Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, sarcina de a-și testa zahărul din sânge cu un vârf de ac și o picătură de sânge pe o bandă specială de hârtie devine parte a vieții cotidiene. Dar un nou studiu sugerează că unii dintre ei se testează mult mai des decât au nevoie.
De fapt, cercetarea arată că 14% dintre persoanele cu diabet zaharat tip 2 care nu necesită insulină cumpără suficiente benzi pentru a-și testa glicemia de două sau mai multe ori pe zi – când, de fapt, nu au nevoie să testeze în mod frecvent.
Asta le costă timp - și, uneori, și îngrijorare - și bani, pentru că cheltuie sute de dolari pe an pentru aceste teste. Multiplicați suma cu milioane de americani care suferă de diabet zaharat tip 2, și asta ar putea însemna că doar în această țară milioane de teste de glicemie sunt cumpărate și folosite inutil.
Studiul, publicat în JAMA (Jurnalele Academiei Medicale Americane) Internal Medicine de o echipă de la Universitatea din Michigan, care se concentrează pe subgrupul de persoane cu diabet zaharat de tip 2, demonstrează că aceștia nu beneficiază de pe urma măsurării zilnice a nivelului de zahăr din sânge. Subgrupul include atât pacienții care nu iau medicamente pentru reducerea glicemiei, cât și din cei care iau medicamente cu administrare orală, care nu necesită monitorizare.
De fapt, trei societăți medicale diferite - Academia Americană a Medicilor de Familie, Societatea de Medicină Generală Internațională și Societatea de Endocrinologie - au dat toate instrucțiuni medicilor, declarând că acești pacienți nu trebuie să testeze regulat nivelurile de zahăr.
Studiul nu a inclus pacienți care au nevoie în mod clar de monitorizare zilnică: cei care trebuie să își injecteze insulină și cei care iau medicamente care prezintă riscul de a produce niveluri prea mici de zahăr în sânge.
Carnețele pline cu cifre
Dr. Kevin Platt, rezidentul de medicină internă care a condus analiza datelor de asigurare medicală de la 370.740 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, avertizează că fiecare pacient este diferit și nimeni nu trebuie să renunțe la testarea zahărului din sânge fără să vorbească mai întâi cu medicul său!
Platt, care vede pacienții din clinica de medicină generală de la Michigan Medicine, centrul medical al Universității, a început studiul după ce a observat că unii dintre pacienții săi veneau la clinică cu carnețele pline cu niveluri zilnice de zahăr din sânge, pe care le completau cu grijă de ani buni.
Astfel de jurnale ar putea ajuta un pacient să simtă că deține controlul stării lui de sănătate, observă rezidentul. Dar ele nu au valoare clinică pentru medici dacă pacientul este stabil în ceea ce privește medicamentele sau adaptările stilului lui de viață și nu își injectează insulină ori nu ia un tip de medicamente pentru diabet zaharat care prezintă un risc de hipoglicemie.
Cei care iau medicamente ușoare pentru reducerea glicemiei, nu prezintă acest risc, așa că majoritatea nu trebuie să testeze deloc, cu atât mai mult nu e nevoie să facă multe teste pe zi.
Declarațiile societății profesionale naționale americane privind testarea zilnică se bazează pe anii de cercetare. Ele fac parte din inițiativa Choosing Wisely, condusă de grupuri de medici care au identificat teste și tratamente ce pot fi utilizate prea des.
Cum a fost realizat studiul
Platt și autorul senior, dr. A. Mark Fendrick, profesor de medicină generală, au decis să privească informații dintr-o bază de date națională privind asigurările, puse la dispoziție de Institutul pentru Politici și Inovare în domeniul sănătății al Universității Michigan, al cărui membru este Fendrick.
Ei s-au concentrat asupra datelor după ce Societatea de Endocrinologie și Societatea de Medicină Generală Internă și-au emis liniile directoare pentru a reduce testarea necorespunzătoare făcută acasă, în 2013 - și au analizat modelele de teste pe bază de prescripție, pe parcursul unui an, din înregistrările fiecărui pacient.
Studiul a inclus pacienți cu asigurare privată - fie obținută prin locul de muncă, fie prin planurile Medicare Advantage care acoperă aproximativ o treime dintre persoanele de peste 65 de ani
Ei au studiat numai pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care nu luau insulină și care au completat prescripții pentru pachete de câte 90 de benzi de testare de trei sau mai multe ori pe an, sugerând că își testau în mod regulat zahărul din sânge. De asemenea, au analizat datele de la pacienți care nu au completate prescripțiile pentru benzii de testare.
În total, 23% din populația studiată – adică 86.747 de persoane - au avut prescripții pentru benzi de testare de trei sau mai multe ori. Dar mai mult de 20% din acest subset nu a avut nicio rețetă pentru medicamente de diabet zaharat - și alți 43% au avut rețete numai pentru medicamente ușoare (denumirea acestora nu o putem publica, n.r.) care nu au risc de hipoglicemie. După ce pacientul a găsit doza optimă din aceste medicamente necesare pentru a-și menține nivelul de zahăr stabil, el nu mai trebuie să facă teste zilnice, arată autorii.
Dar, chiar dacă aceste două grupuri de pacienți nu trebuiau să fie testați zilnic, au folosit o medie de două benzi de testare pe zi.
Implicații costisitoare
Benzile de testare nu i-au costat foarte mult pacienții americani din studiu - aproximativ 18 dolari pe an pe post de co-plată, în medie. Dar pentru companiile de asigurări care decontează mare parte din aceste benzi, costul mediu anual a fost de aproximativ 325 dolari per pacient.
„Unul dintre pacienții care nu au avut nevoie să fie testează zilnic mi-a spus că medicul său anterior i-a spus să-și testeze glicemia de două sau de trei ori pe zi”, spune Platt. „Aceste date arată că supra-testarea este destul de comună - și cu o orientare corespunzătoare poate fi redusă în mod semnificativ”.
Pacienții americani care nu sunt asigurați pentru benzile de testare plătesc probabil mai mult din propriile lor buzunare, notează el - și studiul nu a luat în considerare și dispozitivele cu care se ia acea picătură de sânge neceară pentru testare.
Platt și Fendrick observă că, chiar dacă nu trebuie să testeze de mai multe ori zilnic sau nici măcar o dată pe zi, unele persoane cu diabet zaharat tip 2 vor alege să facă acest lucru pentru a „cunoaște nivelul zahărului din sânge” și pentru a păstra tabele cu aceste valori, cu dieta (adică cu ce mănâncă), cu exercițiile fizice pe care le fac și cu orice medicament care le afectează nivelul de zahăr.
Dar pentru cei care testează zilnic și nu trebuie, medicii lor ar trebui să le spună că au opțiunea de a opri și de a ofsă le explice că există mai multe teste utile, care le arată nivelul mediu al zahărului din sânge în ultimele 2 până la 3 luni.
„Costurile de îngrijire a sănătății și accesul la îngrijire sunt o problema importantă pentru mulți americani”, spune Fendrick, într-un material dat publicității de Institutul de la Universitatea din Michigan.
„Economiile care rezultă din reducerea consumului de teste inutile - cum ar fi testarea inutilă a zahărului din sânge - pot crea fonduri care pot fi cheltuite pe serviciile medicale de care chiar avem nevoie mai des”.
Studiul poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.