Diabet tip 2, atac cerebral vascular. Cercetători de la Universitatea Tianjin din China au confirmat într-un studiu legătura dintre diabetul zaharat de tip 2 și accidentul vascular cerebral, subliniind că diabetul apărut în timpul vârstei medii poate crește riscul de a avea cel mai frecvent tip de AVC mai târziu în viață. Același diabet apărut la 40 sau 50 de ani crește de două ori riscul de a duce la vase de sânge îngustate în creier după 60 de ani, se arată pe medicinenet.com.
„Descoperirile noastre subliniază necesitatea de a controla diabetul zaharat de tip 2 pentru a preveni accidentul vascular cerebral ischemic și îngustarea vaselor de sânge din creier", a spus autorul studiului, Rongrong Yang, doctorand la Universitatea Tianjin din China, potrivit site-ului citat.
Diabet tip 2, atac cerebral vascular: studiu pe 33.000 de gemeni
Deși diabetul de tip 2 a fost asociat mult timp cu riscul de AVC, nu se știe dacă risc crescut de accident vascular cerebral provine de la diabet sau de la alți factori genetici și de mediu. Ca să vadă dacă diabetul este principala cauză, cercetătorii au analizat date din Registrul suedez al Gemenilor. Mai mult de 33.000 de gemeni au îndeplinit criteriile pentru studiu.
Toți participanții la studiu au fost născuți înainte de 1958. Niciunul nu a avut vasele de sânge îngustate în creier sau accident vascular cerebral înainte de 60 ani. 4% dintre ei au dezvoltat diabet zaharat la mijlocul vieții. Mai mult de 9% au făcut AVC după 60 de ani și s-a observat că au avut vase îngustate în creierul lor.
Autorii studiului au ajustat datelor și au inclus în cercetare și alți factori de risc pentru accident vascular cerebral ca fumatul și obezitatea. Au mai sesizat un risc crescut de AVC ischemic, dar nu au găsit un risc crescut de accident vascular cerebral hemoragic.
Diabet tip 2, atac cerebral vascular: o posibilă explicație
Yang susține că factorii genetici și de mediu nu par să crească riscul de AVC, dar consideră că mai e nevoie de cercetări în acest sens. În opinia sa, mecanismele care stau la baza asocierii diabetului zaharat de tip 2 cu accident vascular cerebral sunt complexe si nu sunt încă pe deplin înțelese. Însă, cei cu diabet zaharat tip 2 au niveluri anormale de colesterol și care ar putea contribui la îngustarea vaselor de sânge din creier.
Un alt specialist - Joel Zonszein, directorul centrului de diabet clinic din Montefiore Medical Center din New York – a afirmat, citat de medicinenet.com, că e nevoie de mult mai atenție la diagnosticarea corectă a diabetului zaharat și la controlul factorilor de risc. Iar, în opinia acestuia, renunțarea la fumat și tratarea tensiunii arteriale ridicate sunt un prim pas.
Și autorii cercetării susțin că e esențial controlul factorilor de risc și recomandă: un stil de viață sănătos, cu exerciții fizice regulate, consumul de alimente sănătoase, menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat, controlul zahărului din sânge – toate pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral.
Rezultatele studiului au fost publicate pe 5 iunie în Diabetologia. Cercetarea, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.