Depresia și anxietatea: ce efecte devastatoare produc în creier

Angela Sabău |
Data publicării:
Depresia
Depresia

Depresia și anxietatea produc efecte devastatoare în creier. Un nou studiu arată cum anxietatea poate masca unele efecte ale depresiei, crescând riscul unor boli precum Alzheimer.

Cercetătorii au descoperit că depresia este legată de zone ale creierului care se micșorează ca mărime, dar când depresia este asociată cu anxietatea, o zonă a creierului devine „semnificativ” mai mare.
Un nou studiu, publicat în Journal of Psychiatry and Neuroscience, a analizat peste 10.000 de oameni pentru a găsi efectele depresiei și anxietății asupra volumului creierului.
Studiul arată că depresia are un impact pronunțat asupra hipocampului, partea creierului legată de memorie și învățare, micșorând-o.
În schimb, studiul a descoperit că, atunci când depresia și anxietatea apar împreună, aceasta duce la o creștere a dimensiunii părții creierului legată de emoții, amigdala.
„Multe studii privind efectul depresiei asupra creierului nu țin cont de faptul că persoanele care suferă de depresie se confruntă adesea și cu anxietate”, a declarat cercetătoarea Daniela Espinoza Oyarce.
Depresia este cea mai debilitantă tulburare la nivel mondial, iar unul din șase australieni experimentează, în prezent depresie, anxietate sau ambele.

Efecte mascate

„Am descoperit că persoanele care au doar depresie au volume cerebrale mai mici în multe zone ale creierului, în special hipocampul”, a spus Espinoza Oyarce.
Acest lucru devine și mai relevant mai târziu în viață, deoarece un hipocamp mai mic este un factor de risc pentru boala Alzheimer și poate accelera dezvoltarea de demență.
O constatare deosebit de importantă a acestei cercetări este că persoanele care au avut atât depresie cât și anxietate au avut o contracție mai mică în multe zone ale creierului și chiar o creștere a amigdalei. Acest lucru indică faptul că adevăratul efect al depresiei asupra creierului a fost subestimat din cauza unui efect opus în amigdală.
„Anxietatea scade efectul depresiei asupra dimensiunilor volumului creierului cu trei procente în medie – ascunzând, oarecum, efectele adevărate de micșorare, pe car ele produce depresia”, a mai spus Espinoza Oyarce.
„Este nevoie de mai multe cercetări în ceea ce privește modul în care anxietatea scade efectele depresiei, dar pentru amigdala, anxietatea poate duce la o hiperactivitate."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel