"Dependența reflectă un conflict interior". Radu Țincu, mesaj pentru și despre drogați: Trebuie să știe că e posibil să fie mai proști decât cei care nu consumă

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
dependenta - Foto: Freepik @XIIM
dependenta - Foto: Freepik @XIIM

Fiecare doză de drog deteriorează creierul și te face, literalmente, mai prost. Adolescenții care consumă droguri își reduc drastic capacitatea intelectuală, iar părinții trebuie să știe pericolul real pe care aceste substanțe îl ascund.

Vezi și:

77% din dosarele DIICOT sunt pentru droguri! Legea STUPIDĂ din Parlament: Nu mai anchetăm corupția, proxeneții, marele trafic?!

Etnobotanicele și copiii-dealeri, FENTA legilor românești: Chiar ACUM, laboratoare din Ucraina, India și China primesc COMENZI pentru noi! Diferența dintre etnobotanice și droguri

Drogurile afectează în mod direct și profund funcționarea creierului uman. Atunci când sunt consumate, substanțele chimice din droguri interacționează cu neurotransmițătorii, compuși chimici esențiali pentru transmiterea mesajelor între celulele nervoase din creier.

Aceste modificări afectează funcția cognitivă și pot avea efecte devastatoare asupra memoriei capacității de învățare, procesării informației și luării deciziilor.

Drogurile influențează producția și transmiterea neurotransmițătorilor precum dopamina, serotonina și glutamatul.

De exemplu, substanțe precum cocaina și amfetaminele stimulează eliberarea excesivă de dopamină, ceea ce creează o senzație intensă de euforie.

În timp, această eliberare excesivă afectează circuitele neuronale, ducând la deteriorarea funcțiilor cognitive, precum atenția și memoria.

Medicul Radu Țincu subliniază că riscurile supradozelor sunt bine cunoscute de consumatorii de droguri, dar este esențial să fie informat și despre degradarea neuro-cognitivă pe termen lung, care afectează gândirea, memoria și atenția.

Medicul Radu Țincu atrage atenția că adolescenții care consumă droguri își afectează dezvoltarea cerebrală, ceea ce duce la scăderea capacității intelectuale.

Părinții și copiii trebuie să înțeleagă că drogurile pot cauza o performanță cognitivă inferioară față de cei care nu consumă.

În plus, medicul Radu Țincu accentuează importanța abordării dependenței, care reflectă un conflict interior.

"Supradozele sunt lucruri știute despre droguri. Orice drogat știe că dacă ia o supradoză e posibil să moară.Asta e o chestie cunoscută. Important este să le spunem că pe termen lung, degradarea neuro-cognitivă, afectarea gândirii, memoriei, atenției, sunt elemente care apar invariabil.

De asemenea, e un lucru de spus adolescenților care încep să consume droguri este afectarea dezvoltării creierului, cu o scădere a capacității intelectuale este o realitate.

Trebuie să le spunem și părinților, și copiilor că e posibil să fie mai proști comparativ cu cei care nu consumă droguri, pentru că aceste substanțe le deteriorează funcționarea creierului.

Cred că e important să creionăm ce putem face dacă avem o dependență, pentru că dependența reflectă un conflict interior", a declarat medicul Radu Țincu, în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News și DC Medical.

Ce efecte mai au drogurile asupra creierului

Hipocampul, o parte a creierului esențială pentru formarea memoriei pe termen lung, este deosebit de vulnerabil la efectele drogurilor sau alcoolului.

Studiile au arătat că utilizarea pe termen lung a canabisului poate duce la o scădere semnificativă a volumului hipocampului, afectând capacitatea de a reține informații noi și de a accesa amintiri.

În plus, anumite droguri pot provoca moartea celulelor nervoase. Această deteriorare poate avea efecte ireversibile asupra capacității de concentrare, a luării deciziilor și a abilităților cognitive.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel