Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei

Monika Baciu |
Data publicării:
diabetul - FOTO: Freepik@ramann
diabetul - FOTO: Freepik@ramann

Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.

Vezi și: Hipercolesterolemia familială, noi tratamente. Indiciul descoperit în tabloul cu Mona Lisa poate revoluționa tratamentul

Un nou studiu a ridicat îngrijorări serioase cu privire la prevalența ridicată a deficiențelor de micronutrienți în rândul persoanelor cu diabet de tip 2. Publicat în revista BMJ Nutrition, Prevention & Health, studiul dezvăluie că aproape 45% dintre persoanele cu această afecțiune la nivel global suferă de niveluri insuficiente de vitamine și minerale esențiale.

Analiza, bazată pe 132 de studii ce implică peste 52.500 de participanți, subliniază o criză globală de sănătate care depășește gestionarea metabolismului energetic la pacienții diabetici.

Deficiențele de Vitamina D și Magneziu, cele mai frecvente

Printre micronutrienții examinați, deficiența de vitamina D a fost cea mai răspândită, afectând mai mult de 60% dintre persoanele cu diabet de tip 2. De asemenea, deficiența de magneziu a fost foarte larg răspândită, impactând 42% dintre indivizi, în timp ce deficiențele de fier și vitamina B12 au fost observate în 28%, respectiv 29% dintre participanți.

Interesant, deficiența de vitamina B12 a fost mai frecventă în rândul persoanelor care iau medicamentul pentru diabet metformină, ceea ce subliniază necesitatea unei monitorizări atente a efectelor pe termen lung ale medicației.

Vezi și: Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri

Femeile, mai afectate

Studiul a arătat că femeile cu diabet de tip 2 sunt mai predispuse să sufere de deficiențe de micronutrienți decât bărbații, aproape 49% dintre femei fiind afectate comparativ cu 42% dintre bărbați.

De asemenea, prevalența deficiențelor a fost cea mai mare în America, unde mai mult de 54% dintre persoanele cu diabet de tip 2 au fost găsite a fi deficiente la cel puțin un micronutrient. Aceste constatări sugerează că factorii de stil de viață, obiceiurile alimentare și practicile culturale pot juca un rol semnificativ în severitatea deficiențelor.

Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților - FOTO: Freepik@evgeniiafreeman

Malnutriția, povară

Shane McAuliffe, asociat academic vizitator la NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, subliniază că studiul evidențiază "dubla povară a malnutriției". Aceasta se referă la coexistența bolilor netransmisibile legate de dietă, precum diabetul de tip 2, cu deficiențele nutriționale, potrivit SciTechDaily.

Tratamentul diabetului de tip 2 se concentrează de obicei pe controlul metabolismului energetic, dar identificarea acestor deficiențe răspândite de micronutrienți indică faptul că nutriția generală trebuie să fie o prioritate și în gestionarea acestei afecțiuni.

Vezi și: Inteligența artificială prezice cancerul de sân cu 6 ani înainte să apară: "Sânul cu cancer a avut un scor dublu față de celălalt"

Intervențiile țintite, necesare

Studiul solicită o cercetare suplimentară pentru a explora cauzele deficiențelor de micronutrienți în rândul persoanelor cu diabet de tip 2. Cercetătorii subliniază necesitatea unor intervenții țintite care să abordeze aceste deficiențe, mai ales având în vedere impactul pe termen lung pe care îl pot avea asupra sănătății generale.

Având în vedere disparitățile semnificative la nivel regional și de gen în ratele deficiențelor, inițiativele de sănătate publică ar trebui să ia în considerare abordări personalizate pentru a răspunde nevoilor specifice ale diferitelor populații.

Pe măsură ce povara globală a diabetului de tip 2 continuă să crească, abordarea deficiențelor de micronutrienți devine un aspect tot mai important al tratamentului.

Cercetătorii speră că acest studiu va stimula un accent mai mare pe suplimentarea cu micronutrienți și strategii alimentare îmbunătățite în gestionarea diabetului, asigurându-se că persoanele nu doar că își controlează nivelul glicemiei, dar primesc și nutrienții esențiali pentru sănătatea lor generală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel