Desert imprimat în 3D, din șapte ingrediente. Cercetător: O nutriție personalizată

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Desert. FOTO: Freepik @stockking
Desert. FOTO: Freepik @stockking

Desertul imprimat în 3D, cu șapte ingrediente. Cercetătorii consideră această tehnologie ca fiind viitorul industriei alimentare.

Industria alimentară se află într-un continuu progres, iar cea mai recentă realizare este imprimarea 3D a unui desert. Oamenii de știință afirmă că această tehnologie ar putea să fie viitorul.

Pentru realizarea desertului, care este un cheesecake, cercetătorii au folosit cerneluri alimentare comestibile, cum ar fi unt de arahide, Nutella și căpșuni, pentru a construi mâncarea în sine.

Și au făcut deja descoperiri în ceea ce privește modul de construire a acestor alimente: punându-le pe biscuiți și apoi folosind cerneluri alimentare pentru a susține alte ingrediente, cum ar fi gemul, informează The Independent.

”Deoarece imprimarea 3D a alimentelor este încă o tehnologie incipientă, aceasta are nevoie de un ecosistem de industrii de sprijin, cum ar fi producătorii de cartușe alimentare, fișiere de rețete descărcabile și un mediu în care să se creeze și să se partajeze aceste rețete.

Personalizarea sa o face deosebit de practică pentru piața cărnii pe bază de plante, unde textura și aroma trebuie să fie atent formulate pentru a imita carnea reală”, a declarat Jonathan Blutinger, cercetător postdoctoral și autor principal al unui articol care descrie lucrarea.

Avantajele imprimării 3D a alimentelor

Acestă tehnologie, pe care cercetătorii o folosesc încă din 2005 a fost limitată până acum la un număr mic de ingrediente necoapte, fapt ce dădea un gust neplăcut mâncării.

Însă, în cadrul noii cercetări, oamenii de  știință au gătit alimentele pe măsură ce erau tipărite, folosind un laser, ceea ce a permis mai multe opțiuni diferite.

Mai mult, imprimarea alimentelor pe mai multe straturi, așa cum este cazul acestui desert va permite atât personalizarea alimentelor, cât și îmbunătățirea siguranței alimentare, dar și să ofere un control mai bun asupra datelor nutriționale ale unui produs finit.

Persoanele cu diete specifice, de la persoanele cu alergii până la sportivi, ar putea imprima alimente care se adresează în mod special nevoilor lor.

”Avem o problemă enormă cu valoarea nutritivă scăzută a alimentelor procesate. Imprimarea 3D a alimentelor va produce în continuare alimente procesate, dar poate că partea bună a lucrurilor va fi, pentru unii oameni, un control mai bun și o mai bună adaptare a nutriției - o nutriție personalizată.

De asemenea, ar putea fi utilă pentru a face alimentele mai atractive pentru cei cu tulburări de înghițire, imitând formele alimentelor reale cu alimente cu textură de piure de care au nevoie acești pacienți - milioane numai în SUA”, a declarat Christen Cooper de la Pace University, care a lucrat, de asemenea, la noua lucrare.

Există încă multe bariere care trebuie depășite. De exemplu, preparatele alimentare imprimate vor necesita probabil noi tipuri de ingrediente din cauza modului în care sunt asamblate, notează cercetătorii.

O lucrare care examinează cheesecake-ul și problemele pe care le-a întruchipat, ”The future of software-controlled cooking”, este publicată în revista npj Science of Food.

Vezi și: Carnea cultivată în laborator, aprobată. Este durabilă și sigură din celule animale în loc de animale sacrificate

Alimente care pot fi imprimate în 3D


În mod tradițional, imprimantele de alimente au început cu deserturi, deoarece ciocolata și aluatul sunt perfecte pentru acest proces, deoarece au o consistență vâscoasă.

Cu toate acestea, imprimantele 3D au evoluat pentru a lucra cu materiale și forme mai complexe. Principalele ingrediente și alimente utilizate în mod obișnuit în imprimarea 3D a alimentelor includ:

- paste făinoase

- pizza

- produse din piure de cartofi

- înghețată și glazură

- carnea crudă

- clătite

- ciocolată de lux

- prăjituri

- orice vă puteți imagina care poate fi transformat în pastă, gel, pudră sau lichid.

Legumele pot fi, de asemenea, tipărite 3D, dar, din cauza conținutului ridicat de apă, acestea trebuie combinate cu lianți comestibili.

Aceasta este soluția perfectă pentru a furniza mese cu un conținut nutrițional ridicat pacienților vârstnici din căminele de îngrijire care au dificultăți în mestecarea alimentelor, arată Savoreat.

Vezi și: Gastrita de primăvară, asociată cu stresul. Care sunt alimentele ce trebuie evitate. Pleșea: În 14 zile ești un om liber să mănânci salate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel