Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
diabetul - FOTO: Freepik@activedesigner1088
diabetul - FOTO: Freepik@activedesigner1088

Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.

Vezi și: Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic

Vezi și: Depresia, boala influențată de probleme cotidiene. Dr. Eduard Petru Moțoescu: Pe primul loc ca incidență în patologia omului modern la nivel global

Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică a metabolismului care afectează milioane de persoane la nivel global. În ultimii ani, cercetările și tratamentele inovative au deschis noi perspective pentru gestionarea acestei boli.

Una dintre cele mai interesante direcții de tratament este remisiunea diabetului de tip 2, un proces prin care valorile glicemice se normalizează fără a mai fi necesar un tratament medicamentos. Prof. dr. Bogdan Timar, medic primar diabetolog și președintele Societății Române de Diabet, explică cum intervențiile chirurgicale metabolice pot contribui la acest proces, dar subliniază și importanța înțelegerii diferenței dintre remisiune și vindecare.

"Nu pot aici să nu mă gândesc, spre exemplu, la intervențiile de chirurgie metabolică, ce sunt de fapt intervenții ce vizează reducerea ponderală și care au efecte importante atât în ceea ce privește managementul obezității, reducerea kilogramelor, cât și asupra complicațiilor metabolice ale obezității, existând cazuri în care apare chiar remisiunea unui diabet zaharat tip 2, remisiunea fiind definită ca o perioadă de timp în care valorile glicemice sunt normale, chiar și fără tratament farmacologic", a explicat prof. dr. Bogdan Timar, medic primar diabetolog și președintele Societății Române de Diabet, în exclusivitate la DC Medical.

Vezi și: Boala Von Willebrand, afecțiunea care poate pune viața în pericol. Vânătăile și sângerările, simptomele comune

Diabetul de tip 2, remisiune - FOTO: Freepik@ramann

Diferența dintre remisiune și vindecare

Este esențial să se facă o distincție clară între remisiunea diabetului de tip 2 și vindecarea acestuia. Dr. Timar atrage atenția asupra faptului că, deși valorile glicemice pot deveni normale, cauza care a dus la apariția diabetului rămâne prezentă. Remisiunea nu înseamnă eliminarea cauzei, iar diabetul de tip 2 rămâne o afecțiune ce necesită monitorizare continuă.

Dr. Timar a subliniat diferența majoră între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. În timp ce remisiunea este posibilă în cazul diabetului de tip 2, diabetul de tip 1, care apare de obicei în copilărie sau la adulți tineri, nu poate fi remisiune sau vindecat prin intervenții metabolice. Tratamentul pentru diabetul de tip 1 este diferit și implică insulină și management pe termen lung.

Vezi și: Cum se pune diagnosticul de depresie. Dr. Eduard Petru Moțoescu: 9 criterii ușor de recunoscut. Criteriul temporal este foarte important

Vezi și: Difteria revine în Europa. Un copil de 10 ani a murit în Germania. Conf. dr. Mihai Craiu: Îngerul morții copiilor se întoarce! Nu este o glumă

"Atenție, trebuie să nu facem confuzia între vindecarea diabetului zaharat tip doi și remisiune a diabetului zaharatip doi. Sunt două lucruri complet diferite. Cauza ce a generat mecanismul ce a dus la apariția diabetului zanratip doi încă există, ci doar valorile glicemice sunt normale. Și aici trebuie să facem întotdeauna distincția.

E un lucru foarte important. Va face distincția între diabetul zaraharat tip 1 și diabetul zaharat tip 2, care sunt două afecțiuni complet distincte și care vizează tratamente complet diferite.

Vorbim doar de remisiune a diabetului zaharat tip doi. În niciun caz de intervenții ce ar putea duce la remisia sau vindecarea diabetului zaharat tip 1 care apare de regulă la vârsta copilăriei sau a adultului tânăr", a explicat prof. dr. Bogdan Timar, medic primar diabetolog și președintele Societății Române de Diabet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel