Indicele de masă corporală mai mică (IMC) este asociat un risc mai mic de diabet de tip II în rândul persoanelor cu istoric familial variat, factori de risc genetici și greutate mai mare, conform unui nou studiu publicat în PLOS Medicine de Manuel Rivas de la Universitatea Stanford și colegii săi.
Intervențiile de scădere în greutate au arătat un beneficiu demonstrat pentru reducerea riscului de diabet de tip II la persoanele cu risc ridicat și pre-diabetic, dar nu au fost bine studiate la persoanele cu risc mai mic de diabet. În noul studiu, cercetătorii au studiat asocierea între IMC, istoricul de diabet în familie și factorii de risc genetic pentru diabetul de tip II sau IMC. Aceștia au utilizat date despre 287.394 de persoane neînrudite cu strămoși britanici recrutați pentru a participa la Biobankul Regatului Unit din 2006 până în 2010, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.
Risc mai mic și la cei fără risc genetic
Aproape 5% dintre participanți au prezentat un diagnostic de diabet de tip II, iar prevalența diabetului a fost confirmată a fi asociată cu IMC mai mare, un istoric familial de boală de tip II și factori de risc genetic. Mai mult, o reducere a IMC de 1 kg / m2 a fost asociată cu o reducere de 1,37 ori (IC 95% 1,12-1,68) a diabetului zaharat tip II în rândul persoanelor care nu erau supraponderale, cu un IMC mai mic de 25 și fără antecedente familiale de diabet, similar cu efectul reducerii IMC la persoanele obeze cu antecedente familiale (1,21, IC 95% 1,13-1,29)
Aceste descoperiri sugereaza ca toti indivizii pot reduce substanțial riscul de diabet de tip II prin pierderea în greutate, spun autorii. Cu toate acestea, aceștia avertizează, de asemenea, că rezultatele trebuie să fie luate cu un bob de sare, deoarece nu au studiat intervențiile reale de pierdere în greutate. Deși noua analiză „poate determina faptul că IMC-ul mai mic pe durata de viață este protector împotriva diabetului, aceasta nu implică neapărat pierderea în greutate mai târziu în viață, după ce a avut greutate în exces timp de zeci de ani, ar avea același rezultat”, spun ei.
Sursa, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.