Diabet: Capsula high-tech în locul injecțiilor cu insulină

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Capsula care administrează insulina are dimensiunea unei afine
Capsula care administrează insulina are dimensiunea unei afine

Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1, ar putea veni zile mai bune! În loc să își injecteze insulina ori de câte ori au nevoie, ce ar fi să ia o capsulă high-tech care să le-o administreze? Un astfel de dispozitiv de administrare a fost deja inventat.

Posibilitatea de a înlocui injecțiile cu insulină cu capsulele care administreaă substanța e reală. Cercetătorii americani au dezvoltat o astfel de capsulă care poate elibera insulină odată ce ajunge în stomac. Noul dispozitiv a fost testat doar pe animale, deocamdată, iar astfel de descoperiri nu ajung să fie întotdeauna aplicate la om, ca să spunem adevărul, dar cercetătorii cred că rezultatele arată promițător.

De ce nu se poate face pastila cu insulină

„Dacă încercați să administrați pe cale orală insulină, acidul și enzimele (din sistemul digestiv) descompun proteinele", a explicat autorul senior al unui nou studiu, publicat ieri în revista Science, Dr. Giovanni Traverso. El lucrează la Brigham and Women's Hospital din Boston și la Departamentul de inginerie mecanică de la MIT, din Cambridge, Massachusetts.

De aceea, insulina - un hormon care ajută la reglarea glicemiei - trebuie administrat prin injectare. Dar Traverso a spus că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 întârzie adesea tratamentul cu insulină din cauza disconfortului și a stigmatizării asociate injecțiilor cu insulină.

„Oamenii ar prefera să ia tratamentul oral în loc de injectabil" a arătat el.

O capsulă cât o afină, inspirată de o broască țestoasă

Încercând să facă față provocării, cercetătorii au dezvoltat o capsulă care conține un ac mic care este fabricat din insulină comprimată. Capsula este de aproximativ dimensiunea unui afine. Când dispozitivul ajunge în stomac, capsula se reorientează și injectează insulina în mucoasa acestuia.

Autorul principal, Alex Abramson, un doctoraand în cadrul departamentului de inginerie chimică la MIT, a declarat:

„Sistemul trebuia să se auto-orienteze. Stomacul este un spațiu mare și nu există nicio garanție în ce parte a sa o să ajungă", a arătat el într-un material dat publicității de MIT. 

Așa că cercetătorii au împrumutat o „tehnologie" de la o broasca țestoasă de leopard, care trăiește în Africa. Carapacea animalului are o cupolă înaltă, cumva conică. Acest lucru îi permite să revină în poziția normală chiar dacă se rostogoleste pe spate.

Se orientează singură în stomac

Cercetătorii au trebuit, de asemenea, să se asigure că respectiva capsulă va avea timp să se repoziționeze înainte ca injectarea să aibă loc. Pentru a obține acest lucru, au încărcat acul de insulină pe un arc comprimat care este ținut în loc de un disc de zahăr. Discul de zahăr se dizolvă în 5,5 minute, potrivit lui Abramson.

Odată ce se dizolvă, acul de insulină este injectat în mucoasa stomacală. Nu există receptori de durere în stomac, așa că injecția nu ar trebui să doară, au remarcat cercetătorii.

După ce capsula livrează conținutul, rămășițele ei trec inofensiv prin sistemul digestiv. Testele la porci au aratat ca dispozitivul este capabil să livreze cu succes insulina în aceleași cantități de care au nevoie, de obicei, persoanele cu diabet de tip 1.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, țesutul din stomac din locul unde insulina a fost injectată și nu au găsit semne de deteriorare sau anomalii. De asemenea, nu au fost observate schimbări în modul în care porcii au mâncat sau în modelele de materii fecale.

Studiile la om, posibil în 3 ani

Traverso a spus că echipa de cercetători va continua experimentele pe animale și speră să testeze capsula de insulină la om în aproximativ trei ani. În plus față de insulină, el a dezvăluit că sistemul acestei capsule ar putea fi probabil utilizat pentru a adminstra și medicamente pentru alte boli.

Endocrinologul Dr. Minisha Sood de la Spitalul Lenox Hill din New York City, care nu face parte din echipa de cercetători a explicat, pentru HealthDay News, că „această tehnologie este ceva ce nu mi-am imaginat vreodată că ar fi posibil. Până acum, a fost testată numai la animale, dar este un studiu de tip proof-of-concept care este promițător și aștept cu nerăbdare să văd cum se desfășoară acest proces în studiile umane".

„Insulina administrată pe cale orală va îmbunătăți dramatic opțiunile pentru persoanele cu diabet zaharat - ar fi o schimbarea a vieții", a explicat Sood. În prezent, a adăugat ea, persoanele cu diabet zaharat care au nevoie de insulină au adesea o întârziere de șapte până la 10 ani înainte de a începe tratamentul cu insulină. Faptul că trebuie să-și injecteze insulină este unul dintre principalele motive pentru această întârziere, a spus ea.

Capsula a fost dezvoltată de o echipă de cercetători de la MIT, Brigham and Women's Hospital și de producătorul de insulină Novo Nordisk.

Studiul, care a fost publicat pe 7 februarie în revista Science, poate fi găsit AICI.

Cum arată capsula, cum a fost creată și cum funcționează ea, vedeți în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel