Pentru studiu, Soliman și colegii săi au colectat 137 ecografii de umăr de la pacienții cu diabet de tip 2, incluzând și 13 pacienți cu prediabet și 49 de ecografii de la pacienții obezi fără diabet zaharat.
Ecografiile au fost examinate de doi radiologi musculo-scheletici, care apoi au clasificat pacienții pe baza luminozității mușchiului deltoid ca fiind "normali", "suspecți de diabet zaharat sau "cu diabet zaharat clar". Un al treilea radiolog musculoscheletic a acționat ca arbitru pentru cazurile în care ceilalți doi radiologi nu au fost de acord.
Radiologii au prezis corect diabetul la 70 de pacienți din 79, adică în 89% din cazuri, cercetătorii au descoperit astfel că nivelul de precizie este surprinzător. În plus, cele 13 ecografii la pacienții prediabetici au fost atribuite categoriilor de ,,suspect de diabet zaharat" sau ,,diabet clar".
,,Dacă observăm acest lucru la pacienții cu pre-diabet și diabet zaharat, putem să-i determinăm să facă exerciții, să facă modificări în dietă și să slăbească. În cazul în care aceste intervenții se întâmplă destul de devreme, pacienții pot fi în măsură să evite medicamentele și toate complicațiile bolii. ", a spus Soliman.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, care sunt motivele din cauza cărora mușchiul deltoid apare luminos la ultrasunete în cazul pacienților cu diabet zaharat. Poate fi din cauza nivelurilor scăzute de glicogen - o sursă principală de energie pentru organism, stocat în ficat și mușchi – știut fiind că la pacientii cu diabet aceste niveluri ale glicogenului muscular sunt scăzute cu până la 65%, potrivit Health Imaging.com.
Prediabetul afectează 84,1 milioane de adulți, respectiv 34% din populația adulților americani, iar 90% dintre aceștia nu știu complet despre starea lor prediabetică și prezintă un risc ridicat de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, conform datelor furnizate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii.
Potrivit studiului PREDATORR privind diabetul (2015) în România, 11,6% din populația adultă a României suferă de această boală, adică un număr de 1,8 milioane de persoane. Statisticile Ministerului Sănătății indică, însă, doar 830.000 de persoane tratate, ceea ce înseamnă că unul din doi bolnavi rămâne nediagnosticat și netratat. În România, prevalența prediabetului este de 16,5%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.