Dezlipirea de retină, cauze. Cum recunoști simptomele. Poate duce la orbire

Monika Baciu |
Data publicării:
dezlipirea de retina - FOTO: Freepik
dezlipirea de retina - FOTO: Freepik

Dezlipirea de retină descrie o situație de urgență în care un strat subțire de țesut (retina) din partea din spate a ochiului se îndepărtează de poziția sa normală. Afecțiunea este gravă.

Dezlipirea de retină separă celulele retiniene de stratul vaselor de sânge care furnizează oxigen și hrană ochiului. Cu cât detașarea retinei este netrată pentru o perioadă mai lungă de timp, cu atât este mai mare riscul de pierdere permanentă a vederii la ochiul afectat.

Semnele de avertizare ale dezlipirii retinei pot include una sau toate dintre următoarele: vederea redusă și apariția bruscă a plutitoarelor și a flash-urilor de lumină. Contactarea imediată a unui oftalmolog (oftalmolog) vă poate ajuta să vă salvați vederea.

Dezlipirea de retină, simptome

Detașarea retinei în sine este nedureroasă. Dar semnele de avertizare apar aproape întotdeauna înainte de a se produce. Este vorba despre: 

- Apariția bruscă a multor flotoare - mici urme care par să plutească în derivă prin câmpul vizual

- Flash-uri de lumină la unul sau ambii ochi (fotopsie)

- Vedere încețoșată

- Reducerea treptată a vederii laterale (periferice)

- O umbră asemănătoare cortinei peste câmpul tău vizual

Vezi și: Ai anumite pofte? S-ar putea să ai deficit de vitamine sau probleme psihice

Dezlipirea de retină, când să vezi un medic

Solicitați asistență medicală imediată dacă vă confruntați cu semnele sau simptomele de detașare a retinei. Dezlipirea de retină este o urgență medicală în urma căreia îți poți pierde definitiv vederea.

Dezlipirea de retină, factori de risc

Următorii factori cresc riscul de dezlipire a retinei:

- Îmbătrânirea - dezlipirea retinei este mai frecventă la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, potrivit Mayo Clinic.

- Dezlipirea anterioară a retinei la un ochi

- Antecedente familiale de dezlipire de retină

- Miopie extremă (miopie)

- Chirurgia anterioară a ochilor, cum ar fi îndepărtarea cataractei

- Leziuni oculare severe anterioare

- Alte boli sau tulburări oculare anterioare, inclusiv retinoschiza, uveita sau subțierea retinei periferice

Vezi și: Ce să faci în caz de AVC. Ce trebuie să bei și în ce poziție trebuie stat. Pandrea: Altfel apare "înghițitul limbii"

Dezlipirea de retină, diagnostic

Fiecare dintre simptomele de mai sus au o gravitate deosebită și semnalează nevoia urgentă de a contacta un medic specialist oftalmolog. Acesta va face un examen oftalmologic, va examina fundul de ochi, iar dacă dezlipirea de retină este cauza simptomelor va stabili următorii pași pentru vindecare.

Medicul dumneavoastră va examina probabil ambii ochi, chiar dacă aveți simptome la doar unul. Dacă nu este identificată o lacrimă la această vizită, medicul dumneavoastră vă poate cere să vă întoarceți în câteva săptămâni pentru a confirma că ochiul nu a dezvoltat o ruptură întârziată ca urmare a aceleiași separări vitroase. De asemenea, dacă aveți simptome noi, este important să vă întoarceți imediat la medic.

Examinarea retinei. Medicul poate folosi un instrument cu o lumină puternică și lentile speciale pentru a examina partea din spate a ochiului, inclusiv retina. Acest tip de dispozitiv oferă o vedere foarte detaliată a întregului ochi, permițând medicului să vadă orice găuri, lacrimi sau detașamente de retină.

Imagistică cu ultrasunete. Medicul dumneavoastră vă poate utiliza acest test dacă a apărut sângerare la nivelul ochiului, ceea ce face dificilă vizualizarea retinei.

Vezi și: Substanța care dizolvă cheagul de sânge și te salvează de AVC. Pandrea: Se recomandă în primele 4 ore de la debutul simptomelor. Pe vremuri depindea de baftă, de destin

Dezlipirea de retină, tratament

Chirurgia este aproape întotdeauna folosită pentru a repara o dezlipirea de retină. Sunt disponibile diverse tehnici.

Lacrimi retiniene

Atunci când o ruptură sau o gaură de retină nu a progresat încă până la dezlipire, chirurgul oftalmolog poate sugera una dintre următoarele proceduri pentru a preveni detașarea retinei și pentru a păstra vederea.

Chirurgie cu laser (fotocoagulare). Chirurgul direcționează un fascicul laser în ochi prin pupilă. Laserul face arsuri în jurul lacrimii retinei, creând cicatrici care, de obicei, "sudează" retina la țesutul subiacent.

Înghețarea (crioconexy). După ce vă oferă un anestezic local pentru a vă amorți ochiul, chirurgul aplică o sondă de îngheț pe suprafața exterioară a ochiului direct peste retină. Înghețarea provoacă o cicatrice care ajută la fixarea retinei pe peretele ocular.

Vezi și: 

Ambele proceduri se fac în ambulatoriu. După procedura dvs., veți fi probabil sfătuiți să evite activitățile care ar putea forța ochii - cum ar fi condusul.

Prevenția este, bineînțeles, mult mai bună decât tratamentul. Dezlipirea de retină poate fi prevenită prin controlul bolilor care predispun la ruperea retinei, precum diabetul sau hipertensiunea arterială și controlul periodic la medicul oftalmolog, în special dacă există în familie antecedente ale acestei patologii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel