Dependența emoțională față de partener

Larisa Opait |
Data actualizării: | Data publicării:
Dependența emoțională față de partener - Foto: Freepik
Dependența emoțională față de partener - Foto: Freepik

Dependența emoțională într-o relație se referă la o dependență puternică de partener pentru sprijin emoțional, validare și pentru stima de sine.

Dependența emoțională față de partener se referă la situațiile în care o persoană se bazează excesiv pe partenerul său pentru a satisface nevoile sale emoționale și pentru a-și menține starea de bine psihică. 

Această dependență poate să apară atunci când o persoană investește prea multă energie emoțională, afectivă și psihică în relația cu partenerul, ajungând să se simtă incapabilă să facă față aspectelor vieții fără susținerea acestuia.

Este important de menționat că dependența emoțională poate apărea în orice tip de relație, inclusiv în cele romantice, familiale sau de prietenie.

Ce este dependența emoțională într-o relație?

Dependența emoțională într-o relație se referă la o dependență puternică de partener pentru sprijin emoțional, validare și pentru stima de sine. 

Persoanele care se confruntă cu aceste emoții simt un blocaj puternic în acționa, o frică accentuată în ceea ce fac sau spun. 

Aceasta implică adesea o lipsă de acțiune și autosuficiență, ceea ce duce la un dezechilibru în dinamica relației. 

Dependența emoțională este legată de dificultăți în controlul impulsurilor și de prezența unui stil de atașament preocupat. Putem spune că este toxică și nesănătoasă. 

9 semne care pot indica prezența unei dependențe emoționale într-o relație

Frică intensă de abandon.

Persoana simte o frică extremă de a fi părăsită sau respinsă de către partener. Crezi că nu vei avea niciun scop în viață după ce partenerul tău nu va mai fi și simți cu tărie că nu vei putea face față absenței sale. Rana de abandon este cea mai activată.

Nevoia constantă de aprobare sau de validare.

Dependentul emoțional caută în mod repetat aprobarea și validarea partenerului pentru a-și menține stima de sine. 

Renunțarea la propriile nevoi sau a altor persoane. 

Dependentul emoțional tinde să ignore sau să neglijeze propriile nevoi sau la renunțarea la alții pentru a satisface cele ale partenerului.

Renunțarea la alții pentru persoana iubită uneori poate indica faptul că partenerul tău este prioritatea ta numărul unu. 

Cu toate acestea, manifestarea acestui comportament "de fiecare dată" este un semn de avertizare.

Orientare excesivă spre partener.

Viața și fericirea dependentului emoțional sunt puternic legate de prezența și starea de bine a partenerului.

”Dacă nu îți lași niciodată partenerul singur, acesta poate fi un semn că ești prea dependent de el.”

Te simți extrem de nesigur. 

Dependentul emoțional se simte neputincios sau copleșit atunci când trebuie să facă față singur situațiilor dificile.

Teme de respingere sau critici. 

Dependentul emoțional are dificultăți în a primi critici sau feedback negativ din partea partenerului, luând aceste lucruri foarte personal.

Absența unei vieți personale.

Dependentul emoțional poate să își piardă propriile interese și activități în favoarea celor ale partenerului.

Lipsa puterii personale și în luarea deciziilor.

Dependentul emoțional poate să aștepte aprobarea sau ghidarea partenerului în luarea deciziilor importante.

Nivel crescut de anxietate în absența partenerului.

Dependentul emoțional se confruntă cu anxietate sau disconfort semnificativ atunci când este separat de partener. Acesta având un comportament de atașament anxios. 

Cum afectează dependența emoțională nesănătoasă relațiile? 

Persoana dependentă emoțional poate să pună o presiune excesivă asupra partenerului pentru a îndeplini toate nevoile emoționale.

Așteptările sale nerealiste pot genera stres și frustrare în relație. 

Persoana dependentă emoțional poate să aibă dificultăți în exprimarea nevoilor și dorințelor sale de teama respingerii sau a conflictelor. 

Acest lucru poate duce la o comunicare dificilă în relație și poate să rămână într-o relație toxică sau abuzivă din frica de a fi singură sau din nevoia compulsivă de a menține legătura cu partenerul, chiar și în condiții nefavorabile.

Este posibil să depășim dependența emoțională nesănătoasă?

Da, este posibil să depășim dependența emoțională nesănătoasă și să construim relații mai echilibrate și sănătoase. 

Depășirea dependenței emoționale implică, în general, o abordare conștientă și eforturi continue pentru a dezvolta autonomia emoțională și a construi relații bazate pe respect reciproc și independență.

Este important să se conștientizeze prezența dependenței emoționale într-o relație și să se ia măsuri pentru a o gestiona. 

Terapia și consilierea sunt opțiuni eficiente pentru a înțelege originile dependenței emoționale și pentru a dezvolta abilități sănătoase de gestionare a relației cu sine și a relației de cuplu. Construirea unei independențe emoționale sănătoase și dezvoltarea unei comunicări deschise pot contribui semnificativ la îmbunătățirea relațiilor afectate de dependența emoțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel