Diabet: când e indicat primul control oftalmologic

Steluța Indrei |
Data publicării:
Ochi umflați dimineața
Ochi umflați dimineața

Retinopatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului. Puțini știu însă că ea poate debuta în același timp cu diabetul. Iată cum trebuie să-și controleze vederea persoanele cu diabet. 

Riscul de apariție a retinopatiei diabetice crește odată cu dezechilibrul glicemic, vechimea diabetului, dar și cu tipul de diabet, informează Școala Pacienților. Cu cât durata dezechilibrului glicemic este mai mare, cu atât complicațiile oculare sunt mai frecvente și mai grave, atrage atenția dr. Mihaela Vlăiculescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, fondator al Asociației medicale Sprijin pentru Diabet, potrivit sursei citate.

Pacienții cu diabet zaharat tip 2 pot fi depistați cu retinopatie diabetică chiar la diagnosticarea bolii, dat fiind că, de multe ori, diabetul debutează cu mult timp înainte de diagnosticarea propriu-zisă.

„De aceea, pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2 este obligatorie efectuarea unui consult oftalmologic (cu examinarea fundului de ochi) încă de la debutul diabetului, pe când la pacienții cu diabet zaharat tip 1 primul control este recomandat în primii 5 ani de la debutul diabetului. Ulterior, controlul trebuie efectuat anual sau chiar mai frecvent, în funcție de recomandarea oftalmologului care vă urmărește", explică specialistul.

Factori de risc

Pincipalele cauze care determină apariția retinopatiei diabetice sunt hiperglicemia (valori crescute ale glucozei în sânge) și durata diabetului. Variațiile glicemice și hipoglicemiile frecvente (scăderea valorii glicemiei sub 70 mg/dl) pot conduce la agravarea retinopatiei. Cu cât vechimea diabetului este mai mare, cu atât riscul de apariție a retinopatiei este mai mare. Fumatul și lipsa activității fizice asociată obezității cresc riscul complicațiilor oculare.

Factorii de risc care agravează progresia retinopatiei diabetice sunt: hipertensiunea arterială, dislipidemia (valori crescute ale colesterolului și trigliceridelor din sânge), afectarea renală (nefropatia).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel