Diabetul în perioada sarcinii este corelat, într-un nou studiu publicat în The Lancet de o echipă de cercetători chinezi, cu un risc crescut de tulburări de neurodezvoltare, aşa cum este autismul sau ADHD, la copii, transmite marţi DPA, potrivit Agerpres.
Autorii studiului au recunoscut că este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili cu precizie această corelaţie, dar au precizat că "monitorizarea atentă" a nivelurilor zahărului din sânge pe întreaga perioadă a sarcinii este "imperativă".
Ce s-a descoperit la copiii ale căror mame au avut diabet în sarcină
Acest studiu este o meta-analiză a unui număr de 202 studii care includ peste 56 de milioane de sarcini. Din acest total, 110 studii s-au concentrat asupra diabetului gestaţional - care se produce în timpul sarcinii şi de obicei dispare după naştere - în timp ce 80 de studii s-au orientat spre diabetul pregestaţional - atunci când o femeie are diabet de tipul 1 sau 2 înainte de a rămâne însărcinată.
Copiii ale căror mame au avut diabet în perioada sarcinii se confruntă cu un risc cu 28% mai ridicat de a suferi de tulburări de neurodezvoltare prin comparaţie cu cei ale căror mame nu au avut diabet, conform concluziilor acestei meta-analize.
Conform studiului, copiii născuţi din mame care au suferit de diabet se confruntă cu un risc de autism mai crescut cu 25%, respectiv cu un risc mai mare cu 30% de ADHD şi cu 32% mai ridicat de dizabilitate intelectuală.
Riscul este mai ridicat în cazul femeilor care sufereau de diabet dinainte de a rămâne însărcinate, decât în cazul celor care au avut diabet gestaţional.
Cercetătorii chinezi susţin că "monitorizarea atentă a concentraţiilor glicemice materne de-a lungul sarcinii este imperativă".
"Din câte ştim noi, acesta este prima recenzie sistematică şi meta-analiză pentru a evalua starea de neurodezvoltare a copiilor născuţi din mame cu tipuri specifice de diabet", conform autorilor care au avertizat însă că rezultatele lor "trebuie interpretate cu prudenţă".
"Fetusul uman este extrem de vulnerabil la schimbările care pot apărea în mediul său şi care-i pot afecta sănătatea pe durata întregii vieţi", a declarat Lucilla Poston, profesor specialist în sănătatea maternă şi fetală de la King's College din Londra, comentând rezultatele acestui studiu.
Ea a adăugat că această analiză "bine desfăşurată beneficiază de concentrarea pe studii care au exclus mai mulţi factori, precum obezitatea maternală sau statusul socio-economic, ce pot explica asocierea".
"Deşi concluzia este că mamele cu diabet au copii care se confruntă cu un risc mai crescut de tulburări de neurodezvoltare, toate studiile folosite în cadrul analizei sunt observaţionale, fără a se interveni pentru a preveni anumite efecte, iar relaţia de cauzalitate trebuie privită cu prudenţă", a mai precizat prof Poston.
"După cum au apreciat autorii, interpretările pot fi influenţate de efectele tratamentelor împotriva diabetului şi de lipsa de conformitate internaţională în diagnoza diabetelor gestaţionale", a mai explicat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.