Diabet de tip 2, experiment. O serie de teste clinice au demonstrat că progresia diabetului zaharat de tip 2 a încetinit în timpul tratamentului medical, dar s-a reluat la sfârșitul acestuia. În schimb, testele în cazul tinerilor au avut rezultate semnificativ mai slabe, se arată pe medicalxpres.com.
Cercetarea a fost realizată de specialiști de la Școala de Medicină a Universității Washington, SUA, și a fost finanțată de Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK), parte din Institutul Național de Sănătate din SUA. Studiul a publicat pe 9 iunie în revista Diabetes and Diabetes Care.
Diabet de tip 2, experiment: ce substanțe s-au folosit
În studiile făcute, de restaurare a secreției de insulină (RISE), cercetătorii au comparat utilizarea diferitelor tratamente în rândul adulților cu vârste între 20 și 65 de ani și a tinerilor cu vârste între 10 și 19 ani, cu toleranță la glucoză afectată sau diabet zaharat de tip 2 cu debut precoce: Scopul: păstrarea funcției organismului de a produce și de a elibera insulină.
La studiul pentru adulți, participanții au fost repartizați la întâmplare pentru a primi fie insulină cu acțiune lungă (glargin) timp de 3 luni, urmată de 9 luni de metformină, liraglutidă în combinație cu metformină timp de 12 luni, iar apoi metformină singură timp de 12 luni sau un placebo.
Au vrut să vadă dacă tratamentul precoce agresiv ar avea un efect de durată asupra încetinirii sau opririi declinului funcției de celule beta care apare la persoanele cu diabet zaharat tip 2. La sfârșitul experimentului, participanții au fost monitorizați încă 3 luni, mai arată sursa citată.
Diabet de tip 2, experiment: ce s-a întâmplat după teste
Cercetătorii au observat că adulții participanți la studiu au avut îmbunătățiri în funcția de celule beta și de control al glicemiei - în teste, cei din grupul care au primit liraglutidă plus metformină au arătat cea mai mare îmbunătățire după 12 luni. Însă, îmbunătățirile nu au persistat în niciunul dintre grupuri după terminarea experimentului.
Oamenii de știință au concluzionat că aceste substanțe date nu au avut modificări de durată asupra celulelor beta. „Studiile privind medicamentele RISE arată că aceste tratamente pentru diabetul de tip 2 nu fac modificări de durată ale celulelor beta", a declarat coordonatorul studiului, medicul Steven Kahn, de la Școala de Medicină Washington.
Diabet de tip 2, experiment: tinerii
Într-o lucrare însoțitoare, concluziile studiului pentru adulți au fost comparate cu cele din studiul RISE Pediatric Medication, publicat în 2018, care a arătat că funcția celulelor beta a scăzut în cele două grupuri de tratament pentru tineri în timpul tratamentului activ și s-a agravat după terminarea tratamentului.
„Cu toate ca eficacitatea medicamentelor pentru adulți în timpul tratamentului este liniștitoare, rezultatele slabe pentru tineri în studiu, atât în timpul și după tratament, subliniază necesitatea urgentă continuă pentru noi abordări pentru a preveni și trata diabetul de tip 2 la tineri, deoarece boala progresează mai rapid", e de părere medicul Ellen Leschek, unul dintre autorii studiului, citat de medicalxpress.com.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.