Depresia de toamnă. Cum o recunoști și cum scapi de ea

Tulburarea afectivă sezonieră este un tip de depresie care se manifestă de obicei în lunile reci de toamnă și iarnă, când zilele sunt mai scurte, mai întunecate și mai reci.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mentală, principalii factori de risc pentru acest tip de depresie sunt vârsta, sexul, distanța față de ecuator și un istoric de depresie sau alte tulburări ale dispoziției.

Studiile au arătat că „adolescenții și femeile sunt cel mai susceptibili să experimenteze astenia de toamnă”.

Persoanele cu Tulburare afectivă sezonieră  pot experimenta o serie de simptome, dar unele dintre cele mai frecvent raportate includ oboseala asociat cu somnolența, stare de spirit proastă și pofte  de carbohidrați, care pot duce la creșterea excesivă în greutate.


Tulburarea afectivă sezonieră  poate avea un impact serios asupra productivității și a stilului de viață de zi cu zi, deoarece simptomele - dacă sunt severe - pot împiedica persoanele afectate să iasă afară, să vadă alte persoane și să își ducă la capăt responsabilitățile cotidiene.


Cum ții la distanță depesia de toamnă


Tocmai pentru că unele dintre principalele simptome ale acestei tulburări sunt oboseala și letargia, specialiștii recomandă activitatea fizică pentru  energie și pentru îmbunătățirea stării de spirit.

O revizuire a studiilor existente în jurul depresiei sezoniere și a efectelor exercițiilor fizice asupra acestei tulburări sugerează că starea de spirit scăzută și alte simptome implicate în aceasta pot fi cauzate de perturbări ale ritmului circadian al corpului. Ritmul circadian ne reglează tiparele de somn, alimentație și activitate în funcție de ciclurile zi-noapte.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel