Depresia de iarnă: simptome și tratamente

Adisa Codruț |
Data publicării:
Iarna
Iarna

Tulburarea afectivă sezonieră e o formă de depresie care afectează oamenii în lunile de toamnă și iarnă, când este puțină lumina naturală.

Medicul psihiatru William Leasure de la Cinica Mayo din Minnesota, SUA, spune că schimbarea anotimpurilor poate influența melatonina și serotonina din organism - substanțe naturale care joacă un rol esențial privind starea noastră de spirit.

Tulburarea afectivă sezonieră incude simptome precum: senzația de tristețe, furie sau ușoară iritabilitate aproape în fiecare zi; lipsa de interes pentru activitățile odată bucurate; dificultate de concentrare; oboseală persistentă; lipsa de energie; și, în unele cazuri, să simți că viața nu merită trăită sau apariția gândurilor sinucigașe.

Persoanele care suferă de această tulburaretind să se simtă adesea obosite și dorm mai mult decât de obicei. Mai tind – spune psihiatrul citat - să poftească carbohidrați și să mănânce mai mult, ceea ce duce la îngrășare.

”Simptomele se pot agrava pe măsură ce iarna avansează. Vestea bună este că există mai multe tratamente eficiente (...) Lămpile pentru terapie cu lumină sunt disponibile pe scară largă și variază în preț. Se recomandă să utilizați lampa la începutul zilei, cu unitatea la 12 până la 24 de inchi distanță. (...) Medicamentele pot face parte din tratament. (...) De asemenea, s-a constatat că psihoterapia este eficientă. Tratamentul care a demonstrat cel mai mare succes pentru prevenire și tratament este terapia cognitiv-comportamentală.

Există, de asemenea, mulți pași de îngrijire personală pe care îi puteți lua pe tot parcursul anului, care vă pot ajuta să vă reduceți riscul. Acestea includ exerciții fizice regulate, menținerea unor obiceiuri sănătoase de somn, inclusiv un ciclu previzibil de somn/veghe, o dietă sănătoasă și limitarea cantității de alimente dulci pe care le consumați. Ieșirea afară în zilele însorite poate face, de asemenea, diferența. Când soarele se reflectă pe pământul înzăpezit, zilele senine pot fi strălucitor. Expunerea la acea lumină naturală a soarelui poate ajuta la ameliorarea simptomelor”, explică medicul William Leasure, potrivit https://mcpress.mayoclinic.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel