Diabetul, legat de dependența de nicotină printr-o genă

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Dependența de nicotină este legată de diabet
Dependența de nicotină este legată de diabet

Diabetul se pare că este legat printr-o genă de dependența de nicotină. Cercetătorii au descoperit un mecanism care leagă fumatul cu riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetătorii au descoperit la șobolani un mecanism care leagă fumatul cu riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Oamenii de știință au găsit un rol crucial pentru o genă asociată diabetului, numită transcription 7-like 2 (Tcf7l2), în reglarea răspunsului la nicotină în creier. Tcf712, care reglează expresia genelor din pancreas și ficat care determină nivelul glicemiei, reglează, de asemenea, răspunsul celulelor din habenula, o zonă a creierului care controlează comportamentele de recompensă și aversiune, la nicotină.

Variația în Tcf7l2 crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, dar s-a cunoscut prea puțin despre funcția sa în creier. Studiul a descoperit că Tcf712 controlează o cale care leagă habenula, care controlează aportul de nicotină, de pancreas, acest circuit fiind responsabil pentru creșterile glicemiei induse de nicotină.

Pentru a cerceta asocierea dintre Tcf7l2, dependența de nicotină și reglarea glicemiei, cercetătorii au șters genetic Tcf7l2, la șobolani. Șobolanii mutanți au consumat cantități mult mai mari de nicotină la fiecare doză. În mod neașteptat, în timp ce pierderea funcției Tcf7l2 în habenulă a crescut consumul de nicotină la șobolani, această schimbare a redus și creșterea glicemiei determinată de nicotină și protejată împotriva apariției anomaliilor asociate diabetului la nivelul glicemiei.

„Această constatare neanticipată sugerează o legătură între consumul de nicotină și debutul diabetului de tip 2, cu implicații pentru strategiile de prevenire și tratament viitoare pentru ambele boli”, a declarat directorul NIDA, Dr. Nora D. Volkow. „Deși dependența este o boală a creierului, această descoperire evidențiază modul în care funcțiile complexe ale organismului sunt interconectate în mod deosebit, dezvăluind necesitatea unei cercetări integrate și inovatoare.” 

Variațiile genei influențează riscul dependenței de tutun

Dacă aceste descoperiri la șobolani se extind la fumătorii umani, ei sugerează o dinamică complexă în care variațiile genei Tcf7l2 ar putea influența atât riscul dependenței de tutun, cât și dezvoltarea diabetului de tip 2 asociat cu tutun. Mai pe larg, aceste descoperiri sugerează că diabetul de tip 2 - și, probabil, alte boli legate de fumatul de țigară, în care anomaliile sistemului nervos autonom joacă un rol, cum ar fi hipertensiunea și bolile cardiovasculare - au originea în creier și implică interacțiuni perturbate de nicotină, între ele habenula și sistemul nervos periferic.

Cercetătorii spun că aceasta este o constatare de bază a ceercetării, care sporește înțelegerea asupra comportamentului uman și a biologiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel