Cu toate că apa reprezintă o necesitate vitală pentru organismul uman, modul în care este stocată și consumată poate avea consecințe semnificative.
Problema consumului de apă îmbuteliată în sticle de plastic și efectele acestuia asupra sănătății reprezintă un subiect de interes crescut în ultima vreme.
Un nou avertisment emis de experți atrage atenția asupra riscurilor asociate cu consumul de apă încălzită în sticle de plastic, în special în condiții de temperaturi ridicate, cum ar fi în interiorul unei mașini pe timp de vară. Substanțele chimice din plastic, cum ar fi BPA și ftalații, pot pătrunde în apă în aceste condiții, ceea ce poate duce la efecte negative asupra sănătății.
Detaliul la care să fii atent când bei apă
Conf. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a subliniat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, importanța de a lua măsuri de precauție pentru a evita consumul de apă afectată de aceste substanțe chimice.
"Este o discuție care nu s-a finalizat cu o concluzie clară. În anumite condiții, specialiștii care au desfășurat cercetări în acest sens au subliniat faptul că apa plată pe care o consumăm din sticle îmbuteliate de plastic, în special, la temperaturi ridicate poate să nu fie în deplinătatea proprietăților ca și compoziție chimică și organoleptică.
La temperaturi înalte, stratul acesta de plastic care vine în contact cu apa poate suferi o serie de modificări și ca urmare, apa își modifică calitățile", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Ateroscleroza în diabet, complicații majore. Tehnica ce reduce riscurile
Apa absoarbe plasticul
Sticlă de apă - FOTO: Freepik@alexokov
Într-un studiu, publicat în jurnalul Environmental Pollution în 2014, cercetătorii au expus sticlele de apă din plastic la patru săptămâni de căldură intensă la 70°C.
Ca rezultat al acestui lucru, au descoperit că unele substanțe antimoniu și bisfenol A (BPA) s-au infiltrat în apă. Plasticul poate absorbi diverse substanțe chimice, care pot intra ulterior în contact cu organismul uman, fie prin consumul de alimente sau lichide ambalate în plastic, fie prin inhalarea particulelor mici de plastic din aer. Iată cum anumiți compuși pot influența sănătatea umană:
Este un compus chimic utilizat în producția de plastic, în special în fabricarea policarbonatelor și a rășinilor epoxidice. BPA a fost asociat cu diverse efecte asupra sănătății umane, inclusiv perturbarea sistemului endocrin, posibile efecte asupra creierului și a comportamentului, precum și legături cu creșterea riscului de afecțiuni precum cancerul de sân și prostatei.
Expunerea la substanțe chimice eliberate din plastic poate avea impacte semnificative asupra sănătății umane, în funcție de nivelul de expunere și de substanțele chimice implicate. Din acest motiv, cercetările continuă să investigheze modalitățile prin care aceste substanțe pot influența sănătatea, iar reglementările și practicile de consum sunt în continuă evoluție pentru a minimiza riscurile asociate cu utilizarea plasticului în viața de zi cu zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.