Depresia AMBILOR părinți afectează sănătatea copiilor, subiniază psihologul Carmen Grapă. „Părinții sunt modele pentru copiii lor. Copiii îi observă, preiau din atitudinile și din comportamentele lor și le internalizează. Învață de la ei cum să se poarte cu sine și cu ceilalți și cum să privească viața. În dorința de a-și ajuta copiii, părinții adesea li se dedică pe deplin și dorințele ori suferințele proprii rămân în plan secundar. Adesea însă, a-și ajuta copilul înseamnă a se ajuta pe ei înșiși. Dacă părinții se simt bine, copiii vor învăța de la ei să se simtă bine, dacă părinții se simt rău și copiii vor suferi", notează aceasta.
Și mama, dar și tatăl are această influență nedorită
Influența asupra copiilor nu se manifestă doar din partea mamei, ci a a tatălui, după cum arată studii publicate în prestigoasa revistă de specialitate.
„Un studiu recent publicat în The Lancet Psychiatry a arătat că adolescenții ai căror tați au un istoric de depresie prezintă un risc ridicat de a dezvolta și ei depresie”, arată psihologul.
Conform studiului citat de ea, aproape unul din zece bărbați vor avea depresie la un moment dat în viață. Deși există dovezi că bărbații care trăiesc în cuplu (și în mod special cei căsătoriți) prezintă un risc mai scăzut de depresie decât populația generală de sex masculin, ratele depresiei în rândul taților sunt greu de estimat pe baza dovezilor existente. Tații ar putea să nu fie expuși acelorași factori de risc pentru depresie ca și mamele, dar aceștia experimentează o serie de factori de stres biopsihosociali care ar putea afecta sănătatea lor mintală și pot avea și efecte indirecte asupra partenerilor, copiilor lor sau ambelor.
E importantă starea mentală a ambilor părinți
Mai mult, într-un al doilea studiu, publicat în februarie în aceeași revistă, se arată că impactul simptomelor depresive paterne sunt independente de impactul simptomatologiei depresive materne, ceea ce subliniază importanța sănătății mentale a ambilor părinți pentru sănătatea copilului lor.
„Aceste date vin în completarea unor informații deja bine documentate: unul dintre cei mai mari factori de risc pentru dezvoltarea depresiei în adolescență este depresia maternă. Înainte de publicarea acestui studiu, informațiile despre riscul ca un copil al cărui tată are depresie să dezvolte și el depresie în adolescență erau inconsistente. Adesea, depresia paternă trece neobservată și netratată (ex. tatăl se concentrează să ofere suport mamei și ignoră propriile simptome; bărbații sunt mai puțin predispuși să caute tratament)", a explicat Carmen Grapă, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.