Diabet, monitorizare. Saliva ar putea fi folosită în loc de sânge pentru a monitoriza diabetul, într-o metodă propusă analizată de cercetători de la Universitatea din Strathclyde, Anglia, și parteneri de la Universitatea Federală din Uberlandia din Minas Gerais, Brazilia, la Universitatea Vale do Paraíba din Sao Paolo, Brazilia și la Universitatea Saskatchewan din Canada.
Testul a fost gândit și creat ca o alternativă la practica actuală de monitorizare a glicemiei, care poate fi invazivă, dureroasă și costisitoare, susțin cercetătorii. Potrivit acestora, testele de laborator ale noii metode arată o rată de precizie de 95,2%.
Cercetătorul principal din proiect dr. Matthew Baker, de lan Departamentul de Chimie Pură și Aplicată din Strathclyde, susține, conform unui comunicat al universității britanice:
"monitorizarea frecventă a diabetului este esențială pentru controlul îmbunătățit al glucozei și pentru a întârzia complicațiile clinice legate de afecțiune. Screeningul timpuriu este de asemenea extrem de important în reducerea acestor complicații la nivel mondial. (...) Analiza sângelui pentru screening, monitorizare și diagnosticare a diabetului este practicată pe scară largă, dar este destul de invazivă și dureroasă. (...) Saliva reflectă mai multe funcții fiziologice ale organismului, cum ar fi emoționale, hormonale, nutriționale și metabolice, astfel încât biomarkerii săi ar putea fi o alternativă la sânge pentru o detectare și monitorizare timpurie robustă. Este ușor de colectat, neinvaziv, convenabil de depozitat și necesită mai puțină manipulare decât sângele în timpul procedurilor clinice, fiind în același timp eficient din punct de vedere al mediului. De asemenea, conține analize cu valoare de monitorizare în timp real care poate fi folosită pentru a verifica starea unei persoane".
Opinia sa este împărtășită de dr. Robinson Sabino-Silva, profesor asociat la Universitatea Federală din Uberlandia (UFU), partener în cercetare. Oamenii de știință speră că noua metodă să fie folosită pentru diabetul de tip 1, pentru tipul 2, deși, subliniază ei, mai sunt necesare studii suplimentare în acest sens.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.