Diabet diagnosticat recent. 10 reguli pe care trebuie să le respecți

Steluța Indrei |
Data publicării:

Îngrijirea corectă este esențială în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet. Iată 14 reguli de bază care te vor ajuta să previi cât mai mult timp posibil complicațiile diabetului.

Testarea glicemiei

Potrivit diabetes.org, în afară de automăsurarea glicemiei cu ajutorul glucometrului, foarte importantă este și analiza de sânge A1c - hemoglobina glicozilată, recomandată cel puțin o dată pe an. Acest test oferă o imagine de ansamblu asupra felului în care este ținut sub control diabetul. Pentru majoritatea adulților, valoarea normală pe care trebuie să o aibă testul A1c este < 6,5%.

Măsurarea tensiunii arteriale

Cel puțin o dată pe an se recomandă această procedură, deoarece tensiunea arterială crescută este un factor de risc în apariția complicațiilor diabetului, în special a celor cardiovasculare. Valorile normale ale tensiunii arteriale nu trebuie să depășească 130/80 mmHg.

Determinarea colesterolului

Analizele pentru determinarea colesterolului sunt necesare cel puțin o dată pe an. Dacă nivelul grăsimilor rele din organism sunt prea ridicate, medicul îți poate recomanda un tratament corespunzător pentru a le echilibra. În lipsa tratamentului, persoanele cu diabet și colesterol mărit sunt la mare risc de a dezvolta boli cardiovasculare, infarct și atac cerebral.

Verificarea ochilor

Testarea anuală a ochilor și, în mod special, a retinei la persoanele cu diabet este esențială pentru a descoperi din timp eventuale modificări ce pot duce la tulburări de vedere. Diabetul scăpat de sub control este un factor major de risc implicat în apariția retinopatiei, o complicație care poate duce chiar și la orbire.

Verificarea cu atenție a picioarelor

Amorțeala, circulația deficitară, bătăturile, porțiunile îngroșate ale pielii și aspectul unghiilor sunt detalii pe care medicul specialist trebuie să le caute și le studieze cu atenție la vizita medicală. De asemenea, verificarea picioarelor se face și acasă, iar orice modificare sau îngrijorare trebuie semnalată medicului, pentru a fi luate măsuri. Neuropatia diabetică și piciorul diabetic sunt cele mai frecvente complicații ale diabetului și se poate ajunge chiar și la amputarea membrului afectat în lipsa unui tratament rapid și adecvat.

Monitorizarea funcției renale

Pentru a verifica dacă rinichii tăi funcționează în parametri normali sunt recomandate testele de urină și cele sanguine. Boala cronică de rinichi este mult mai frecventă în rândul persoanelor cu diabet și ale celor care suferă de hipertensiune.

Slăbește dacă e nevoie

Măsurarea circumferinței taliei, determinarea greutății corporale și a indicelui de masă corporală sunt foarte importante în controlul diabetului. Dacă ești supraponderal, poți fi îndrumat către un medic nutriționist. Menținerea și la nevoie scăderea greutății corporale au un rol deosebit de important în prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare.

Renunță la fumat

Dacă ai luat decizia corectă de a renunța la acest viciu, dar simți că nu poți singur, cere sprijin autorizat și fii sigur că îl vei primi. Diabetul și fumatul nu fac casă bună și cresc îngrijorător șansele de apariție a complicațiilor.

Solicită un plan de îngrijire

Un rezumat care să cuprindă informații privind controlul diabetului poate fi oricând solicitat echipei medicale care te are în grijă. Nu te sfii să ceri medicului sfaturi privind alimentația, exercițiile fizice, tratamentul ori alte aspecte care tin de controlul eficient al diabetului. Aceste îți vor fi de un real folos.

Mergi la specialist în funcție de problema apărută

În controlul diabetului sunt implicate mai multe specializări medicale. Astfel, în funcție de situație, trebuie să te adresezi fie medicului diabetolog, fie medicului dietetician, oftalmolog sau urolog. Diabetul afectează diferite părți ale corpului, iar consultația la medicul potrivit te poate ajuta să rezolvi problemele apărute și să reduci riscul complicațiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel