Relevanța dietei în gestionarea diabetului este incontestabilă. Studiile științifice au legat anumite alimente și plante medicinale cu scăderea nivelului de zahăr din sânge. S-a demonstrat că un astfel de efect au semințele de schinduf, care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Semințele conțin fibre și alte substanțe chimice care ajută la încetinirea digestiei, reducând în același timp absorbția de carbohidrați și zahăr de către organism.
De asemenea, s-a descoperit că îmbunătățesc modul în care organismul folosește zahărul și crește cantitatea de insulină eliberată. Totuși, studiile nu susțin semințele de schinduf ca tratament eficient pentru alte afecțiuni de sănătate.
Un studiu publicat în Biblioteca Națională de Medicină care susține că pâinea cu schinduf este un posibil tratament pentru diabet a fost investigat în continuare.
O pâine în care au fost încorporate semințe de schinduf a fost testată pentru acceptarea gustului și efectul său asupra metabolismului carbohidraților.
Opt subiecți diabetici care aveau o dietă controlată au primit două felii (56 g) cu 5% schinduf.
Glicemia și insulina au fost testate periodic timp de patru ore după consum.
Testele au fost efectuate de două ori, la o săptămână, o dată cu pâine de schinduf și o dată cu pâine obișnuită. „Aria de sub curba pentru glucoză și insulină a fost mai mică în starea schindufului, dar a atins semnificație doar cu insulină”, a menționat studiul. „Pâinea a menținut proprietatea semințelor de schinduf de a reduce rezistența la insulină. Produsele de copt acceptabile pot fi preparate cu adaos de schinduf, care va reduce rezistența la insulină în diabetul de tip 2”, arată studiul.
Efect modest al suplimentelor alimentare
Un alt studiu similar a analizat efectul a 10 grame de semințe de schinduf înmuiate în apă fierbinte și cum poate ajuta la controlul diabetului de tip 2.
Studiul a arătat suficiente dovezi ca metodă de tratament eficientă pentru scăderea zahărului din sânge.
Alte cercetări au observat o scădere modestă a glucozei la administrarea de schinduf ca supliment.
National Institutes of Health (NIH) afirmă că schinduful a oferit suficiente dovezi în ceea ce privește capacitatea sa de a scădea glicemia.
Schinduful este o sursă de nutrienți, cum ar fi acid folic, riboflavină, cupru, potasiu, calciu, fier, mangan, vitamina A, B6, C, K, printre altele.
„Semințele de schinduf sunt bogate în fibre solubile care modulează nivelul de zahăr din sânge postprandial prin întârzierea absorbției zahărului în intestine”, a spus doctorul Angeli Mishra, director al laboratorului Lifeline.
Ea a adăugat: „Au chiar și un acid aminoalcanoic numit 4-hidroxiisleucină despre care se știe că posedă proprietăți antidiabetice, precum și sensibilitate la insulină datorită prezenței aminoacizilor. De asemenea, conține molecule de 2-oxoglutarat care au un efect de stimulare a insulinei.”
Aflp detalii AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.