Nu este clar că suplimentele sunt eficiente, dar unele dovezi sunt încurajatoare.
Unii oameni sunt precauți să ia antidepresive pentru a-și trata depresia, dacă este o formă ușoară sau moderată. Este nevoie de un mic efort, de a merge la medic, de a obține prescripție medicală, poate sunt costuri, în plus, pot fi efecte secundare ale medicamentelor (cum ar fi disfuncția sexuală sau dependență), pe care unii oameni cu forme ușoare sau medii ale depresiei ar vrea să le evite.
Dar ce se întâmplă cu suplimentele fără prescripție medicală - sunt o alegere sigură pentru a ușura simptomele depresiei?
„Suplimentele nu sunt de obicei cu risc ridicat, dar oricine le încearcă ar trebui să adopte o abordare atentă”, spune dr. Michael Craig Miller, profesor asistent de psihiatrie la Harvard Medical School.
Suplimente pentru ameliorarea depresiei
Unele suplimente sunt utilizate în mod obișnuit pentru a ușura simptomele depresiei. Oricare dintre următoarele poate oferi o oarecare ușurare:
Ulei de pește. Peștele gras ca somonul și sardinele sunt abundente în acizi grași omega-3. "Acizii grași Omega-3 sunt un element de bază al membranelor celulelor nervoase. Sunt esențiali pentru funcționarea sănătoasă a sistemului nervos și pot combate inflamația", spune dr. Miller. Dacă nu credeți că obțineți suficient în dieta dvs., puteți suplimenta aportul cu o pastilă de ulei de pește.
Metilfolat. O formă a folatului de vitamina B, metilfolatul ajută la descompunerea aminoacizilor homocisteină. Nivelurile ridicate de homocisteină din sânge sunt asociate cu depresie (precum și demență, boli de inimă și accident vascular cerebral). Deficiențele de folat sunt, de asemenea, asociate cu depresia în unele studii.
N-acetilcisteina. Această substanță este un precursor al glutationului antioxidant (care neutralizează moleculele instabile, potențial toxice din organism). Poate ajuta la combaterea inflamației și la promovarea semnalizării sănătoase a celulelor nervoase.
S-adenosilmetionina (SAMe). Acest compus este fabricat și în mod natural în organism. „Este implicat în sinteza hormonilor și neurotransmițătorilor, substanțele chimice care trimit mesaje de la nerv la nerv”, explică dr. Miller.
Sunătoare. Această plantă provine dintr-o floare (Hypericum perforatum) și a fost folosită pentru tratarea depresiei de secole în Europa. „Sunătoarea este considerată a fi un promotor al serotoninei, deci nu ar trebui, în general, să fie combinată cu antidepresive specifice serotoninei”, cum ar fi ISRS, spune dr. Miller.
Vitamina D. Creierul are receptori pentru vitamina D în zonele implicate în depresie, cum ar fi cortexul prefrontal. „Se crede că vitamina D este implicată în producția sănătoasă de neurotransmițători”, spune dr. Miller. Lipsa vitaminei D este asociată cu depresia.
Nu e chiar atât de simplu
Deși este ușor să mergeți la farmacia din colț și să cumpărați o sticlă de suplimente, este greu de știut dacă pastilele vor funcționa efectiv. O parte a problemei este că aceste substanțe nu sunt reglementate de autoritățile din domeniu, așa cum se procedează pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă, astfel încât producătorii nu trebuie să demonstreze că suplimentele sunt eficiente sau să vă spună din ce sunt fabricate cu adevărat pastilele (în ciuda listelor de ingrediente de pe etichete).
Cealaltă parte a problemei este că nu avem multe dovezi cu privire la unele suplimente. Asta înseamnă că este posibil să nu cunoaștem efectele secundare și este posibil să nu existe date ferme care să indice că suplimentele reduc simptomele depresiei. Cercetările sunt prea limitate, iar studiile existente au produs rezultate mixte.
Dar unele descoperiri încurajatoare sugerează că anumite suplimente fără prescripție medicală pot ameliora simptomele depresiei. De exemplu:
O revizuire a 40 de studii, publicată în în Jurnalul American de Psihiatrie, a găsit dovezi care susțin utilizarea SAMe, metilfolatului, omega-3 și vitaminei D pentru a reduce simptomele depresiei.
O revizuire a cinci studii randomizate publicată în Jurnalul de Psihiatrie Clinică a sugerat că N-acetilcisteina a fost bine tolerată și a ameliorat simptomele depresiei.
Ce ar trebui sa faci
Dr. Miller vă sfătuiește să anunțați medicul dacă doriți să încercați un supliment pentru tratarea depresiei. Împreună puteți cântări opțiunile pentru situația dvs. particulară și puteți evita combinațiile nesigure de medicamente. „De exemplu”, avertizează dr. Miller, „sunătoarea s-a dovedit a reduce eficacitatea multor medicamente, iar suplimentele cu omega-3 pot crește riscul de sângerare la persoanele care iau diluanți de sânge.”
Dacă decideți că doriți să încercați un supliment pentru combaterea simptomelor depresiei, asigurați-vă că înregistrați efectele pe care le simțiți. "Păstrați o evidență a ceea ce luați și note cu privire la simptomele dumneavoastră. Acordați o lună sau două pentru a vedea dacă este util, apoi reevaluați cum vă simțiți", spune dr. Miller. "Dacă nu vă simțiți mai bine, examinați alternativele cu medicul dumneavoastră."
Alte modalități de combatere a depresiei
De obicei, este nevoie de mai mult decât pastile pentru a controla simptomele depresiei. "Există multe lucruri de care oamenii au nevoie pentru a-și menține bunăstarea", spune dr. Michael Craig Miller, profesor asistent de psihiatrie la Harvard Medical School. „A trăi o viață sănătoasă și semnificativă necesită mai mult decât să-ți modifici biologia cu un medicament pe bază de rețetă sau cu un supliment nutritiv”. Iată câteva abordări care s-au dovedit a ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.
Faceți exerciții. Pomparea inimii și a plămânilor contribuie la creșterea fluxului de sânge către creier și încurajează creierul să producă factori naturali de creștere a nervilor. Ambele efecte fac nervii mai sănătoși. Pentru unii oameni, exercițiile fizice sunt suficiente pentru a trata depresia ușoară. Încercați o plimbare zilnică (30 de minute într-un ritm alert) pentru a vă spori starea de spirit și energia.
Dietă. A mânca sănătos este asociat cu starea de spirit îmbunătățită și un risc mai mic de depresie. Renunțați la mâncarea și alte alimente procesate și concentrați-vă pe proteinele slabe de animale (cum ar fi peștele sau pui), fructele și legumele, nucile, leguminoasele (mazărea și fasolea) și semințele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.