Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool

Monika Baciu |
Data publicării:
alcool - FOTO: Freepik@ kossovskiy
alcool - FOTO: Freepik@ kossovskiy

De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.

Vezi și: Interacțiuni periculoase între medicamente și alimente. Combinația de care trebuie să te ferești

Un studiu realizat de Keck Medicine of USC arată că persoanele care consumă alcool în cantități mari și suferă de diabet, hipertensiune arterială sau obezitate abdominală au un risc de până la 2,4 ori mai mare de a dezvolta boli hepatice avansate. Aceste afecțiuni pot amplifica efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului, conducând la leziuni severe.

Legătura dintre sănătatea cardiometabolică și ficat

Cercetarea, publicată pe 3 februarie în Clinical Gastroenterology and Hepatology, subliniază că nu toți consumatorii de alcool sunt expuși în mod egal riscului de boli hepatice. Conform studiului, diabetul, hipertensiunea arterială și circumferința mare a taliei sunt factori esențiali care predispun ficatul la deteriorare.

"Rezultatele identifică un segment de populație cu risc foarte ridicat de boală hepatică și sugerează că problemele de sănătate preexistente pot avea un impact major asupra modului în care alcoolul afectează ficatul", a declarat Brian P. Lee, MD, MAS, hepatolog și specialist în transplant hepatic la Keck Medicine, precum și investigator principal al studiului.

Diabetul, hipertensiunea arterială și circumferința abdominală crescută (peste 88 cm la femei și 102 cm la bărbați) fac parte dintr-un grup mai larg de cinci factori de risc cardiometabolici.

Aceste afecțiuni, deseori asociate cu obezitatea, cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. De asemenea, ele contribuie la acumularea de grăsime în ficat, ceea ce poate duce la fibroză hepatică – o cicatrizare progresivă a ficatului.

Vezi și: Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei

Creșterea consumului de alcool și efectele sale

Consumul de alcool a crescut semnificativ de la începutul pandemiei COVID-19, subliniază Lee. Această tendință, combinată cu prevalența ridicată a factorilor de risc cardiometabolici, a determinat cercetătorii să analizeze care dintre acești factori predispun ficatul la deteriorare din cauza alcoolului.

Folosind date din National Health and Nutrition Examination Survey, care include informații de la peste 40.000 de participanți, cercetătorii au studiat legătura dintre consumul excesiv de alcool, factorii de risc cardiometabolici și apariția fibrozei hepatice semnificative.

Consumul excesiv de alcool a fost definit astfel:

- Pentru femei: peste 1,5 băuturi pe zi (20 grame de alcool).

- Pentru bărbați: peste 2 băuturi pe zi (30 grame de alcool).

Vezi și: Cel mai periculos an din viața unui adult. Un expert în longevitate arată care este, de fapt, momentul de cumpănă

Ficat - FOTO: Freepik@zeeshanhaidersiyal05

Categorii vulnerabile

Studiul a arătat că băutorii cronici care suferă de diabet sau obezitate abdominală sunt de 2,4 ori mai predispuși să dezvolte boli hepatice avansate, iar cei cu hipertensiune arterială au un risc de 1,8 ori mai mare. În schimb, alți doi factori de risc cardiometabolici – trigliceridele ridicate și un nivel scăzut de colesterol "bun" (HDL) – au avut o corelație mai slabă cu bolile hepatice.

De ce sunt acești factori de risc atât de periculoși

Deși studiul nu a analizat exact motivele pentru care diabetul, hipertensiunea și obezitatea abdominală sunt cei mai periculoși factori pentru ficat, Lee consideră că aceștia au un mecanism comun de favorizare a acumulării de grăsime în ficat. Dacă acest lucru este combinat cu depozitele suplimentare de grăsime cauzate de consumul excesiv de alcool, riscul de deteriorare hepatică crește semnificativ.

"Studiul nostru nu sugerează că persoanele fără acești factori de risc pot consuma alcool în exces fără probleme. Știm că alcoolul este toxic pentru ficat, iar toți băutorii cronici sunt expuși riscului de boli hepatice avansate", avertizează Lee.

Vezi și: Magneziul, mineralul esențial care menține sănătatea creierului. Are impact asupra funcției cerebrale

Apel pentru monitorizare medicală personalizată

Lee speră că rezultatele acestui studiu îi vor încuraja pe oameni să își evalueze profilul de risc individual atunci când iau decizii legate de consumul de alcool. De asemenea, el consideră că medicii ar trebui să ofere screening-uri și intervenții personalizate pentru persoanele care consumă alcool și prezintă factori de risc cardiometabolici, astfel încât deteriorarea ficatului să fie depistată din timp și tratată corespunzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel