Cum știi dacă ai depresie. 11 semne la care să fii atent

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Depresia, cum știi dacă ai depresie - Foto: Freepick @rawpixel @gntfreepik
Depresia, cum știi dacă ai depresie - Foto: Freepick @rawpixel @gntfreepik

Depresia, cauze, simptome, tratament. Cum știi dacă ești în depresie. Depresia poate arată și așa...

Depresia este unul dintre cele mai frecvente tipuri de afecțiuni psihice și apare adesea alături de anxietate.

A fi nefericit nu este același lucru cu a fi deprimat. Depresia este un termen folosit adesea în mod vag pentru a descrie cum ne simțim după o săptămână proastă la serviciu sau când trecem printr-o despărțire.

Dar tulburarea depresivă majoră, un tip de depresie, este mult mai complicată. Există simptome specifice care determină dacă este vorba de depresie sau de tristețea pe care o experimentăm cu toții uneori în viață.

Determinarea faptului dacă sentimentele întunecate persistente și de neclintit sunt rezultatul depresiei poate fi primul pas spre vindecare și recuperare.

Depresia poate fi ușoară și de scurtă durată sau severă și de lungă durată. Unii oameni sunt afectați de depresie doar o singură dată, în timp ce alții o pot experimenta de mai multe ori.

Depresia poate duce la sinucidere, dar acest lucru poate fi prevenit atunci când se oferă sprijin adecvat. Este important de știut că se pot face multe pentru a-i ajuta pe tinerii care se gândesc la sinucidere.

Care sunt cauzele depresiei?


Depresia poate apărea ca reacție la ceva precum abuzul, violența în școală, moartea cuiva apropiat sau probleme familiale precum violența domestică sau destrămarea familiei.

Cineva poate deveni deprimat după ce a fost stresat pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, depresia se poate manifesta în familie. Uneori este posibil să nu știm de ce se întâmplă, notează Unicef.

"Veșnic nemulțumit", boala tăcută care te macină pe interior. Cele 3 motive principale și cum să-ți dai seama de propria valoare. Radu Leca: Este o persoană toxică

Cum știi dacă ești în depresie. 11 semne de luat în seamă

 

1. Perspectivă lipsită de speranță

Depresia majoră este o tulburare a dispoziției care afectează modul în care vă simțiți și vă afectează viața în general.

A avea o perspectivă lipsită de speranță sau neajutorată asupra vieții tale este cel mai frecvent simptom al depresiei.

Alte sentimente pot fi inutilitatea, ura de sine sau vinovăția nepotrivită. Gândurile comune și recurente ale depresiei pot fi vocalizate ca: "Este numai vina mea" sau "Ce rost are?".

2. Pierderea interesului față de prieteni și activitățile care le plac în mod normal

Depresia poate elimina plăcerea sau bucuria din lucrurile pe care le iubești.

Pierderea interesului sau retragerea din activitățile pe care le așteptai cu nerăbdare cândva, precum sportul sau diverse hobby-uri sau chiar ieșirile cu prietenii, este un alt semn revelator al depresiei majore.

Un alt domeniu în care vă puteți pierde interesul este sexul. Simptomele depresiei majore includ o scădere a apetitului sexual și chiar impotență.

3. Oboseală crescută și probleme de somn. Oboseală sau energie scăzută, chiar și atunci când este odihnit

O parte din motivul pentru care s-ar putea să nu mai faci lucruri care îți fac plăcere este pentru că te simți foarte obosit.

Depresia vine adesea cu o lipsă de energie și un sentiment copleșitor de oboseală, care poate fi printre cele mai debilitante simptome ale depresiei. Acest lucru ar putea duce la un somn excesiv. Oricât de mult ai dormi, ești în continuare obosit.

Depresia este, de asemenea, legată de insomnie, deoarece una ar putea duce la cealaltă și viceversa. De asemenea, se pot înrăutăți reciproc. Lipsa unui somn de calitate și odihnitor poate duce, de asemenea, la anxietate.

4. Neliniște sau dificultăți de concentrare

5. Anxietate și tristețe persistentă

Deși nu s-a demonstrat că depresia provoacă anxietate, cele două afecțiuni apar adesea împreună.

6. Iritabilitate la bărbați

Depresia poate afecta în mod diferit sexele. Cercetările arată că bărbații cu depresie pot avea simptome precum iritabilitate, comportament evazionist sau riscant, abuz de substanțe sau furie deplasată.

Bărbații sunt, de asemenea, mai puțin predispuși decât femeile să recunoască depresia sau să caute tratament pentru ea.

7. Modificări ale apetitului și ale greutății

Greutatea și pofta de mâncare pot fluctua în cazul persoanelor cu depresie.

Această experiență poate fi diferită pentru fiecare persoană. Unii oameni vor avea un apetit crescut și vor lua în greutate, în timp ce alții nu vor avea poftă de mâncare și vor pierde în greutate.

Un indiciu al faptului dacă schimbările alimentare sunt legate de depresie este dacă sunt intenționate sau nu. Dacă nu sunt, poate însemna că sunt cauzate de depresie, potrivit Healthline.

8. Emoții incontrolabile

La un moment dat este o izbucnire de furie. În următorul plângi incontrolabil. Nimic din afara ta nu a provocat schimbarea, dar emoțiile tale urcă și coboară la un moment dat.

Depresia poate provoca schimbări de dispoziție.

9. Retragere de la ceilalți și singurătate

10. Sentimente de inutilitate, lipsă de speranță sau vinovăție

11. Te gândești la moarte

Depresia este uneori legată de sinucidere. În 2013, mai mult de 42.000 de persoane au murit din cauza sinuciderii în Statele Unite, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Persoanele care mor prin sinucidere prezintă, de obicei, primele simptome. Adesea, oamenii vor vorbi despre asta sau vor face o primă încercare înainte de a reuși să-și pună capăt zilelor. Dacă credeți că cineva este în pericol imediat de a se automutila sau de a răni o altă persoană:

- Sunați la 112

- Rămâneți alături de persoana respectivă până la sosirea ajutorului.

- Îndepărtați armele, cuțitele, medicamentele sau alte lucruri care ar putea provoca răni.

- Ascultați, dar nu judecați, nu vă certați, nu amenințați și nu țipați.

- Dacă credeți că cineva se gândește să se sinucidă, cereți ajutor la 112.

Regina Consoartă Camilla, boala chinuitoare cu care se luptă. Mama și bunica ei au murit din cauza asta: Uite, dacă nu aveți grijă, asta vi se va întâmpla. Și-a pierdut dorința de a trăi

Când trebuie să apelezi la medic?

Dacă ați avut unele dintre simptomele menționate anterior timp de mai mult de două săptămâni, este posibil să suferiți de tulburare depresivă majoră. Recunoașterea faptului că sunteți deprimat este esențială pentru a obține ajutorul potrivit.

Depresia afectează milioane de oameni, dar există diverse tratamente disponibile, de la schimbări ale stilului de viață până la medicamente. Indiferent de calea de tratament pe care o alegeți, solicitarea de ajutor profesional este primul pas pentru a vă simți din nou bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel