Dependența de alcool produce modificări în creier comparabile cu boala Alzheimer

Angela Sabău |
Data publicării:

alcoolul poduce daune mult timp după consum
alcoolul poduce daune mult timp după consum

Cercetătorii au reușit să vadă, în studii de laborator efectuate pe șoareci, modul în care  alcoolul „modelează” creierul, arhitectura funcțională. Ei au observat modificări precum cele ale bolii Alzheimer.

Utilizând tehnologii avansate care permit imagini cerebrale întregi la rezoluție unicelulară, cercetătorii de la Universitatea din California, Școala de Medicină din San Diego arată că, într-un model de șoarece dependent de alcool, arhitectura funcțională a creierului rozătoarei este remodelată în mod substanțial. Însă, atunci când sunt lipsiți de alcool, șoarecii au afișat o creștere a activității cerebrale coordonate și o modularitate redusă în comparație cu șoarecii nealcoolici sau cărora li s-a dat alcool ocazional.

Constatările, publicate în numărul online PNAS din 14 ianuarie 2020, au identificat, de asemenea, mai multe regiuni neinspectate anterior ale creierului, relevante pentru consumul de alcool, oferind noi obiective de cercetare pentru o mai buna intelegere si tratament a dependentei de alcool la om.

"Neuroștiința dependenței a făcut progrese extraordinare, dar accentul a fost întotdeauna pe un număr limitat de circuite cerebrale și neurotransmițători, în principal neuroni dopaminergici, amigdala și cortexul prefrontal", a declarat autorul principal Olivier George, doctorand, asociat. profesor la Departamentul de Psihiatrie la UC San Diego School of Medicine.

Arhitectura funcțională a creierului, „remodelare masivă” 

"Grupurile de cercetare se luptă de ani de zile să descopere dacă circuitul creierului «lor» este cheia dependenței. Rezultatele noastre confirmă faptul că aceste regiuni sunt importante, dar faptul că vedem o remodelare atât de masivă a arhitecturii funcționale a creierului a fost un adevărat șoc. Este ca și cum ai studia sistemul solar și apoi să descoperi că există un întreg univers în spatele lui. Asta arată că dacă vrei să înțelegi cu adevărat mecanismele neurobiologice care duc la dependență; nu poți doar să te uiți la câteva regiuni ale creierului, trebuie să te uiți la nivelul întregului creier, trebuie să faceți un pas înapoi și să luați în considerare întregul organ. "

George a spus că rezultatele subminează în continuare ideea că dependența este pur și simplu o condiție psihologică sau o consecință a stilului de viață. „Ați fi surprins de cât de răspândită este această părere”, a spus el. „Remodelarea arhitecturii funcționale a creierului observată aici nu este «normală ». Nu se observă la un animal naiv. Nu se observă la un animal care bea recreativ. Se observă doar la animale cu antecedente de dependență de alcool și este masiv. O astfel de scădere a modularității creierului a fost observată în numeroase afecțiuni ale creierului, inclusiv boala Alzheimer, leziuni traumatice ale creierului și tulburări de criză. "

Modularitatea creierului este teoria conform căreia există regiuni specializate funcțional în creier, responsabile de diferite procese cognitive specifice. De exemplu, lobii frontali ai creierului uman sunt implicați în funcții executive, cum ar fi raționamentul și planificarea, în timp ce zona feței fusiformă situată în partea inferioară a creierului este implicată în recunoașterea fețelor.

Modificări comparabile cu cele ale unor boli

Modularitatea redusă, a spus George, interferează probabil cu „activitatea neuronală normală și procesarea informațiilor și contribuie la tulburări cognitive, stres emoțional și pofta intensă observată la șoareci în timpul abstinenței de la alcool”.

Datorită formatului testării, George a spus că nu este clar dacă modularitatea redusă este permanentă. „Până în prezent, știm doar că durează cel puțin o săptămână de abstinență. Nu am testat durate de abstinență mai lungi, dar acesta este unul dintre obiectivele noastre."

George și colegii au folosit mai multe tehnologii imagistice noi și emergente pentru a-și crea atlasul cerebral întreg al creierelor de șoarece, capabile să fie privite la nivelul celulelor unice. Rezultatul a fost primul, au spus ei, care oferă ind date și informații inedite.

„Această nouă abordare ne permite să explorăm un univers cu totul nou. Poate răspunde la atât de multe întrebări. Ceea ce mă interesează cel mai mult acum este să gândesc cât de devreme încep aceste schimbări ale creierului și cât durează. Acest lucru ar fi esențial pentru înțelegere când se întâmplă trecerea la dependență și când revine creierul la normal, dacă se întâmplă vreodată. De asemenea, suntem foarte interesați să comparăm rețeaua cerebrală a în dependența de alcool cu efectele altor substanțe, cum ar fi cocaina, nicotina și metamfetaminele.”

Abordarea imagistică nu poate fi încă folosită la creierele umane, care sunt mult mai mari și mai complexe. „Nu cred că este posibil să o facem la oameni acum, tehnologia nu a ajuns încă acolo," a spus George. „Dar când am început să fac această cercetare în urmă cu 15 ani, această tehnică nu exista deloc și niciodată nu mi-am imaginat că ar fi posibil, deci cine știe ce va aduce viitorul”.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel