Detaliul uluitor pe care nu îl știai despre coloana vertebrală. Dr. Ovidiu Grămescu: Intri la apă

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
coloana vertebrala - FOTO: Freepik@Wavebreak Media
coloana vertebrala - FOTO: Freepik@Wavebreak Media

Asta se întâmplă pe parcursul zilei cu coloana noastră vertebrală. 

Coloana vertebrală este compusă din vertebre și discuri intervertebrale. Aceste discuri sunt pline cu un material gelatinos care acționează ca un amortizor între oasele coloanei. Pe parcursul zilei, când stăm în picioare sau stăm pe scaun pentru perioade lungi de timp, gravitația și presiunea determină compresia acestor discuri. În consecință, pierdem treptat din înălțimea noastră.

Coloana vertebrală are tendința să se taseze pe parcursul zilei, ceea ce înseamnă că ne putem pierde câțiva milimetri în înălțime până la sfârșitul zilei.

Vezi și: Care e cea mai bună saltea de pat pentru a nu avea probleme cu spatele. Grămescu: Problema e că nu prea mai ai nici somn

Vezi și: Ce riști dacă stai prea mult pe scaun. Intervalul la care trebuie să te ridici. Dr. Ovidiu Grămescu: E o poziție vicioasă

Dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL ce se întâmplă pe timpul zilei.

"Coloana are tendința să se taseze. Dacă cineva ne-ar măsura seara, am fi mai mici. Odată cu trecerea anilor se deshidratează discurile. Dacă la 20 de ani ai 1,80 m, la 70 de ani ai 1,77 m, că intri la apă. Trebuie să faci mișcările acestea care contabalansează ortostatismul", a explicat dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie, de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Dimineața, după o noapte de odihnă în poziție orizontală, coloana vertebrală are ocazia să se relaxeze și să se decompresioneze. Discurile intervertebrale reabsorb fluid și revin la forma lor inițială, ceea ce înseamnă că ne recâștigăm înălțimea pierdută pe parcursul zilei.

Vezi și: Hernie de disc, operație. Ce este un CAGE și la ce ajută. Grămescu: Dacă la intestin mai tai 5 - 10 cm, la măduvă, un vârf de ac lezat te lasă cu probleme pe viață

Vezi și: De ce dormea John F. Kennedy pe o scândură de lemn. Cum alegem salteaua potrivită. Dr. Ovidiu Grămescu: E foarte bine

Efectele îmbătrânirii asupra coloanei

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, discurile intervertebrale suferă un proces de deshidratare și devin mai puțin elastice. Acest lucru înseamnă că, în timp, tasarea coloanei devine mai pronunțată.

Pentru a minimiza compresia coloanei vertebrale și a preveni tasarea excesivă, este important să integrăm în rutina zilnică exerciții fizice specifice. Aceste mișcări ajută la întinderea și decompresarea coloanei vertebrale. Exercițiile de întindere, yoga, pilates și alte activități care promovează o postură corectă și flexibilitatea coloanei sunt esențiale.

De asemenea, este benefic să luăm pauze regulate dacă avem o activitate sedentară sau stăm în picioare pentru perioade lungi. Schimbarea frecventă a poziției și evitarea posturilor fixe ajută la reducerea presiunii asupra coloanei vertebrale.

Fenomenul de "intrare la apă" este un proces natural și inevitabil, dar cu un stil de viață activ și exerciții adecvate, putem încetini acest proces și ne putem menține coloana vertebrală sănătoasă pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Îngrijirea coloanei vertebrale nu doar că ne ajută să ne păstrăm înălțimea, dar ne și îmbunătățește calitatea vieții, oferindu-ne mobilitate și confort.

Vezi și: "Păpăm prea mult, sportul național este mâncatul". Grămescu: Mai bine înjurați-mă pe mine, dar slăbiți! Dacă un om are 10 kg în plus, coloana duce 40

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel