Un studiu recent a arătat că exercițiile fizice pot stimula moleculele care stimulează creierul atunci când mușchii sunt activi. Cercetătorii au descoperit că aceiași nervi care semnalează mușchilor să se miște pot trimite, de asemenea, factori neurotrofici, un tip de biomolecule, în creier. Unele dovezi sugerează că exercițiile fizice pot inversa sau întârzia declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea, dar experții spun că studiile viitoare ar trebui să țină cont de timp și de variațiile dintre indivizi pentru a vedea cum poate influența activitatea fizică acest lucru.
Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, arată că, atunci când nervii care stimulează mușchii sunt activați, aceștia trimit semnale și către creier, secretă molecule bioactive și nanoparticule care îmbunătățesc funcția cerebrală. Descoperirile evidențiază importanța menținerii sănătății musculo-scheletice, nu doar pentru sănătatea cardiovasculară sau pentru mobilitate, ci și pentru a contracara degenerarea neurologică.
Studiul a presupus stimularea mușchilor cu glutamat pentru a vedea cum ar răspunde funcția nervoasă. Cercetătorii au folosit modele de țesut muscular, unul care era inervat și unul care nu era inervat, și au descoperit că țesutul inervat trimitea mai multe semnale către creier.
Cum afectează exercițiile fizice funcția creierului
Un studiu realizat de cercetătorii de la Pacific Neuroscience Institute din Santa Monica, California, a descoperit că exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți funcția cognitivă la adulți. Cercetătorii au examinat sistemul nervos și funcțiile musculo-scheletice pentru a înțelege interacțiunile dintre creier și corp. Studii anterioare au descoperit corelații directe între dimensiunea hipocampusului și activitatea fizică regulată, potrivit Medical NewsToday.
Cu toate acestea, acest studiu s-a concentrat pe modul în care neuronii conectați cu mușchii influențează una dintre căile de comunicare încrucișată dintre mușchi și creier. Cercetătorii nu au dovedit modul în care exercițiile fizice îmbunătățesc direct funcția cognitivă, dar au constatat că persoanele care efectuează exerciții aerobice în mod regulat tind să aibă hipocampi mai mari și să prezinte performanțe îmbunătățite la testele de memorie spațială.
Ryan Glatt, specialist în sănătatea creierului și director al programului FitBrain de la Pacific Neuroscience Institute, a declarat că va fi nevoie de timp pentru a înțelege pe deplin efectele exercițiilor fizice asupra creierului și că viitoarele studii care vor folosi participanți umani vor trebui să țină cont de acest lucru.
Durata necesară pentru a observa efectele exercițiilor fizice asupra funcției cognitive poate varia în funcție de tipul, intensitatea și frecvența exercițiilor fizice, precum și de diferențele individuale în ceea ce privește vârsta, funcția cognitivă de bază și starea de sănătate.
Foto: Freepik @sapc
Cele mai bune exerciții pentru creier
S-a demonstrat că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc sănătatea creierului, boxul fiind deosebit de benefic pentru pacienții cu boala Parkinson. Cu toate acestea, anumite forme de exerciții fizice, în special cele care necesită funcții cognitive, pot fi mai eficiente.
Exercițiile aerobice, cum ar fi alergarea, înotul și ciclismul, îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, în timp ce activitățile care combină cerințele fizice și cognitive, cum ar fi dansul și sporturile de echipă, pot oferi beneficii suplimentare datorită necesității lor de coordonare, ritm și funcții executive.
Citește și: Terapia cu realitate virtuală. O alternativă promițătoare pentru depresie
Exercițiile fizice pot inversa sau întârzia declinul cognitiv
Activitatea fizică poate inversa sau întârzia declinul cognitiv pe măsură ce persoanele îmbătrânesc. Pe măsură ce îmbătrânesc, aceștia pierd joncțiunile neuromusculare dintre nervi și mușchi, afectând capacitatea lor de a fi reglați de semnalele nervoase și reducând capacitatea lor de a secreta factori esențiali pentru funcționarea creierului. Cu toate acestea, cu un antrenament sau o stimulare adecvată pentru contracțiile musculare, mușchii pot produce factori care ajută la menținerea acestor joncțiuni, prevenind denervarea.
Acest lucru permite persoanelor în vârstă să posede în continuare mușchi inervați funcționali, capabili să producă factori importanți care îmbunătățesc funcția cognitivă a creierului. Un stil de viață sedentar cu niveluri scăzute de activitate fizică poate fi asociat cu un risc mai mare de declin cognitiv. Exercițiile fizice sunt din ce în ce mai mult recunoscute ca o intervenție de sprijin pentru persoanele cu funcții cognitive compromise, inclusiv cele afectate de declinul legat de vârstă sau de afecțiuni precum boala Alzheimer.
Cu toate acestea, dovezile privind capacitatea sa de a inversa deteriorarea cognitivă existentă sunt încă neconcludente. Majoritatea studiilor sugerează că exercițiul fizic poate contribui la o rată mai lentă a declinului și la o mai bună sănătate generală a creierului, dar inversarea deficitelor cognitive stabilite necesită cercetări mai ample.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.