Lumea de astăzi pare mai agitată ca niciodată, iar această senzație nu este doar o figură de stil. Statisticile confirmă o creștere alarmantă a tulburărilor psihice, în special a depresiei și anxietății. Specialiștii confirmă că depresia și anxietatea sunt în creștere alarmantă, iar previziunile Organizației Mondiale a Sănătății indică faptul că depresia va deveni, până în 2026, principala afecțiune globală.
"Se spune că a "înnebunit lumea". E un ritm mai rapid, e lumea mai nervoasă, e mai multă tensiune sau rămâne doar o figură de stil. Care sunt indicatorii în bolile psihice?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
Depresia, boala viitorului
Medicul Eduard Petru Moțoescu, directorul medical al Spitalului Obregia, atrage atenția asupra faptului că aceste afecțiuni sunt din ce în ce mai frecvente și se manifestă cu o intensitate crescută.
"Din păcate, nu vorbim doar de o figură de stil. Sunt realități cuantificate statistic prin faptul că tulburările afective și cele anxioase, care, de cele mai multe ori vin la pachet sunt într-o incidență ridicată. E adevărat, din punctul nostru în care luăm pulsul, noi venim în contact doar cu partea cea mai gravă a acestor suferințe psihice. Colegii din Ambulatoriu, din ce în ce mai mulți, sunt cei care "păstoresc" trăirile de intensitate mai moderată din punct de vedere clinic ale pacienților și cu rezultate destul de bune.
Noi venim în contact cu partea pe care colegii noștri nu o mai pot gestiona. OMS a stabilit, a anticipat că în 2026, tulburarea afectivă depresivă va fi pe primul loc ca incidență în patologia omului modern la nivel global și se pare că această anticipare prinde contur, chiar a fost puțin accelerată această devenire a tulburărilor afective în primul plan al patologiei umane, dat fiind contextul destul de tumultos la nivel global.
Mă refer la așa-numitele crize economice globale, conflictele inter-armate, lucruri care afectează omul care este în contact cu realitatea din jurul lui", a explicat dr. Eduard Petru Moțoescu, directorul medical al Spitalului Obregia, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Vezi și: Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic
Depresia - FOTO: Freepik
Factorii care amplifică stresul
Specialiștii disting între cauze endogene (factori interni, genetici) și exogene (factori externi) în dezvoltarea afecțiunilor psihice.
"Așa cum știm în ceea ce privește afecțiunile psihice sunt cauze endogene și exogene. Înțeleg că această afecțiune majoră, depresia, pe care o înțelegem ca pe o afecțiune exogenă, așa stresul amplificat de felul în care sunt prezentate știrile pot fi considerate un factor exogen declanșator", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
"Factorii contextuali sunt foarte importanți în etiologia acestor afecțiuni de tip afectiv și al anxietății. Un context tumultos, un context în care există presiuni foarte mari de ordin competitiv, financiar, accelerează o evoluție către dezvoltarea unor reacții de tip afectiv și anxios ale persoanelor.
De multe ori, este într-adevăr o observație destul de facilă faptul că sunt din ce în ce mai mulți oameni care apelează la serviciile psihologului, ale psihiatrului în urma unor evenimente pe care consideră că nu le mai pot gestiona într-o manieră confortabilă", a explicat dr. Eduard Petru Moțoescu, directorul medical al Spitalului Obregia, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.