Depresia post-partum la bărbați și refugiile sale. Acestea pot da dependență, iar cea mai frecventă este cea de muncă. Leca: Bărbații au nevoie de validare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
depresia post partum la barbati. FOTO: Freepik
depresia post partum la barbati. FOTO: Freepik

Depresia post-partum este prezentă și la bărbații, iar aceștia își găsesc refugiul în diverse activități. Cel mai frecvent refugiu este workaholismul.

Depresia post-partum afectează și bărbații, chiar dacă nu apare atât de repede ca în cazul femeilor. Iar acest proces vine ca urmare a unei lipse de validare din partea familiei, iar gestionarea este una deficitară, deoarece subiectul, deși prezent, este ignorat de mulți.

”Este foarte real, poate nu apare atât de repede ca la mămici, pentru că uneori trebuie un proces mai îndelungat, să treacă mai mult timp, având la bază lipsa conexiunii cu partenerul, soția rămâne doar în rolul de mamă,  dar dacă trec 3 luni, 6 luni, un an, și tu rămâi doar pe post de furnizor de bani, pentru familie, dar vrei să te implici.

Însă majoritatea sunt foarte speriați în momentul în care apare copilul, iar în momentul în care nu te vezi util, că a aduce bani acasă este ceva normal, dar dacă nu ești văzut decât ca o sursă financiară, nu te mai ia nimeni în brațe, nu te mai simți util, iar bărbații au această nevoie, de a se utili”, a spus psihologul Cristina Dimitrescu în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News.

Vezi și: De ce ar trebui să mănânci ciocolată la micul-dejun. Motivul surprinzător care te scapă de o mare problemă

Bărbații, nevoia de validare

Mai mult decât atât, psihologul Radu Leca, realizatorul emisiunii, afirmă că bărbații se simt utili atunci când sunt validați.

”Pe mine cine mă validează? Vă validează pruncul care știu că este al meu (...). Depresia post-partum la bărbați îi aduce pe aceștia în faza a două tipuri de elemente, interesante și demne de punctat.

Noțiunea de căutare a unei alternative sexuale, contează să fie validat, și noțiunea ce implică foarte multe transformări: alcoolul și jocurile de noroc.

Nu mă simt validat acasă, simt nevoia să beau și să joc la păcănele.

Și atunci, te gândești că o societate atât de bogată și de diferită cum este  a noastră, cum să nu îmbrățișeze un proaspăt tătic în depresie post-partum care spune: Dau tot, oricând alcool, le combin. Fac orice, sunt puternic.

Depresia post-partum se va duce în spatele structurii cognitive, respectiv, aceasta va fi anulată. Orice personaj pe care acest om îl realizează, că este personajul variabil, fluid, al atotcunoscătorului, al cutezătorului, al curajosului, al sincerului, al diplomatului, al mincinosului, al egoistului, nu contează, ele sunt anulate.

Și se formează o personalitate 100 la sută nouă, extrem de acidă și de tristă, care la început de drum este acidă, iar ulterior se adâncește în tristețe.

Depresia post-partum îl va scoate pe tată din funcțiune și îl va îndrepta cumva în sens opus creșterii copilului

Copilul crește cu un anumit ritm, anumită dinamică, iar el este în sens opus, cu cât mai departe, cu atât mai bine pentru copil”, a spus Radu Leca, subliniind că acesta își vede toate fricile proiectate în copil.

Tatăl devine bărbatul neputincios

În privința acestor proiecții, psihologul Cristina Dimitrescu afirmă că tatăl ”își vede neputința din momentul respectiv, lipsa de perspectivă, pentru că de obicei nu se vorbește, nici cu mama nu se discută, în familie, cum o să fie după (n.r. după naștere), iar refugiul este în ceea ce ai spus tu, iar refugiul cel mai frecvent, din ceea ce am întâlnit este workaholismul (n.r. dependența de muncă).

3. -imagine fara descriere- (father-little-kid-nursery-first-year-life-uncertainty-fear-child-daddy-does-know-what-with-child_29823800.jpg)

Tată în panică. FOTO: Freepik @dmytrenko.fsk

Adică bărbatul, decât să se ducă acasă și să vadă că soția nu îl acceptă, nu îl apreciază, i se reproșează că tu nu te implici, tu nu faci, mai bine stă la muncă. Și stând la muncă, bine-înțeles că dă în burnout și dă în ate chestii. Aici este un cerc vicios.

Ideea este că nu suntem pregătiți, prevenția este mai bună decât vindecarea”, a mai spus Cristina Dimitrescu.

În ceea ce privește alegerea partenerului astfel încât să nu se ajungă în depresia post-partum, psihoterapeutul cognitiv comportamental Ramona Dumitru susține că acesta trebuie să fie un partener cu care să se poată comunica eficient.

”Un partener care să scoată ce este mai bun din tine, un partener cu care simți că rezonezi și se produce acel schimb de energie. Pare ideal, dar acest tip de partenere există. Acest partener pe care alegi, de unde știi ce să alegi? Am văzut persoane care au lucrat cu ele, au trecut printr-un proces de dezvoltare personală, de psihoterapie, de autocunoaștere.

În momentul în care tu știi ce vrei, își vei canaliza toată energia către acel ce vreau eu. (...) Este nevoie și de experiență, că într-un cuplu, dacă cei doi nu cresc împreună, nu evoluează împreună, la 40-50 de ani se produce acest scurt-circuit și o iau pe drumuri diferite pentru că sunt pe drumuri diferite”, a spus psihoterapeutul Ramona Dumitru.

Depresia post-partum afectează 1 din 10 bărbați

Depresia post-partum la bărbați se poate instala înainte sau după naștere, la fel ca și în cazul femeilor. Depresia prenatală și postnatală poate arăta diferit la bărbați decât la femei. Bărbații pot prezenta unele simptome ”clasice” - oboseală și modificări ale somnului sau ale poftei de mâncare - dar adesea manifestă mai puține expresii emoționale exterioare, cum ar fi plânsul.

Simptomele comune ale depresiei paterne prenatale sau post-partum includ:

- furie, izbucniri bruște sau comportament violent

- creșterea comportamentului impulsiv sau de asumare a riscurilor, inclusiv recurgerea la substanțe precum alcoolul sau medicamentele eliberate pe bază de rețetă

- iritabilitate

- motivație scăzută

- simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri musculare, probleme de stomac sau de digestie

- slabă concentrare

- gânduri sinucigașe

- retragerea din relații

- munca, mult mai mult sau mult mai puțin, notează UTSouthWestern Medical Center.

Vezi și: Depresia post-partum și cum înveți să fii mamă. Ce se întâmplă în primele 14 zile după ce naști. Radu Leca: Te lovește partea "minunată" a familiei. Cine m-a pus să-l aleg și să mai fac și copil

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel