Diabetul gestațional, dieta și exercițiile fizice nu sunt așa eficiente

Dana Lascu |
Data publicării:

Factorii de risc individuali ar putea fi cei care declanșează diabetul gestațional, iar dieta echilibrată și exercițiile fizice s-ar putea să nu poată împiedica declanșarea afecțiunii, arată un nou studiu.

Un nou studiu aduce dovezi că strategia „de primă linie" pentru prevenirea diabetului gestațional ar putea să nu funcționeze așa bine cum se crede. În ultimii cinci ani, mai mult de 5.000 de femei însărcinate au luat parte la mai multe studii clinice axate pe limitarea creșterii în greutate pentru a preveni diabetul gestațional. Gravidele care au ales să-și îmbunătățească calitatea dietei, au mâncat mai puțin și au crescut activitatea fizică. Cu toate acestea, ele au dezvoltat diabet gestațional la aproximativ aceleași rate ca femeile care nu și-au schimbat dieta sau nivelurile de activitate fizică.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat Louisiana, care au realizat un nou studiu, publicat în revista Cell Metabolism, spun că poate că este timpul să fie reconsiderată „înțelepciunea” convențională pentru prevenirea diabetului gestațional.

Nu pleacă de la mâncare

Datele noastre sugerează că, în timpul sarcinii, echilibrul energetic - caloriile consumate comparativ cu caloriile arse - nu poate determina dezvoltarea diabetului gestațional", a declarat dr. Leanne Redman, doctor în medicină, director al Laboratorului de Cercetare în Endocrinologie Reproductivă și Sănătate a Femeii de la Centrul medical de cercetare Pennington al Universității de Stat Louisiana

Noi și alți cercetători credem că exista tipuri diferite de diabet gestațional care justifică abordări diferite de tratament și de prevenire", mai spune ea.

Prevenirea diabetului gestațional nu este la fel de simplă ca reducerea creșterii în greutate" a spus dr. Jasper Most, doctor în medicină, co-autor al studiului. „Poate necesita abordări mai individualizate bazate pe factorii de risc ai fiecarei persoane".

De ce fac diabet gestațional

Unele femei pot dezvolta diabet gestațional deoarece pancreasul lor nu se adaptează în mod adecvat la producerea de insulină suplimentară pentru a se potrivi cererii crescute din timmpul sarcinii, a spus dr. Most. Alte femei pot dezvolta diabet gestațional, deoarece mușchii și ficatul lor devin mai rezistenți la insulină.

Studiul în cauză, și are a durat âcinci ani, a analizat 62 de femei gravide care erau și obeze. Nouă dintre ele au dezvoltat diabet gestațional.

Cercetătorii au constatat că:

- Principalii factori de risc pentru diabetul gestațional, cum ar fi excesul de grăsime și rezistența la insulină, au fost evidențiați la începutul sarcinii.

- Femeile care au dezvoltat diabet gestațional au avut tendința de a fi mai grele. Ele au cântărit cu între 4,5 kilograme până la 15 kilograme mai mult decât restul femeilor din studiu. De asemenea, au avut mai multă grăsime corporală, de la 3 kilograme la 11 kilograme și cu mult mai multă grăsime în jurul taliei.

- Femeile în cauză aveau, de asemenea, mai multe rude cu diabet zaharat, niveluri semnificativ mai ridicate ale zahărului din sânge și o prevalență mai mare a prediabetului.

Nu trebuie să abadonaăm dieta, ci să ne gândim și la alți factori

Dr. Redman a afirmat că studiul nu înseamnă că femeile însărcinate ar trebui să-și abandoneze eforturile de a mânca o dietă mai sănătosă și de a fi fizic active.

Dar rezultatele subliniază nevoia de a înțelege mai bine modul în care diabetul gestațional se dezvoltă la femeile cu obezitate", a spus dr. Redman.

Sunt necesare noi cercetări asupra altor factori care duc la rezistența la insulină în timpul sarcinii, a atras atenția dr. Redman. În următorul lor studiu, oamenii de știință speră să clasifice mai bine diferitele tipuri de diabet gestațional și să studieze echilibrul energetic în plus față de secreția de insulină.

Diabetul gestațional duce la probleme de sănătate pentru mamă și copil, probleme care se pot extinde mult dincolo de sarcină. Printre altele, în jur de 50% dintre femeile cu diabet gestațional continuă aibă diabet de tip 2, în conformitate cu datele Centrului Federale pentru Controlul Bolilor (CDC). Bebelușii expuși diabetului gestațional au mai multe șanse de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 la rândul lor și au un risc mai mare de a fi supraponderali sau obezi.

Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel