Depresie postnatală? Ai stat prea puțin la lumina soarelui!

Dana Lascu |
Data publicării:

Femeile în ultimul trimestru de sarcină, mai ales dacă acestea coincid cu lunile mai „întunecate” ale anului, de vară târzie și toamnă, pot avea un risc mai mare de a dezvolta depresie postnatală. Concluzia unui nou studiu vine să certifice ceea ce se știa deja, și anume relația dintre expunerea la lumina naturală și depresia în rândul adulților din populația generală.

Femeile cu sarcină avansată în lunile mai întunecate ale anului pot avea un risc mai mare de a dezvolta depresie postpartum după nașterea copiilor lor. Afirmația este în concordanță cu ceea ce se știe despre relația dintre expunerea la lumina naturală și depresia în rândul adulților din populația generală. Deepika Goyal, de la Universitatea de Stat din San José, SUA, este autorul principal al unui studiu publicat într-o ediție specială a „Post-partum Health" din Journalul Springer de Medicină Comportamentală. Constatarile lui Goyal și ale colegilor ei ar trebui să determine clinicienii să încurajeze femeile la risc să își crească expunerea la lumina naturală și vitamina D.

Deși expunerea redusă la lumina naturală a fost asociată cu depresia la adulți în populația generală, nu există încă un consens dacă expunerea la lumină sau sezonalitatea influențează dezvoltarea depresiei în timpul și după sarcină.

30% au risc de depresie postpartum

În studiul pe care-l prezentăm astăzi, Goyal și colaboratorii săi (de la Universitatea din California, San Francisco) au analizat informații disponibile de la 293 de femei care au participat într-unul dintre cele două studii clinice randomizate controlate despre somn înainte și după sarcină. Participantele au fost toate mame pentru prima dată, din statul american din California. Datele au inclus cantitatea de lumină naturală din ultimul trimestru al sarcinii, împreună cu informații despre factorii de risc cunoscuți, cum ar fi istoricul depresiei, vârsta femeii, statutul său socio-economic și cât de mult a dormit.

În general, participantele au avut un risc de depresie postpartum de 30%. Analiza a sugerat că numărul orelor din zi la care a fost expusă la lumină naturală o femeie în timpul ultimei luni de sarcină și imediat după naștere a avut o influență majoră asupra probabilității apariției simptomelor depresive.

Lunile „periculoase”, sfârșitul lui august până în noiembrie

Cel mai scăzut risc pentru depresie (26%) a fost notat în rândul femeilor al căror ultim trimestru de sarcină a coincis cu anotimpurile mai luminoase. Rata depresiei a fost cea mai mare (35 la sută) în rândul femeilor al căror trimestrul final a coincis cu zilele „scurte" din an și simptomele au continuat să fie mai severe după nașterea copiilor lor. În emisfera nordică, acest interval de timp se referă la lunile august până la primele patru zile ale lunii noiembrie (vara târzie până la începutul toamnei).

„În rândul femeilor care devin ame pentru prima dată, lungimea zilei în trimestrul al treilea, în special zilele care se scurtează au fost asociate cu severitatea simptomelor depresive concomitente", explică Goyal.

Constatările sugerează că utilizarea tratamentului cu lumină, în trimestrul al treilea, în sezonul când când lungimea zilei se scurtează ar putea minimiza simptomele depresive postpartum la mame cu risc ridicat în primele trei luni de viață ale copiilor lor. Goyal spune că femeile cu antecedente de probleme de sănătate mintală și cele care deja suferă de simptome depresive în al treilea trimestru ar putea beneficia în continuare de ieșirile în aer liber atunci când este posibil sau ar putea folosi dispozitivele de terapie cu lumină.

Femeile trebuie încurajate să se plimbe ziua

„Femeile ar trebui încurajate să facă expunere frecventă la lumina zilei în timpul sarcinii pentru a îmbunătăți nivelurile de vitamina D și pentru a suprima hormonul melatonină", a adăugat Goyal, care spune că clinicienii ar trebui să sfătuiască pacientele să facă exerciții în aer liber atunci când vremea o permite pentru a fi în siguranță.

„Plimbările zilnice, făcute în timpul zilei, pot fi mai eficiente în îmbunătățirea stării de spirit decât plimarea într-un mall sau mersul pe banda de alergare într-o sală de gimnastică. De asemenea, plimbările de dimineața devreme sau cele târzii, pot relaxa, dar ar fi mai puțin eficiente în creșterea vitaminei D și a suprimării melatoninei", a explicat expertul într-un material furnizat de Springer.

Studiul, integral la liber, poate fi consultat AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel