Primul semn că ești dependentă de cumpărături. Ce să faci dacă ești un shopaholic

Larisa Opait |
Data publicării:
Dependenta cumparaturi shopaholic - Foto: Freepik 2gpointstudio
Dependenta cumparaturi shopaholic - Foto: Freepik 2gpointstudio

Într-o societate în care consumul este încurajat și promovat constant, este important să aruncăm o privire critică asupra unui fenomen tot mai răspândit și anume, despre dependența de cumpărături. 

Ceea ce poate începe ca o plăcere sau un hobby inofensiv poate evolua într-o obsesie care afectează viața cotidiană și bunăstarea mentală a persoanei.

Dependența de cumpărături este o dependență comportamentală care implică cumpărarea compulsivă ca o modalitate de a te simți bine și de a evita sentimentele negative, cum ar fi anxietatea și depresia. 

Ca și alte dependențe comportamentale, dependența de cumpărături poate prelua ca preocupare care duce la probleme în alte domenii ale vieții tale. 

Oniomania este un termen medical utilizat pentru a descrie o formă severă de dependență de cumpărături sau shopping compulsiv. Este un concept care a fost introdus pentru prima dată de către psihologul german Emil Kraepelin în secolul al XIX-lea, iar de atunci a fost studiat și recunoscut ca o tulburare psihologică distinctă și este poate cea mai acceptabilă dependență socială.

Aflați mai multe despre simptome, cauze și modalități de a face față dacă aveți o dependență de cumpărături.

Semne ale dependenței de cumpărături

- O gândire obsesivă la lucrurile pe care intenționezi să le cumperi

- Nu te poți opri din cumpărăturile compulsive și neplanificate

- Experimentezi un val de euforie după ce cumperi cevaSimți un regret sau o vinovăție pentru lucrurile pe care le-ai cumpărat

- Probleme financiare sau incapacitatea de a plăti datorii

- Minți despre lucrurile pe care le-ai cumpărat sau ascunzi cumpărăturile

- Deschiderea de noi carduri de credit fără a plăti soldurile cardurilor existente

- Cumperi lucruri de care nu ai nevoie

- Cumpărături atunci când esti stresat sau trist

Oamenii care se luptă cu dependența de cumpărături cheltuie de obicei mai mult timp și bani pentru cumpărături decât își pot permite, iar mulți se confruntă cu probleme financiare ca urmare a cheltuielilor excesive.

Oamenii dependenți de cumpărături se simt adesea goliți și nemulțumiți de cumpărăturile lor imediat când ajung acasă.  Articolele achiziționate în timpul unei cumpărături compulsive sunt adesea nefolosite, iar cumpărătorii compulsivi încep să-și planifice următoarea cheltuială. 

Cumpărături normale versus dependență de cumpărături

Oamenii vor continua să cumpere excesiv chiar și atunci când afectează alte domenii ale vieții lor.

Cumpărături normale

Articolele achiziționate sunt necesare și folosite

Nici un sentiment de constrângere

Nu provoacă dificultăți financiare

Cadouri ocazionale

Dependența de cumpărături

Articolele achiziționate nu sunt adesea necesare sau folosite

Comportamentul compulsiv și la cumpărături

Creează probleme financiare pentru om

Supracumpărare constantă

Există cercetări care sugerează că anumite persoane ar putea avea o predispoziție genetică către dependența de cumpărături sau că ar putea fi mai susceptibile la comportamente compulsive în general. Anumite dezechilibre chimice în creier, cum ar fi nivelurile de serotonină sau dopamină, ar putea juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea dependenței de cumpărături.  

Traumele emoționale, precum abuzul sau neglijarea în copilărie, stresul cronic, anxietatea și depresia pot contribui la dezvoltarea dependenței de cumpărături. Cumpărăturile pot fi utilizate ca modalitate de a face față sau de a scăpa de sentimentele negative și de a găsi un sentiment temporar de confort sau control.

Anumite trăsături de personalitate, cum ar fi impulsivitatea, perfecționismul sau nevoia de a impresiona pe alții, pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta dependența de cumpărături. Persoanele care au dificultăți în gestionarea emoțiilor intense sau care au o autostimă scăzută pot fi, de asemenea, mai susceptibile la această dependență.

Dependența de cumpărături este o problemă reală și serioasă care poate afecta calitatea vieții și bunăstarea indivizilor. 

Recunoașterea și conștientizarea acestei probleme reprezintă primul pas către vindecare și recuperare. Căutarea de ajutor profesional, precum terapia comportamentală sau consilierea financiară, poate fi benefică pentru cei afectați de dependența de cumpărături, ajutându-i să își redobândească controlul asupra vieții lor și să găsească echilibrul în relația cu banii și cumpărăturile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel