asupra sănătății fizice generale.
Beneficiile unui somn de calitate
Somnul de calitate susține funcționarea sistemului imunitar. Contrar concepției anterioare despre somn ca fiind pur pasiv, cercetările arată că există o serie de procese biologice de întreținere desfășurate în timpul somnului. Hormonii precum cortizol, epinefrina și norepinefrina scad, în timp ce nivelurile de hormoni de creștere, leptină și prolactină cresc. Acești hormoni susțin activarea celulelor imune, consolidând apărarea împotriva inflamației și infecției.
Studiile arată că cei care dorm mai multe ore pe noapte au un indice de masă corporală mai mic comparativ cu cei care dorm mai puțin de 6,5 ore pe noapte. De asemenea, se observă o legătură între durata mai lungă a somnului și o reducere a aportului caloric. Aceasta sugerează că somnul adecvat poate contribui la gestionarea sănătoasă a greutății.
Prin menținerea tensiunii arteriale și controlul zahărului din sânge, somnul de înaltă calitate și în cantități adecvate poate reduce riscul de diabet, accident vascular cerebral și boli de inimă.
Un somn de calitate este cunoscut ca un bun antidot pentru stres. Cercetările arată că un somn de înaltă calitate poate contribui semnificativ la reducerea stresului. Totuși, trebuie menționat că stresul și somnul au o relație bidirecțională, adică stresul poate afecta capacitatea de a dormi, iar lipsa somnului poate provoca stresul.
Pe lângă menținerea stresului sub control, somnul de calitate și în cantități suficiente poate avea un impact profund asupra emoțiilor și funcției cognitive. Studiile arată că persoanele optimiste dorm mai mult și mai bine.
În ceea ce privește cogniția, cercetările demonstrează că cantitățile suficiente de somn de calitate și performanța cognitivă înaltă merg mână în mână.
Ce se întâmplă dacă dormi 5 ore pe noapte
Așa cum am menționat anterior, majoritatea adulților au nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte. Orice cantitate mai mică, pe termen lung, te va plasa pe drumul privării de somn, cu propriile sale probleme.
Pe termen scurt
- Oboseală
- Iritabilitate
- Dificultăți de concentrare
- Funcționare cognitivă precară
- Schimbări de dispoziție
- Memorie afectată
- Probabilitate crescută de accidente datorate condusului în stare de oboseală
- Judecată/decizii slabe
Pe termen lung
- Diabet
- Accident vascular cerebral
- Demență
- Tensiune arterială crescută
- Infarct miocardic
- Boli de inimă
Pe lângă aceste efecte, somnul scurt poate afecta capacitatea organismului de a lupta împotriva invadatorilor. Studiile au legat somnul precar de un răspuns anti-tumoral afectat și de un risc crescut de cancer la sân, colorectal și de prostată. Analiza datelor indică, de asemenea, că dormitul mai puțin de cinci ore pe noapte poate crește riscul de mortalitate (din toate cauzele) cu aproximativ 15%.
Este normal să te trezești obosit?
Deși puțină inerție a somnului poate fi comună, nu este normal să te trezești obosit în mod regulat. Somnul reprezintă un pilon crucial al sănătății, iar dacă este gestionat corect, ar trebui să te trezești odihnit și revigorat.
Ai un program constant de culcare și trezire? Îți programezi suficient somn în fiecare zi a săptămânii, fără să dormi prea puțin în timpul săptămânii și să încerci să recuperezi în weekend? Apeși butonul de snooze dimineața? La ce oră te-ai culcat? Ai adormit în 15-20 de minute de când te-ai pus în pat sau ai stat treaz un timp? Te trezești în mijlocul nopții și ai probleme să adormi din nou?
Comportamentele care duc la treziri somnolente pot fi corectate, dar dacă oboseala ta are legătură cu incapacitatea de a dormi, ar putea fi util pentru tine să discuți cu medicul tău.
De ce nu poți să dormi
Motivele pentru care nu reușești să dormi pot varia de la o persoană la alta.
- Dieta: Alimente grele, alcoolul sau cafeaua consumate frecvent pot afecta somnul. Este recomandată evitarea acestora înainte de culcare.
- Stil de viață sedentar: Lipsa activității fizice poate afecta somnul. Un corp obosit poate adormi mai ușor, deci ar putea fi timpul să te ridici și să te miști.
-Program de somn neregulat: Menținerea unui program constant de somn și trezire este esențială.
- Mediu de somn nepotrivit: Un mediu răcoros, întunecat și liniștit este benefic pentru un somn odihnitor.
- Utilizarea patului pentru altceva: Rezervarea patului doar pentru somn poate îmbunătăți asocierea între pat și somn.
- Utilizarea ecranelor: Eliminarea ecranelor și a dispozitivelor cu cel puțin o oră înainte de culcare poate contribui la o calitate mai bună a somnului.
- Stres: Dacă te simți copleșit de stres, consultarea cu un terapeut poate ajuta la gestionarea acestuia.
- Program de lucru în schimburi: Lucrul în schimburi poate afecta negativ somnul, dar îmbunătățirea programului de somn te poate ajuta să faci față acestui aspect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.