Dermatofibromul, cauze, diagnostic și tratament. Femeile sunt mai predispuse

Sonia Baciu |
Data publicării:
dermatofibromul cauze diagnostic. FOTO: DCMedical
dermatofibromul cauze diagnostic. FOTO: DCMedical

Dermatofibromul poate apărea oriunde pe corp, femeile adulte fiind cele mai predispuse. Cum se pune diagnosticul și care sunt complicațiile dermatofibromului.

Dermatofibroamele sunt excrescențe mici, inofensive, care apar pe piele. Acestea se pot dezvolta oriunde pe corp, dar cel mai des întâlnite pe brațe, în partea inferioară a picioarelor și în partea superioară a spatelui. De asemenea, dermatofibroamele sunt mai răspândite în rândul femeilor decât al bărbaților, dar mai ales la persoanele cu un sistem imunitar precar.

Dermatofibromul, simptome și cauze

Dermatofibromul se prezintă ca o excrescență la nivelul pielii, de obicei cu un diametru mic (0,5 -1,5 cm), și poate varia la culoare, de la roz până maro deschis, în cazul persoanelor cu pielea deschisă, și maro închis sau negru la persoanele cu pielea închisă.

Dermatifibroamele sunt dense și ferme la atingere, motiv pentru care se simt ca o mică piatră sub nivelul pielii, de cele mai multe ori sunt nedureroase, însă pot să determine o stare de mâncărime, iritare sau sensibilitate.

2. -imagine fara descriere- (308007255_1309662296507543_6882587080210249617_n_23035700.jpg)Dermatofibrom. FOTO DCMedical

Unii medici sau cercetători medicali se pot referi la dermatofibroame ca la histiocitoame fibroase benigne, notează Medical News Today. 

Dermatofibroamele reprezintă o acumulare de celule suplimentare în straturile profunde ale pielii, însă nu există o cauză exactă în ceea ce privește apariția acestora.

Unii cercetători susțin că o posibilă cauză este o reacție adversă la o traumă locală, cum ar fi o rană superficială, ca urmare a epilării, sau o mușcătură de insectă în zona în care ulterior s-a format leziunea.

Vezi și: Pete pe piele. ABCDE, tehnica celor 5 semne ale unui cancer de piele. Medic: E foarte popular și ușor de REȚINUT

Dermatofibromul, factori de risc și complicații

Potrivit specialiștilor, vârsta poate fi un factor de risc, deoarece aceste dermatofibroame apar mai ales la adulți. De asemenea, sistemul imunitar precar poate să fie un alt factor de risc, persoanele aflate în această categorie sunt mai predispuse să se confrunte cu mai mult de un dermatofibrom. Un număr mai mare de excrescențe poate să apară, mai frecvent la persoanele care suferă de lupus eritemamos sistemic. În unele cazuri este posibil să nu existe o cauză evidentă.

Deși creșterile cutanate pot fi alarmante, dermatofibroamele sunt, în general, inofensive. Cu toate acestea, dacă o persoană are o excrescență care seamănă cu un dermatofibrom, dar care crește sau se schimbă rapid, ar trebui să solicite sfatul medicului. Această excrescență poate fi un semn al unui tip rar de cancer numit dermatofibrosarcom protuberans.

Vezi și: Ce este lupusul și cum se manifestă. Femeile sunt mai predispuse în fața bolii

Dermatofibromul, diagnostic și tratament

Diagnosticarea acestor excrescențe se face de către medicul dermatolog, uneori în urma unui control de rutină, fiind ușor de identificat. Medicul vă va face anamneza și va examina zona în care se prezintă excrescențele, astfel:

- testul de ciupire. Medicul poate ciupi pielea din jurul lor pentru a verifica dacă există o gropiță specifică;

- dermatoscop. Poate folosi acest dispozitiv pentru a examina cu mai multă precizie suprafața excrescenței. Este o metodă modernă, rapidă și neinvazivă. Dermatofibroamele vor avea, de obicei, o zonă albă centrală, cu o zonă pigmentară în jurul acestora;

- biopsie. Dacă excrescența sângerează, are o formă anormală sau este iritată sau are o rană deasupra ei, este posibil ca medicii să dorească să facă o biopsie.

Această procedură presupune prelevarea unei mici părți din țesutul de pe papulă pentru a fi examinat la microscop într-un laborator.

Cele mai multe dermatofibroame nu au nevoie de tratament, astfel că persoana diagnosticată le poate lăsa, în siguranță, în pace, mai ales că nu vor provoca niciun simptom în afară de apariția lor pe piele.

De altfel, acestea se pot îndepărta printr-o procedură chirurgicală. Oamenii care solicită acest lucru sunt cei care au excrescențele într-un loc deranjant sau dacă sunt inestetice. În urma intervenției rămâne o cicatrice vizibilă după vindecare, iar din acest motiv medicii nu recomandă îndepărtarea decât dacă excrescența este dureroasă.

Alte metode de tratament includ înghețarea tumorii cu azot lichid, injectarea de corticosteroizi sau utilizarea procedurilor cu laser. Cu toate acestea, este posibil ca aceste metode să nu fie eficiente.

Dr. Simionescu, despre chirurgia dermatologică: Orice tumoră cutanată face obiectul. Acoperă 80% din totalitatea exciziilor cutanate

”Dermatologia este o specialitate la interfața altor specialități, ea însăși încearcă să realizeze o sinteză, pentru că finalul este că trebuie realizate niște leziuni cu care bolnavii vin la medic”, a deschis prof. dr. Irinel Popescu subiectul abordat în cadrul Academiei de Sănătate de la DC Medical, unde a avut ca invitat pe prof. dr. Olga Simionescu, de la UMF Carol Davila și Spitalul Clinic Colentina din București.

”Cum spunem noi, citim pe piele cum citesc alte persoane în cărți sau în cafea. La noi se vede totul pe piele, că este de medicină internă, că este de chirurgie, avem semne foarte precise, și o conversație cu pielea, ca să poți să o derulezi pentru că este un interlocutor foarte onest presupune să fi petrecut foarte mulți ani în studiu și atunci lucrurile arată foarte colorat și foarte interesant”, a replicat invitatul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Crăpăturile la colțul gurii, asociate cu hiperglicemia și carența de vitamine. Cum poți scăpa de ele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel