Diabetul prezină unele semne timpurii, iar majoritatea provin de la nivelul mai ridicat de zahăr din sânge.
Semnele de avertizare pot fi atât de ușoare, încât să nu le observați. Acest lucru este valabil mai ales în cazul diabetului de tip 2. Unii oameni nu află că au diabet până nu întâmpină probleme din cauza daunelor pe termen lung cauzate de boală.
În cazul diabetului de tip 1, simptomele apar de obicei rapid, în câteva zile sau câteva săptămâni și sunt mult mai severe.
Ambele tipuri de diabet au semne de avertizare
Foamea și oboseala. Corpul transformă alimentele pe care le consumați în glucoză pe care celulele o folosesc pentru energie. Dar celulele taleau nevoie de insulină pentru a prelucra glucoză. Dacă corpul nu produce suficientă insulină, sau dacă celulele devin rezistente la insulina pe care o face corpul, glucoza nu poate pătrunde în ele și nu veți avea energie. Acest lucru vă poate face mai înfometat și mai obosit decât de obicei.
Urinați mai des i vă este sete mai des. O persoană obișnuită trebuie să urineze între patru și șapte ori în 24 de ore, dar persoanele cu diabet ar putea merge mult mai mult. În mod normal, corpul absoarbe glucoza pe măsură ce trece prin rinichi. Dar când diabetul crește glicemia, este posibil ca rinichii să nu poată prelucra totă glucoza. Acest lucru face ca organismul să producă mai multă urină și asta necesită lichide. Rezultatul: va trebui să mergeții mai des la baie. S-ar putea și să urinați mai mul, ar pentru că urinați atât de mult, vă va fi mai sete.
Gura uscată și mâncărimea pielii. Deoarece corpul tău folosește lichide pentru urină, rămâne mai puțin lichid pentru alte nevoi în organism. Ați putea fi deshidratat, iar gura se poate simți uscată. Pielea uscată vă poate produce mâncărime.
Vedere încețoșată. Modificarea nivelului de fluid din corpul dvs. ar putea face cristalinul din ochi să se umfle. Acestea își schimbă forma și nu se pot concentra.
Simptomele diabetului de tip 2
Acestea tind să apară după ce glicemia a fost ridicată mult timp.
Infecții cu ciuperci. Atât bărbații, cât și femeile cu diabet le pot face. Ciuperca se hrănește cu glucoză, astfel încât având glocoză di plin le face să prospere. Infecțiile pot crește în orice loc pe piele caldă și umedă, inclusiv între degete și degetele de la picioare, sub sâni sau în sau în jurul organelor sexuale.
Vindecarea mai lntă a rănilor. În timp, glicemia mare vă poate afecta fluxul de sânge și poate provoca leziuni nervoase care îngreunează organismul să vindece rănile.
Durere sau amorțeală în picioare. Acesta este un alt rezultat al afectării nervilor.
Simptomele diabetului de tip 1
Este posibil să observați o pierdere în greutate pe care nu ați dorit-o. Dacă corpul nu poate obține energie din alimente, va începe să ardă mușchi și grăsimi pentru energie. Puteți slăbi, chiar dacă nu ați schimbat modul în care mâncați.
Greață și vărsături. Atunci când corpul tău recurge la arderea grăsimilor, aceasta face cetone. Acestea se pot acumula în sângele dumneavoastră până la niveluri periculoase, o condiție care poate pune viața în pericol numită cetoacidoză diabetică. Cetonele vă pot face să vă simțiți rău la stomac.
Semne de avertizare ale complicațiilor diabetului
Vindecarea mai lentă a rănior, mâncărime a pielii (de obicei în jurul zonei vaginale sau inghinale), infecții fungice frecvente, creștere recentă în greutate, schimbarea culorii pielii gâtului, a axilei și inghinale în, numite acantoză nigricans, amortețe și furnicături ale mâinilor și picioarelor, scaderea vederii, impotența sau disfuncție erectilă, hipoglicemia.
Când apare hipoglcemi, adică niveul scăzut de zahăr din sânge, s-r putea să simțiți tremor, stare de iritare, nervozitate, transpirații reci sau căldură, amețeli, confuzie, foame, somnolență, slăbiciune, senzații de înțepături sau arsuri pe interiorul obrazului sau a buzelor, bătăi mai rapide ale inimii, paloare, vedere încețoșată, dureri de cap, coșmaruri sau plâns în somn, probleme de coordonare, convulsii.
În cazul hiperlicemiei, sau a nivelului ridicat de zahăr din sânge, este posibil să aveți unele semne dintre cele enumerate mai sus, dar și altele precum oboseală, pierdere în greutate, comă diabetică.
Denumirea oficială este sindromul nonketotic hiperosgolar hiperglucemic (HHNS). Această complicație gravă poate duce la comă diabetică și chiar la moarte, în orice tip de diabet, deși este mai frecventă în tipul 2. Se întâmplă atunci când zahărul din sânge devine prea mare și corpul se deshidratează sever. Printre simptomele se numără glicemie peste 600 mg / dl, gura uscată, setea extremă, piele caldă și uscată, care nu transpiră, febră mare (peste 41 de grade), somnolență sau confuzie, pierderea vederii, halucinaţii, slăbiciune pe o parte a corpului.
Dacă aveți mai mult de 45 de ani sau aveți alte riscuri pentru diabet, este important să vă testați. Când observați unul din simptomele precoce, puteți evita leziunile nervoase, tulburările cardiace și alte complicații. Ar fi bine să mergeți la medc dacă aveți unele simptome precum rău la stomac, slăbit și foarte însetat, urinați mai des, dureri de burtă, respirații mai rpide decât normal, respirație a cărei miros aduce a acetonă.
Surs: AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.