Diabetul este o boală cronică care apare fie atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, fie atunci când organismul nu poate utiliza în mod eficient insulina pe care o produce. Insulina este un hormon care reglează glicemia. Hiperglicemia, numită și glicemie crescută sau glicemie crescută, este un efect comun al diabetului necontrolat și, în timp, duce la deteriorarea gravă a multora dintre sistemele organismului, în special a nervilor și a vaselor de sânge.
Ziua Mondială a Diabetului
Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Această zi este marcată la nivel internaţional de toate asociaţiile membre IDF, de furnizorii de servicii de sănătate şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre diabet; Campania reprezintă o oportunitate globală de sensibilizare şi de inducere a schimbării în prevenirea bolii şi a accesului la testare şi tratament.
Tema Zilei Mondiale a Diabetului pentru perioada 2021 – 2023 este ”Accesul la îngrijire”. Scopul campaniei îl reprezintă o mai bună informare a persoanelor care suferă de diabet, reprezentând şi o manieră de implicare şi de informare a publicului general.
Diabetul este o boală cronică şi care netrată poate duce la complicaţii grave şi chiar deces. Pacienţii cu diabet sunt nevoiţi să-şi măsoare glicemia, uneori zilnic, să-şi administreze medicaţia, să facă exerciţii fizice regulate şi să-şi ajusteze dieta.
Diabetul, mai multe tipuri
OMS arată câte tipuri de diabet există și cum afectează acestea persoanele care au pancreasul afectat.
Diabet de tip 2. Diabetul de tip 2 (numit anterior non-insulino-dependent, sau adult-debut) rezultă din utilizarea ineficientă a organismului de insulină. Mai mult de 95% dintre persoanele cu diabet zaharat au diabet de tip 2. Acest tip de diabet zaharat este în mare măsură rezultatul excesului de greutate corporală și inactivității fizice.
Simptomele pot fi similare cu cele ale diabetului de tip 1, dar sunt adesea mai puțin marcate. Ca urmare, boala poate fi diagnosticată la câțiva ani după debut, după ce au apărut deja complicații. Până de curând, acest tip de diabet era văzut doar la adulți, dar acum apare din ce în ce mai frecvent și la copii.
Diabetul de tip 1. Diabetul de tip 1 (cunoscut anterior ca insulino-dependent, juvenil sau debut în copilărie) se caracterizează prin producția deficitară de insulină și necesită administrarea zilnică de insulină. În 2017 erau 9 milioane de persoane cu diabet de tip 1; majoritatea trăiesc în țări cu venituri mari. Nici cauza, nici mijloacele de prevenire a acesteia nu sunt cunoscute.
Simptomele includ excreția excesivă a urinei (poliurie), sete (polidipsie), foame constantă, scădere în greutate, modificări ale vederii și oboseală. Aceste simptome pot apărea brusc.
Diabet gestational. Diabetul gestational este caracterizat prin hiperglicemie cu valori ale glicemiei peste normal, dar sub cele diagnosticate cu diabet zaharat. Diabetul gestational apare în timpul sarcinii. Femeile cu diabet gestațional prezintă un risc crescut de complicații în timpul sarcinii și la naștere. Aceste femei și, eventual, copiii lor sunt, de asemenea, la risc crescut de diabet zaharat de tip 2 în viitor.
Diabetul gestational este diagnosticat prin screening prenatal, mai degrabă decât prin simptome raportate.
Diabetul, prevenție
Măsurile privind stilul de viață s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea sau întârzierea apariției diabetului de tip 2. Pentru a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 și a complicațiilor acestuia, oamenii ar trebui:
- să mențină o greutate corporală sănătoasă;
- să fie activi fizic – făcând cel puțin 30 de minute de activitate regulată, de intensitate moderată în majoritatea zilelor. Mai multă activitate este necesară pentru controlul greutății;
- să aibă o dietă sănătoasă, evitând zahărul și grăsimile saturate;
- să evite consumul de tutun – fumatul crește riscul de diabet și boli cardiovasculare, mai notează OMS.
Diabetul, diagnostic
Diagnosticarea precoce poate fi realizată prin testarea relativ ieftină a glicemiei. Tratamentul diabetului zaharat implică dieta și activitatea fizică, împreună cu scăderea glicemiei și nivelurile altor factori de risc cunoscuți care dăunează vaselor de sânge. Încetarea consumului de tutun este, de asemenea, importantă pentru a evita complicațiile.
Intervențiile care sunt atât de economisire a costurilor, cât și fezabile în țările cu venituri mici și medii includ:
- controlul glicemiei, în special în diabetul de tip 1. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 necesită insulină, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot fi tratate cu medicamente orale, dar pot necesita și insulină;
- controlul tensiunii arteriale;
- îngrijirea picioarelor (auto-îngrijirea pacientului prin menținerea igienei picioarelor; purtarea încălțămintei adecvate; căutarea de îngrijire profesională pentru gestionarea ulcerului și examinarea regulată a picioarelor de către profesioniștii din domeniul sănătății).
Diabetul, cauze
Pentru a înțelege diabetul, este important să înțelegeți cum organismul utilizează în mod normal glucoza.
Vezi și: Fast food-ul, efecte asupra întregului organism. Cum te afectează consumul acestor preparate
Cum funcționează insulina
Insulina este un hormon care provine dintr-o glandă din spatele și de sub stomac (pancreas). Pancreasul eliberează insulina în sânge. Insulina circulă, lăsând zahărul să intre în celule. Insulina scade cantitatea de zahăr din sânge. Pe măsură ce nivelul zahărului din sânge scade, la fel și secreția de insulină din pancreas.
Rolul glucozei
Glucoza - un zahăr - este o sursă de energie pentru celulele care alcătuiesc mușchii și alte țesuturi. Glucoza provine din două surse majore: mâncarea și ficatul. Zahărul este absorbit în sânge, unde intră în celule cu ajutorul insulinei. Ficatul stochează și face glucoză.
Când nivelurile de glucoză sunt scăzute, cum ar fi atunci când nu ați mâncat într-un timp, ficatul descompune glicogenul stocat în glucoză. Acest lucru vă menține nivelul de glucoză într-un interval tipic.
Diabetul, situația actuală
În 2017, în România erau înregistrate 1.785.300 de cazuri de diabet la adulți cu vârsta între 20 și 79 de ani, potrivit Institutului Clinic Fundeni.
Situația actuală arată că:
- 1 din 11 adulți are diabet (425 milioane)
- 1 din 2 adulți cu diabet nu e diagnosticat (212 milioane)
- 12% din cheltuielile globale pentru sănătate sunt pentru diabet (727 miliarde $)
- 1 din 6 nașteri este afectată de hiperglicemia în sarcină
- Trei pătrimi din persoanele cu diabet trăiesc în țări slab și mediu dezvoltate
- Mai mult de 1 milion copii și adolescenți au diabet tip 1
- Două-treimi din persoanele cu diabet trăiesc în zone urbane (279 milioane)
- Două-treimi din persoanele cu diabet sunt la vârsta activă de muncă (327 milioane), arată Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
”Educaţia pentru sănătate este foarte importantă pentru aceşti pacienţi, atât în controlul şi monitorizarea bolii, cât şi în prevenirea sau amânarea complicaţiilor. Pentru tratamentul şi managementul bolii, aceşti bolnavi trebuie să ia decizii importante toată viaţa: să îşi măsoare zilnic nivelul glicemiei, să ia medicamente, să facă exerciţii fizice cu regularitate, să îşi ajusteze dieta şi să îşi schimbe obiceiurile alimentare. Mai mult, bolnavii diabetici trebuie să facă faţă tuturor complicaţilor bolii, prin importante ajustări în plan psihologic.
Depistarea diabetului implică și familia. Unul din două persoane cu diabet zaharat este nediagnosticat. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea sau întârzierea complicațiilor care amenință viața. Dacă diabetul zaharat de tip 1 nu este depistat precoce, poate duce la dizabilități grave sau deces”, mai notează DSP Hunedoara.
Diabetul, complicații
Complicațiile pe termen lung ale diabetului se dezvoltă treptat. Cu cât aveți diabet zaharat mai mult - și cu cât glicemia este mai puțin controlată - cu atât este mai mare riscul de complicații. În cele din urmă, complicațiile diabetului pot fi invalidante sau chiar amenințătoare de viață. De fapt, prediabetul poate duce la diabet de tip 2. Mayo Clinicarată care sunt complicațiile posibile:
Boli cardiace și ale vaselor de sânge (cardiovasculare). Diabetul crește major riscul multor probleme cardiace. Acestea pot include boala coronariană cu dureri in piept (angină pectorală), atac de cord, accident vascular cerebral și îngustarea arterelor (ateroscleroza). Dacă aveți diabet zaharat, este mai probabil să aveți boli de inimă sau accident vascular cerebral.
Leziuni ale nervilor (neuropatie). Prea mult zahăr poate răni pereții vaselor mici de sânge (capilare) care hrănesc nervii, în special în picioare. Acest lucru poate provoca furnicături, amorțeală, arsură sau durere care, de obicei, începe la vârfurile degetelor de la picioare sau degetelor și se răspândește treptat în sus.
Deteriorarea nervilor legată de digestie poate provoca probleme cu greață, vărsături, diaree sau constipație. Pentru barbati, aceasta poate duce la disfuncții erectile.
Vezi și: Hiperamonemia, cauze și tratament. Ce este Amoniacul, cum ajunge în corp și ce boli grave provoacă
Leziuni renale (nefropatie). Rinichii dețin milioane de grupuri mici de vase de sânge (glomeruli) care filtrează deșeurile din sânge. Diabetul poate deteriora acest sistem delicat de filtrare.
Leziuni oculare (retinopatie). Diabetul poate afecta vasele de sânge ale ochiului (retinopatia diabetică). Acest lucru ar putea duce la orbire.
Deteriorarea piciorului. Leziuni ale nervilor în picioare sau fluxul de sânge săraci la picioare crește riscul de multe complicații picior.
Afecțiuni ale pielii și gurii. Diabetul te poate face mai predispus la probleme ale pielii, inclusiv infecții bacteriene și fungice.
Afectarea auzului. Problemele de auz sunt mai frecvente la persoanele cu diabet zaharat.
Boala Alzheimer. Diabetul de tip 2 poate crește riscul de demență, cum ar fi boala Alzheimer.
Depresie. Simptomele depresiei sunt frecvente la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și de tip 2.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.