O nouă cercetare, care va fi prezentată la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) din Barcelona, Spania (16-20 septembrie) arată că analiza specializată a cristalinului (a lentilei din ochi) poate idenfica pacienții care vor face diabet de tip 2 și prediabet, în viitor.
Acest studiu pilot timpuriu este realizat de Dr. Mitra Tavakoli, de la Universitatea din Exeter Medical School, din Exeter, Marea Britanie. Analiza în cauză presupune de fapt măsurarea nivelului de autofluorescență din cristalin, se arată într-un material furnizat de Diabetologia.
Până acum, alte studii au arătat că poate exista un decalaj de până la zece ani între debutul diabetului de tip 2 și diagnosticul afecțiunii, astfel că detectarea precoce și intervenția la timp ar putea ajuta la prevenirea complicațiilor.
Studiul de față a folosit un biomicroscop recent dezvoltat care poate detecta produse finale avansate de glicare (AGE) în ochi printr-o scanare simplă. Nivelul crescut de AGE în organism contribuie la dezvoltarea multor boli, inclusiv complicații ale diabetului, cum ar fi retinopatia (leziuni ale nervilor oculari) și neuropatie (leziuni nervoase generale).
Noul biomicroscop concentrează un fascicul de lumină albastră asupra obiectivului non-invaziv și măsoară autofluorescența în lumina verde reflectată, care oferă o măsură a nivelului de AGE.
Autofluorescența cristalinului, cheia
În acest studiu pilot, 20 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, 20 de persoane cu prediabet și 20 de subiecți sănătoși, potriviți de vârstă, au fost supuși unor evaluări medicale și neurologice cuprinzătoare, inclusiv măsurarea autofluorescenței cristalinului prin utilizarea biomicroscopului.
Studiul a constatat o creștere semnificativă a nivelului de AGE în ochii persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, a arătat o creștere a nivelurilor la persoanele cu prediabet, ceea ce înseamnă că aceasta ar putea fi o modalitate robustă de a-i analiza pe cei care pot să dezvolte diabet în viitor.
Dr Tavakoli spune: „Rezultatele acestui studiu preliminar au arătat că autofluorescența cristalinului este semnificativ mai mare la pacienții cu prediabet și diabet de tip 2. Nivelul produselor AGE au fost corelate cu nivelurile de zahăr din sânge".
Conform sciencedaily.com, ea a concluzionat: „Autofluorescența cristalinului ar putea fi un marker robust al controlului diabetului pe termen lung, care prezice riscuri viitoare de complicații. Acest lucru susține fezabilitatea unui screening de autofluorescență a cristalinului, care este non-invaziv pentru a diagnostica persoanele care au diabet de tip 2 sau prediabet și nu știu. Deși acesta este un studiu pilot, este un nou instrument interesant și nou pentru detectarea precoce și monitorizarea tratamentului pacienților. Acesta ar putea îmbunătăți viața persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 prin reducerea complicațiilor. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice mai mari și pe termen lung pentru a confirma aceste constatări".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.