Un studiu, condus de cercetători de la universitățile din Bristol, Exeter, Keele, Manchester și Hull York, a analizat eficiența adăugării mirtazapinei la un SSRI sau SNRI la pacienții care rămân deprimați după cel puțin șase săptămâni de tratament antidepresiv convențional (SSRI sau SNRI). Ei au descoperit că această combinație nu a fost mai eficientă în îmbunătățirea depresiei decât placebo și invită medicii să-și regândească schema terapeutică.
Studiul, finanțat de Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate, a constatat, de asemenea, că pacienții care au luat mirtazapină în asociere cu un alt antidepresiv au avut efecte adverse mai severe și au avut mai multe șanse de a opri tratamentul decât cei care au luat un antidepresiv și placebo. Psihiatrii și medicii generaliști combină din ce în ce mai mult mirtazapina cu un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI) sau SNRI (inhibitor al recaptării serotoninei-noradenalinei) la pacienții a căror depresie nu răspunde la un singur antidepresiv.
Conform Medicalxpress.com, Institutul Național pentru Sănătate și Îngrijire (NICE) recomandă medicilor de familie să reconsidere tratamentul în cazul în care nu a existat nici un răspuns după patru până la șase săptămâni de tratament.
,,50% dintre pacienții din asistența medicală primară, care iau antidepresive, rămân deprimați în ciuda tratamentului lor, dar există puține dovezi despre modul de a-i trata pe cei care au rezistență la medicamente. Studiul nostru a constatat că este puțin probabil să existe un beneficiu clinic important pentru mirtazapină față de placebo, în plus față de un antidepresiv SSRI sau SNRI la pacienții cu depresie rezistentă la tratament și că această asociere nu este bine tolerată. Recomandăm ca medicii de familie să se gândească foarte atent înainte de a adăuga mirtazapina ca al doilea antidepresiv la acest grup de pacienți. Acest lucru este deosebit de important atunci când există alternative clare, cum ar fi terapia comportamentală cognitivă, care s-a dovedit a fi eficientă la acest grup de pacienți ", a atras atenția dr. David Kessler de la Universitatea din Bristol, principalul autor al studiului.
Pacienții incluși în studiu aveau peste 17 ani, erau tratați pentru depresie în asistența medicală primară și luaseră un antidepresiv SSRI sau SNRI timp de cel puțin șase săptămâni. Ei erau încă deprimați. Toți cei 480 de pacienți care au luat parte la cercetare au continuat să ia SSRI sau SNRI și au fost repartizați aleatoriu într-unul din cele două grupuri: fie la cel care primea suplimentar mirtazapină, fie la cel cu placebo. Nici pacienții, nici cercetătorii nu știau în ce grup a fost repartizați fiecare pacient. Au fost urmăriți la 12, 24 și 52 de săptămâni pentru a vedea dacă depresia lor s-a îmbunătățit. La 12 săptămâni, doar 40% dintre pacienți au răspuns la tratament, măsurat prin reducerea la jumătate a severității simptomelor depresive.
Cercetătorii au constatat că a existat o mică diferență în favoarea grupului de mirtazapină, dar nu a fost important din punct de vedere clinic, iar studiul nu a putut exclude posibilitatea de "fără efect". Rezultatele ulterioare au arătat chiar și diferențe mai mici între grupuri, fără a dovedi un beneficiu util pe termen mai lung. Studiul integral, publicat de British Medical Journal, îl puteți citi aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.