Depresia acută, cum o recunoști și cât este de periculoasă

Depresia poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex. Simptomele acute de depresie interferează adesea cu abilitatea de a efectua activități de zi cu zi. Recunoașterea simptomelor unui episod depresiv sau a unei depresii acute este importantă, astfel încât să poți fi tratat cât mai curând posibil și să limitezi impactul acestei afecțiuni tulburătoare asupra vieții tale.

Simptomele depresiei pot începe brusc sau se pot dezvolta treptat. Simptomele depresiei sunt adesea considerate ușoare, moderate sau severe. Un diagnostic definitiv al depresiei majore se face conform criteriilor stabilite de Asociația Americană de Psihiatrie în „Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale", notează Livestrong. 

Unele dintre cele mai frecvente simptome de depresie acută includ pierderea interesului sau a plăcerii pentru activități obișnuite, gânduri sau comportamente suicidare și tulburări de somn. Simptomele care durează 2 săptămâni sau mai mult pot indica depresie acută. Simptomele depresiei acute de obicei perturbă modelul normal de interacțiune cu prietenii și membrii familiei. Munca poate fi, de asemenea, afectată negativ.

Pierderea interesului sau a plăcerii

Multe persoane cu depresie acută se confruntă cu o pierdere a interesului pentru activități care au adus odată emoție sau plăcere. Severitatea acestui simptom variază. Este posibil să observați că nu experimentați același nivel de plăcere pe care l-ați făcut odată cu anumite activități sau că interesul dvs. poate să dispară complet. Activitățile de care te-ai bucurat cândva s-ar putea să nu mai fie distractive pentru tine. Multe persoane cu depresie raportează că nimic nu le aduce fericire.

Gânduri de suicid

Sentimentele de deznădejde sunt comune în depresia acută și pot duce la gânduri de sinucidere. Cu cât depresia este mai acută, cu atât este mai probabil să experimentați gânduri de suicid. În cele din urmă, unii depresivi recurg la încercarea de sinucidere pentru a-și alina durerea mentală. Deși medicamentele antidepresive ajută în cele din urmă la multe persoane cu depresie și gânduri suicidare, riscul unei suiciduri poate crește temporar în primele 1 - 2 săptămâni de tratament. Monitorizarea atentă este importantă în acest timp.

Tulburări de somn

Depresia acută cauzează adesea tulburări de somn care se pot manifesta ca dormind prea mult sau prea puțin. Oamenii cu depresie acută resimt frecvent o lipsă accentuată de energie și preferă să doarmă cea mai mare parte a zilei, dacă este posibil. Somnul tulburat îți poate afecta capacitatea de concentrare și gândire clară.

Precauții

Depresia poate afecta pe oricine. Nu este ceva de care să vă fie rușine și nu este nevoie să suferiți în tăcere. Dacă aveți simptome de depresie acută, consultați medicul.

Dacă tu sau persoana iubită experimentează gânduri de suicid, solicitați imediat ajutor medical.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel