”Acidul hialuronic este o substanță de umplere, el se găsește sub două forme, în afară de cel din creme, cel pentru mezoterapie, care se injectează în derm pentru a menține hidratarea, pentru a stimula colagenul, care într-adevăr, nu are rezultate imediate, respectiv cel mai dens, mai consistent, care se folosește pentru a reface volumul, pentru a umple ridurile, acolo rezultatele sunt vizibile imediat, în cabinet”, a explicat dr. Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
Mituri și adevăruri despre acidul hialuronic
Astfel, în cadrul emisiunii, medicul a spulberat câteva dintre miturile legate de acidul hialuronic, susținând că acesta crează doar o dependență emoțională, nicidecum una fizică. Și totul pentru că folosirea lui.
Acidul hialuronic împiedică formarea și definirea ridurilor
”Împiedică formarea ridurilor în momentul în care îl folosim pe post de mezoterapie, deci de hidratare, pentru că dezhidratarea este prima cauză de apariție a ridurilor și putem să folosim acidul hialuronic injectabil pentru a umple ridurile deja formate”, susține medicul specialist.
Injecțiile cu această substanță provoacă dependență
”Provoacă dependență, în sensul că ne obișnuim cu binele, ne obișnuim cu imaginea noastră fără riduri sau cu volumetria refăcută și este destul de greu să ne reîntoarcem la ceea ce a fost înainte. Însă nu provoacă o dependență fizică, nu este o dependență la substanță în sine, cât este o dependență emoțională”, afirmă dr. Iulia Panțuru, cu privire la mitul legat de dependența de acest acid.
Acidul hialuronic este eliminat complet din organism după 9-12 luni de la injectare
Potrivit medicului, remanența acidului hialuronic, adică perioada pentru care acesta stă în corp depinde de gradul de stabilizare. ”Poate să țină între 3 și 6 luni, dacă este un acid hialuronic foarte subțire, ce se folosește în buze, de exemplu, pentru rehidratare, dar poate să țină și până la 2 ani, când vorbim de acidul hialuronic pentru refacerea volumului, cel pe care îl injectăm în pomeți, de exemplu”, spune medicul.
Odată injectat, acidul hialuronic nu mai poate fi eliminat
”Este fals, acidul hialuronic se topște foarte ușor folosind o enzimă, hialuronidază, o enzimă pe care o avem în corp și care degradează în mod natural acidul hialuronic. Dacă avem, să spunem, o injectare mai nereușită, nu ne place rezultatul, sau pur și simplu nu am nimerit unde trebuie, putem să apelăm la medicul care a făcut procedura respectivă sau la altcineva pentru a dizolva această substanță și a reface injectarea. De exemplu, la injectarea buzelor, după 3-4 ani de injectări continue, pe care le facem la 6-8 luni, dizolv tot acidul hialuronic, folosind hialuronidază și reiau injectările pentru că da, este posibil, la anumite persoane, să rămână mici cantități de acid hialuronic”, afirmă specialistul.
Migrarea soluției injectate poate conduce la o ușoară asimetrie facială
Totul depinde de cunoșterea anatomiei, dar mai ales de locul unde este plasat acidul. ”În mod normal, dacă știm exact anatomia și unde trebuie să plasăm acidul hialuronic, el nu ar trebui să migreze. Migrează în momentul în care este plasat prea superficial sau nu ținem cont de ligamentele feței, atunci poate într-adevăr să migreze și să dea o oarecare asimetrie, însă este important de știut că suntem cu toții asimetrici, de principiu, și de multe ori noi corectăm aceste asimetrii folosind acidul hialuronic”, explică medicul.
Acidul hialuronic ne poate ajuta să corectăm diverse defecte
”Putem folosi acidul hialuronic pentru a corecta o lipsă de os la nivelul maxilarului sau o mandibulă retractată și nu trebuie să așteptăm până la 40 de ani să facem asta dacă ea ne complexează deja din tinerețe. Putem să îl folosim să umplem cearcănele, însă vorbim de acele cearcăne cu lipsă de substanță, fără volum, deci niște șanțuri, în schimb, culoarea maronie, acei ochi de raton, nu este influențată de injectarea de acid hialuronic, pentru că el, la nivelul cearcănelor se plasează profund, deasupra osului, chiar sub mușchi, iar culoarea maronie este intradermică”, mai spune specialistul dermatolog.
Vezi și: Cearcănele, de la moștenire la oboseală. Cauzele și tratamentul lor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.