DEXA: totul despre testul de osteodensitometrie. Ce trebuie să știi dacă ai peste 50 de ani și care sunt valorile normale ale DEXA

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
DEXA - Foto: Freepick
DEXA - Foto: Freepick

Ce este osteodensitometria DEXA, detectivul unei boli tăcute. Cine trebuie să facă examinarea DEXA, când și ce afecțiuni descoperă. Care sunt valorile normale ale DEXA.

DEXA sau osteodensitometria este o scanare a densității osoase utilizează o doză mică de raze X pentru a vedea cât de dense sau puternice sunt oasele. 

Scanările de densitate osoasă sunt adesea folosite pentru a diagnostica sau a evalua riscul de osteoporoză, o afecțiune care slăbește oasele și le face mai predispuse să se rupă.

Pe lângă faptul că este rapidă și nedureroasă, o scanare a densității osoase DEXA este mai eficientă decât radiografiile normale în identificarea densității osoase scăzute.

Cine trebuie să facă o scanare a densității osoase


Este posibil să aveți nevoie de o scanare a densității osoase dacă:

- aveți peste 50 de ani cu risc de a dezvolta osteoporoză

- aveți sub 50 de ani cu alți factori de risc precum fumatul sau o fractură anterioară de os.

Potrivit NHS, rezultatele unei scanări a densității osoase sunt de obicei folosite împreună cu o evaluare a riscului de fractură pentru a vă evalua șansele de osteoporoză și de rupere a unui os.

Osteoporoza poate afecta pe oricine la orice vârstă, deși femeile în vârstă aflate la postmenopauză sunt deosebit de expuse riscului.

Acest lucru apare pentru că nivelul de estrogen scade după menopauză, ceea ce duce la o scădere a densității osoase.

Cu cât oasele sunt mai dense, cu atât sunt mai puternice și mai puțin susceptibile de a se rupe sau fractura. Osteoporoza nu provoacă niciun simptom până când un os nu este rupt.

În timpul unei scanări a densității osoase, prescurtat DEXA, unele radiații sunt absorbite de os și de țesuturile moi, iar altele călătoresc prin corp.

Detectoarele speciale din aparatul DEXA măsoară cantitatea de radiații care trece prin oase, iar aceste informații sunt trimise la un computer.

Măsurătorile densității osoase vor fi comparate cu densitatea osoasă a unui adult tânăr sănătos sau a unui adult de vârsta și sexul dvs.

Diferența dintre măsurarea dvs. și cea a unui adult tânăr și sănătos este cunoscută sub numele de scor T,

Diferența dintre măsurarea dvs. și cea a unei persoane de aceeași vârstă este cunoscută sub numele de scor Z.

Organizația Mondială a Sănătății clasifică scorurile T după cum urmează:

- peste -1 SD este normal

- între -1 și -2,5 DS este definit ca o densitate minerală osoasă (BMD) ușor redusă în comparație cu masa osoasă maximă (PBM)

- la sau sub -2,5 DS este definită ca osteoporoză

Dacă scorul Z este sub -2, densitatea dvs. osoasă este mai mică decât ar trebui să fie pentru o persoană de vârsta dvs. Scorurile Z sunt utilizate de obicei pentru copii și persoane sub 30 de ani care sunt încă în creștere.

Deși rezultatele BMD oferă o bună indicație a rezistenței osoase, rezultatele unei scanări a densității osoase nu vor prezice neapărat dacă veți avea o fractură.

De exemplu, este posibil ca o persoană cu o densitate osoasă scăzută să nu-și rupă niciodată un os, în timp ce o persoană cu o densitate osoasă medie poate avea mai multe fracturi.

Ce se întâmplă în timpul unei scanări DEXA

Când faceți o scanare DEXA, vă întindeți pe spate pe o masă de radiografie deschisă și plată. Va trebui să stați nemișcat în timpul scanării pentru ca imaginile să nu fie neclare.

Scanarea va fi efectuată, de obicei, de către un radiograf, un specialist în obținerea de imagini cu raze X.

În timpul scanării, un braț mare de scanare va fi trecut peste corpul dumneavoastră pentru a măsura densitatea osoasă în centrul scheletului.

În timp ce brațul de scanare este deplasat încet peste corpul dumneavoastră, un fascicul îngust de raze X cu doză mică va trece prin partea corpului dumneavoastră care este examinată.

Aceasta va fi, de obicei, șoldul și partea inferioară a coloanei vertebrale pentru a verifica dacă există oase slabe (osteoporoză).

Dar, deoarece densitatea osoasă variază în diferite părți ale scheletului, pot fi scanate mai multe părți ale corpului.

Antebrațul poate fi scanat în cazul anumitor probleme de sănătate, cum ar fi hiperparatiroidismul, sau dacă nu este posibilă scanarea șoldului sau a coloanei vertebrale.

Unele dintre razele X care trec prin corpul dumneavoastră vor fi absorbite de țesuturi, cum ar fi grăsimea și osul.

Un detector de raze X din interiorul brațului de scanare măsoară cantitatea de raze X care au trecut prin corp.

Aceste informații vor fi folosite pentru a produce o imagine a zonei scanate.

Scanarea durează, de obicei, între 10 și 20 de minute. Veți putea merge acasă după ce ați efectuat-o.

Cât de sigure sunt scanările de densitate osoasă (DEXA)


Scanările de densitate osoasă sunt foarte sigure. Acestea utilizează un nivel de radiații mult mai scăzut decât razele X standard, ceea ce înseamnă că radiograful (specialistul tehnic care efectuează scanarea) poate rămâne în camera de scanare în timpul scanării, arată NHS.

În ciuda faptului că sunt foarte sigure, scanările de densitate osoasă și radiografiile nu sunt recomandate femeilor însărcinate, deoarece razele X pot afecta copilul nenăscut.

Scanările de densitate osoasă, cunoscute și sub numele de scanări DEXA, ajută la calcularea riscului de a vă rupe un os.

Ele sunt adesea folosite pentru a ajuta la diagnosticarea problemelor de sănătate legate de oase, cum ar fi osteoporoza, sau pentru a evalua riscul de a le avea.

Scanările densității osoase corporale totale pot fi, de asemenea, utilizate pentru a măsura cantitatea de os, grăsime și mușchi din corp.

Ce face DEXA și nu face o radiografie obișnuită

 

Spre deosebire de radiografiile obișnuite, scanările DEXA pot măsura micile reduceri ale densității osoase.

Acest lucru face posibilă diagnosticarea osteoporozei în stadii incipiente, înainte de a vă rupe un os.

O scanare DEXA utilizează, de asemenea, o doză mică de radiații, ceea ce înseamnă că riscurile pentru sănătate sunt mult mai mici decât în cazul razelor X standard.

Medicii folosesc rezultatele scanărilor de densitate osoasă pentru a-i ajuta să decidă dacă este necesar un tratament pentru densitatea osoasă scăzută.

Acesta poate include efectuarea de modificări ale stilului de viață pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea oaselor, cum ar fi:

- o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în calciu

- mai mult timp la soare pentru a vă ajuta să vă creșteți nivelul de vitamina D

- exerciții fizice cu greutate, cum ar fi mersul pe jos sau alergatul

Când se recomandă o scanare a densității osoase

O scanare DEXA poate fi recomandată dacă aveți un risc crescut de a dezvolta o problemă osoasă precum osteoporoza. 

Riscul este crescut dacă:

- ați avut un os rupt după o căzătură sau o accidentare minoră

- aveți o afecțiune, cum ar fi artrita, care poate duce la o densitate osoasă scăzută

- ați luat medicamente numite glucocorticoizi pe cale orală timp de 3 luni sau mai mult - glucocorticoizii sunt folosiți pentru a trata inflamațiile, dar pot provoca, de asemenea, slăbirea oaselor

- sunteți o femeie care a avut o menopauză precoce sau v-au fost îndepărtate ovarele la o vârstă tânără (înainte de 45 de ani) și nu ați urmat o terapie de substituție hormonală (HRT)

- sunteți o femeie la postmenopauză și fumați sau beți mult, aveți antecedente familiale de fracturi de șold sau un indice de masă corporală (IMC) mai mic de 21

- sunteți o femeie și aveți intervale mari între menstruații (mai mult de un an)

Rezultatele testului DEXA

Interpretarea rezultatelor unei scanări a densității osoase poate fi uneori dificilă.

De exemplu, s-ar putea să nu fie ușor de interpretat rezultatele unei scanări a coloanei vertebrale atunci când cineva are o afecțiune degenerativă, cum ar fi osteoartrita coloanei vertebrale (spondiloză).

Uneori, anomaliile coloanei vertebrale sau o fractură anterioară a coloanei vertebrale pot da un rezultat fals.

O scanare a densității osoase nu va arăta dacă densitatea minerală osoasă scăzută este cauzată de o cantitate prea mică de os (osteoporoză) sau de o cantitate prea mică de calciu în os, de obicei din cauza lipsei de vitamina D (osteomalacie).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel