Un număr îngrijorător de cazuri de diabet în rândul copiilor a fost anunțat de către DSP Sibiu, potrivit Antena 3. Concret, față de anul 2020, când au fost înregistrate doar 7 cazuri, doi ani mai târziu numărul acestora a ajuns la 33 de cazuri, fapt pentru care oficialii trag un semnal de alarmă în privința unei posibile ”epidemii” de diabet de tip 1.
Mai mult, aceștia susțin că numărul mare are legătură cu pandemia, perioadă în care cei mici au fost izolați, urmând cursurile în format online sau hibrid, iar activitățile fizice au fost reduse.
”Cazurile nou diagnosticate rămân în continuare cazuri ale pediatriei, ele nefăcând parte dintr-o categorie de afecțiuni curabile. Ei rămân și numărul lor creşte exponenţial de la un an la altul.
Cei trei ani de pandemie ne-au pus în fața unui val, o epidemie de diabet tip 1 și din păcate la vârste tot mai mici.
Pandemia, într-adevăr, ne-a pus în fața faptului că atacul asupra sistemului imun dat de acest virus crește incidența și crește apariția diabetului, ajungând în ultimul an la 30-40 de cazuri pe an”, a spus Simona Berariu, purtător de cuvânt DSP Sibiu.
Program Național de Diabet Zaharat
Potrivit DSP, acești copii sunt înscriși în Programul Național de Diabet Zaharat, unde au acces la terapii și echipamente care să-i ajute.
”Programul național de diabet are un subprogram de pompe și senzori, niște dispozitive speciale în terapia pentru pacienții cu diabet. Începând de la 1 aprilie s-a descentralizat această situație, fiecare spital județ putând organiza un centru, cu condiția să aibă un medic pregătit cu atestate, cunoștințe în acest domeniu și să aibă organizarea necesară”, a mai spus reprezentantul DSP Sibiu, la Antena 3.
Care sunt valorile normale ale GLICEMIEI și de câte ori trebuie măsurată
Complicațiile diabetului zaharat de tip 1
Pe termen lung, persoanele cu diabet pot prezenta numeroase complicaţii severe. Unele dintre aceste complicaţii debutează în primele luni de la instalarea diabetului, însă majoritatea apar numai după câţiva ani.
Cele mai multe complicaţii sunt progresive. Cu cât pacienţii îşi pot controla mai bine valoarea glicemiei, cu atât riscul apariţiei sau agravării complicaţiilor se reduce.
În timp, creşterea glicemiei şi tulburările circulatorii conduc la apariţia de leziuni ale inimii, creierului, membrelor, globilor oculari, rinichilor, nervilor şi tegumentului, cu apariţia anginei, insuficienţei cardiace, accidentelor vasculare cerebrale, crampelor musculare la mers (claudicaţie), scăderea acuităţii vizuale, insuficienţă renală, tulburări neurologice (neuropatii) şi degradarea pielii.
Infarctul şi accidentul vascular cerebral sunt boli mai frecvente la persoanele cu diabet.
Mișcarea, sprijinul pancreasului. Cum să ai o glicemie NORMALĂ în ”LUPTA” dintre insulină și hormoni
”Zahărul, adică glucoza din sânge înseamnă energie, iar grăsimile de rezervă ard la focul glucidelor, adică la focul zahărului. În acest circuit intră în mod normal mișcarea”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine” de la PRO TV.
Mai mult, lipsa mișcării poate produce fenomene anormale asupra organismului. Astfel, orice aliment consumat se transformă în glucoză, iar sub această formă ajunge în sânge. Însă pentru ca nivelul glicemiei să fie păstrat în limite normale este necesar ca glucoza să fie introdusă în celule.
Hormonul insulină produs de pancreas are această misiune, dar și așa numiții hormoni de contra-reglare, adică adrenalina, hormonul de creștere ori hormonii tiroidieni.
”Toți asupra bietei insuline și a bietului pancreas. Toți sunt hormoni de contra-reglare. În această bătălie între insulină și hormonii de contra-reglare, ca să avem o glicemie normală, mereu insulina trebuie să fie mai puternică”, a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog la ”Doctor de bine” de la PRO TV. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.