Diabetul poate fi prevenit printr-o alimentație corespunzătoare. Descoperit la timp acesta poate fi tratat. Dacă nu este ținut sub control, complicațiile sunt majore și afectează întregul organism. De fapt, complicațiile sunt cele care afectează persoanele cu diabet și nu boala în sine.
Diabetul, complicații
Dr. Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat care sunt cele mai frecvente complicații ale diabetului.
”Diabetul zaharat poate avea o mulțime de complicații. Nu sunt numai ale diabetului, dar sunt mult mai des întâlnite la cei cu diabet. Dintre cei care fac infarct cam jumătate au probleme cu glicemia. Dintre cei care fac accident vascular cerebral undeva la 60% au probleme cu glicemia. Acestea sunt macroangiopatii, adică boală a vaselor mari, dar există și microangiopatii.
Dintre cei care își pierd un deget la picior, cam 70% au diabet. Aici este și macro și microangiopatie. Dintre cei care fac dializă sau cei care au orbit, cei care și-au schimbat rinichiul cam 80% au diabet. Aici e vorba numai de leziunea vaselor mici.
Complicațiile nu sunt numai ale diabetului, dar sunt foarte frecvent întâlnite la pacienții cu diabet. Sunt complicațiile cronice ale diabetului. Acestea sunt cele care ne supără. Diabetul nu ne supără. Acesta este răul lui, nu faptul că nu se vindecă.
Rău la diabet este că atunci când începe să te supere, te supără complicația. Odată apărută complicația, aceasta merge înainte aproape inegalâng valoarea glicemiei. Ca să nu apară complicația trebuie tratată boala.
Noi descoperim complicația târziu pentru că organismul are nenumărate posibilități de a compensa. Noi putem trăi cu un sfert dintr-un rinichi, și, totuși Dumnezeu ne-a dat doi rinichi. Când eu văd o leziune de tip ischemic pe electrocardiogramă înseamnă că cel puțin una dintre coronare este 75% înfundată. Cu alte cuvinte, o electrocardiogramă normală nu înseamnă că omul nu are o boală cardiacă ischemică, ci înseamnă că nu o văd eu.
Jumătate dintre cei care au boală cardiacă ischemică, electrocardiograma de repaos e normală, iar la jumătate dintre ei și electrocardiograma de efort e normală. Când eu văd leziunea ischemică pe electrocardiogramă înseamnă că e jale mare.
Complicațiile evoluează încet și în momentul în care le descoperim, dacă nu le căutăm activ este deja târziu. Boala trebuie tratată încă de la început, poate chiar trebuie căutată activ”, a explicat dr. Doru Negru.
Diabetul, prevenție
Diabetul poate fi prevenit. Educația privind alimentația sănătoasă sunt cheia pentru a preveni boala care duce la grave complicații.
”Cel mai important lucru în tratarea diabetului este regimul alimentar. Treaba aceasta nimeni nu vrea să o respecte. S-au inventat în ultimii 30 de ani nenumărate medicamente anti-diabetice. Au apărut clase noi de medicamente, dar diabetul nu a dispărut, ba chiar a crescut. Toate medicamentele care au apărut, parcă toate sunt făcute împotriva regimului alimentar.
Să poți să faci abuzuri alimentare, dar să nu îți crească glicemia. Evident că nu se poate.
Cea mai importantă treabă este educația. Noi când auzim de educație...avem chef de orice, numai de educație nu. Educația înseamnă să înveți încă de mic că băutura, mâncarea și drogurile și țigările sunt la fel de toxice. În educația noastră nu a intrat niciodată așa ceva. Băutura e rea, țigările sunt otrăvitoare, nu mai vorbesc de droguri. Dar mâncarea...Când mănânci mai mult decât este nevoie, faci un exces, faci un abuz. Orice exces se pedepsește și este păgubos.
Vezi și: Motivația zilei: Ce să nu mai faci niciodată când te cerți
Pe copil îl învățăm ”papă tot să te faci mare”. Este cea mai mare tâmpenie care poate fi spusă unui copil. Dacă ne uităm la copilul de 3-4 ani, vedem cum ar trebui să fie. Este un mic animăluț pe care nu am apucat să îl spurcăm. Copilul la 3-4 ani vrea să alerge. Consider o pedeapsă să stea în fund, pe scaun, la masă.
Noi ce facem. Îi scoatem această normalitate cu forța din cap. Cea mai importantă este prevenția. Prevenția începe prin educație, încă din copilărie, dar pentru asta trebuie să educăm și părinții, ceea ce este cam greu”, a mai precizat dr. Doru Negru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.