Dependența de droguri, cum poate fi redusă fără medicamente

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Droguri
Droguri

Dependența de droguri a fost tema unui studiu al cercetătorilor, care au concluzionat că stimulii sociali relevanți pot ajuta la reducerea dependenței. 

Cercetătorii Facultății de Psihologie a Universității din Malaga (UMA), specializați în tulburări de dependență, au demonstrat într-un model animal că prezența unui stimul social relevant reduce interesul pentru cocaină.

Grupul „Neuropsihofarmacologie aplicată tulburărilor neurologice și neuropsihiatrice” al Institutului de Cercetări Biomedicale din Malaga (IBIMA), au demonstrat că oferind animalelor stimuli pozitivi și relevanți, cum ar fi interacțiunea socială cu un alt animal, poate diminua preferința față de acest medicament, potrivit medicalxpress.com.

Pentru acest studiu au utilizat așa-numita „paradigmă de condiționare a preferințelor locului” care, potrivit cercetătorului Patricia Sampedro, autorul principal al studiului, le permite să studieze preferința animalului față de două contexte diferite, unul dintre ele fiind asociat cu administrarea de cocaină și una opusă, în care animalul primește soluție salină. „După patru zile de observație, am detectat că animalele preferă să petreacă mai mult timp în compartimentul cu medicamente”, spune expertul.

Stimuli pozitivi, efecte

În următoarea etapă a studiului, oamenii de știință au introdus în compartimentul unde animalele au primit soluție salină, un șoarece mic, un stimulent foarte pozitiv pentru șoareci și au analizat dacă preferau să petreacă mai mult timp în acest loc sau în compartimentul pe care-l asociau cu efectul medicamentos. „Ne-am dat seama că majoritatea animalelor preferau să petreacă mai mult timp cu acest stimul social”, spune Sampedro, care subliniază, prin urmare, rolul cheie pe care îl joacă interacțiunea socială în reducerea căutării cocainei și a sănătății a medicamentului.

Concluziile acestui articol științific, publicat în Journal of Psychopharmacology, arată rezultate similare atât la modelele de animale care trăiesc independent, cât și la cele care trăiesc în grupuri, luând în considerare și factorul de noutate.

 „Am efectuat același experiment, dar folosind un obiect neînsuflețit ca stimul - un cub Rubik - și, de această dată, am observat că animalele preferă compartimentul asociat cu droguri, ceea ce înseamnă că stimulul social este în sine o componentă extrem de relevantă pentru că le captează atenția ", conchide Sampedro.

Acest grup de cercetare propune sprijinul social ca instrument principal în tratamentul dependenței de droguri. În etapele viitoare, cercetătorii încearcă să progreseze în noi strategii care reduc atractivitatea medicamentului și schimbă preferințele față de activități mai sănătoase, precum exercițiul fizic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel