Mulți experți consideră că exercițiile fizice sunt un tratament eficient pentru depresie. Cu toate acestea, cercetările noi demonstrează că nu la oricine funcționează.
Depresia este frecventă în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Dacă starea este severă și de lungă durată, ea poate avea un efect extrem de dăunător asupra vieții.
Tratament eficient există, însă cercetările au arătat că mai mult de unul din două persoane cu depresie nu primesc ajutor. Motivele posibile includ diagnosticul greșit, stigma percepută în legătură cu sănătatea mintală și lipsa accesului la resurse, potrivit medicalnewstoday.com.
Antidepresive sau exerciții fizice
Medicii prescriu deseori medicamente antidepresive, dar experții consideră că un tratament mai simplu și mai ușor de utilizat poate ajuta. Exercițiile fizice pot fi la fel de eficace ca si antidepresivele, noteaza Harvard Medical School, deși recunosc că medicația poate fi necesară în cazuri grave.
Cu toate acestea, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan din Ann Arbor a constatat că efectul exercițiilor asupra depresiei este diferit bărbați și femei. Oamenii de știință au studiat exercițiile și modelele de somn ale celor peste 1.100 de persoane care studiază la Universitatea din Beijing din China.
Experții știu deja că tulburarea de somn este o caracteristică a depresiei și că exercițiul fizic este un tratament potențial pentru această stare de sănătate mintală. În noul studiu, cercetătorii au cerut participanților să completeze trei chestionare, în care erau întrebați despre somnul lor, exercițiile fizice și simptomele depresiei.
Efectele exercițiilor, diferite la bărbați și femei
Cercetătorii s-au așteptat să găsească o legătură între exercițiu și depresie, însă această conexiune s-a manifestat doar la participanții de sex masculin. Exercițiul moderat sau viguros a avut un efect pozitiv asupra bărbaților care au prezentat simptome de depresie.
Femeile cu simptome de depresie, pe de altă parte, nu au beneficiat de nici un nivel de exercițiu.
Cercetătorul principal, Weiyun Chen, consideră că această constatare poate fi explicată prin faptul că puține femei din studiu au participat la exerciții de intensitate ridicată. Totuși, acest lucru contravine cercetărilor anterioare.
Studiile anterioare au cuprins exerciții de intensitate mică până la moderată, ca tratament potențial pe termen lung pentru depresie. Activitatea fizică viguroasă eliberează endorfine, dar nivelurile regulate de exerciții fizice pot duce la creșterea celulelor nervoase.
"La persoanele care sunt deprimate, neurologii au observat că hipocampul din creier - regiunea care ajută la reglarea stării de spirit - este mai mică", a spus Dr. Michael Craig Miller, profesor asistent de psihiatrie la Harvard Medical School, în 2013. "Ecercițiile ajută la creșterea celulelor nervoase în hipocampus și îmbunătățirea conexiunilor celulelor nervoase, care ajuta la ameliorarea depresiei.”
Îndoieli cu privire la efectul exercițiilor
Cel mai recent studiu, pe care cercetatorii l-au publicat în Jurnalul American College Health sugerează că nici exercițiile de joasă și mare intensitate nu aduc beneficii femeilor cu depresie. Această constatare ar putea fi vitală, deoarece depresia este mai răspândită la femei decât la bărbați. În studiu, 43% dintre participanții feminini au raportat simptome depresive, comparativ cu 37% dintre participanții de sex masculin.
Ambele sexe au prezentat unele asemănări. De exemplu, tulburările de somn a fost corelat cu nivelul depresiei la bărbați și femei.
Diferențele de gen înseamnă, de asemenea, că cercetarea depresiei ar putea avea nevoie de prioritate pentru femei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.