Prevenţia diabetului se poate face printr-un stil de viaţă sănătos, iar depistarea bolii se poate face printr-o simplă testare a glicemiei pentru întreaga familie, arată reprezentanţii Casei Naţionale a Asigurări de Sănătate (CNAS), într-un mesaj transmis de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului.
CNAS precizează că în România, în Programul Național de Diabet, în cel mai mare ca număr de pacienţi – sunt incluși circa 823.000 (în acest an). Cu toate acestea, în România, conform estimărilor organizațiilor internaționale, ar trebui să fie de două ori mai mulți diabetici.
„Această boală este una care, în timp, a avut o ascensiune fulminantă. La nivel mondial există un număr de 371 milioane de persoane bolnave de diabet, iar în România, 1,5 milioane de oameni suferă de această boală. (...) Din păcate, nu toţi ştim că s-ar putea să avem diabet", a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, Dănilă Miloş, citat de Agerpres.
Citește și: Diabet zaharat, medicament care poate scădea și riscul de insuficiență cardiacă
„Pe lângă bolnavii de diabet înregistraţi, mai sunt şi aproximativ trei milioane, la nivel naţional, de bolnavi în stare de prediabet. Acest lucru nu înseamnă că toţi vor face diabet, dar 25% dintre ei vor intra în marea familie a diabeticilor. Din fericire, pacientul diabetic nu-şi plăteşte medicaţia", a subliniat medicul diabetolog Caius Diaconescu, citat de aceeași sursă.
Diabetul, în creștere la copii
Dacă până acum erau rare astfel de cazuri, specialiştii atrag atenţia că în ultimii ani sunt tot mai multe cazurile de diabet de tip II la copii. De vină ar fi în special obezitatea şi lipsa activităţii şi a exerciţiului fizic.
„Copiii din ziua de azi nu se mai joacă. Când aveam 10 ani săream coarda şi jucam şotron. Astăzi, copleşiţi fiind de elementele informatice, copiii au uitat să se joace. Din cauza creşterii numărului de cazuri de obezitate a scăzut şi media de vârstă pentru diabetul de tip II. Înainte limita de vârstă la care apărea diabetul era de 40 de ani. După aceea a scăzut progresiv la 35 de ani. Înainte diabetul era o boală a bunicilor, apoi a devenit o boală a părinţilor iar acum este şi o boală a copiilor - mai puţin în Europa, şi mai puţin în România, dar des întâlnită în Pacificul de Vest. Acolo peste jumătate dintre copii au diabet de tip II", a declarat presei prof.univ.dr. Maria Moţa, medic primar specialist în diabet nutriţie şi boli metabolice, citat de Agerpres.
Citește și: Diabet tip 2: semne care apar cu 20 de ani înaintea diagnosticului
Ce le oferă statul diabeticilor
Programul Național de Diabet este al doilea ca nivel de finanţare, după cel oncologic.
„Bugetul alocat anual Programul Naţional de Diabet Zaharat s-a mărit de aproape cinci ori în doar un deceniu, ajungând acum la peste 1 miliard de lei, iar numărul pacienţilor beneficiari s-a dublat în acelaşi interval de timp", arată reprezentanții CNAS.
În cadrul programului, pacienţilor li se asigură gratuit medicamentele (antidiabetice orale şi/sau insulină, după caz), testele de automonitorizare necesare pentru tratarea şi monitorizarea bolii și, de anul acesta, de la 1 octombrie, și pompele de insulină pe bază de senzori electronici.
Citește și: Vaccinuri pentru diabetici, ce boli prevenibile le pun în pericol viața
Specialiştii spun că depistată într-un stadiu incipient, boala poate fi ţinută sub control fără medicaţie, cu dietă adecvată şi activitate fizică zilnică.
„Familia ta îşi verifică periodic glicemia? Dacă nu, atunci trebuie să ştii că 212 milioane de persoane din întreaga lume, adică jumătate din totalul celor cu diabet, nu cunosc că au această boală. Şi trebuie să mai ştii că diabetul poate duce la complicaţii precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare. Anual, circa 1,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului, alte 2,2 milioane de decese fiind rezultatul complicaţiilor acestei boli", se mai arată în mesajul Casei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.